« Върни се назад Публикувано на 26.05.2021 / 21:23

В ОТМЪЩЕНИЕТО НЯМА ЧЕСТ!

Това мото е необходимо да го четат някои хора заедно с молитвата „Отче Наш“, сутрин като станат и вечер като си лягат, ако са решили да приемат да оглавят, която и да е правоохранителна структура.

Между другото, отмъщение се прави от хора с твърд характер, готови да си отидат и те с отмъщението. Както казват мъдреците, отмъщението винаги води до два гроба.

Едно е емоционалния сеир на накърненото его, друго е непоколебимостта на волята.

Няма излизане от този водовъртеж на комплексираност, който тресе правоохранителната ни сфера, ако се продължава така. Постоянно ще има „девици“, които ще се хвърлят страстно да обещават справедливост, докато времето не ги представи в истинския им вид. Накрая отново ще опрем до това: – едно е да служиш, друго е да печелиш.

Жалка е вчерашната ситуация със затворените служители на ДАНС. /б.ред. – протеста, който блокира сградата на ДАНС, на който пищеше като изоглавен и действащ зам. служебен министър/.

Офицерската ми чест не го приема, нищо, че сега са девоенизирани.

Унизително е!

Не приемам решението да се крият като мишки по кабинетите си. Не слагайте клеймо „мафия“ на цялата служба. Има и достойни хора в Агенцията. Не е нужно да се настройва обществото срещу службите.

Когато някой обещава промени, без да се наруши рахатът на сенчестата власт, постоянно възпроизвеждаща се, идват моменти, в които най-добре е да се профилактират службите. Да се направят удобни, послушни, в повечето случаи чрез скандали, привличащи вниманието на обществеността.

Това е игран цирк още с промените настъпили след 1989 година.

Между другото, и тогава коли с мегафони, кръстосват паркинга на бившето управление на ДС, където сега е ДАНС. Така че, вчерашният случай не е прецедент.

Подслушването е сензация за народа. Дъвка, която винаги привлича с аромата си. И тази дъвка най-често се дава в моменти на промени, изпълнени с надежди, та дори и с времето да се вижда празнотата им.

Проблемът обаче не е в подслушването като акт. Подслушването е т. нар. „помощно средство“, казано на оперативен език. То в никакъв случай не е основно средство. Разбира се, ефективно е, но не е основно.

Проблемът, който по никакъв начин не се реши през годините е нравствен.

Едно е да си пионка, друго е да си контраразузнавач, колкото и парадно да звучи това твърдение за някои господа.

Заявявам го твърдо, като дългогодишен служител на службата за сигурност.

Има една култова реплика в един нашумял руски сериал, на който няма да правя реклама. Там един от главните персонажи остави служебната си карта и оръжието си на своя началник, напускайки службата с думите: „За съжаление тези служби винаги са изграждали облика си благодарение на мръсници. Аз не съм светец, но мръсник не желая да бъда“.

Колко служители биха могли да направят това, когато са поставени пред избора да останат верни на съвестта си или да влезнат в „А“ – отбора на „привилегированите“.

Всеки с избора си…

Но както е казано и в мрачни, и в светли моменти: „… да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля…“

Велин Хаджолов

бивш шеф на спец. звено ОСА в ДАНС

«