« Върни се назад Публикувано на 20.06.2021 / 18:08

В НЯКОИ ДЪРЖАВИ ЧЕТЕНЕТО Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА!

В края на 2018 г. дъщеря ми ме накара да си направя акаунт в www.goodreads.com

и да си поставя цел – колко книги да прочета за една година. Историята продължава вече трета година и преди няколко дни www.goodreads.com ме информира, че „The Last Lie“ на Алекс Лейк е книга номер 200, която съм прочел за две години и половина от началото на 2019 г.

Хубавото  е, че това не е кой знае колко скъпо удоволствие. В Англия можете да намерите чисто нови книги, с дебели корици и обложка за около 10 паунда, понякога е по-евтино. Тези с меки корици са от порядъка на 5 паунда. Четени веднъж книги в ebay струват 2-4 паунда. В магазините на благотворителните фондации книгите струват максимум 2 паунда. В магазин на Tesco до нас има специална масичка, на която да оставите книгите, които сте прочели и вече не искате. Всеки може да си вземе която книга пожелание и да плати колкото иска – дори 1 пенс, парите отиват за благотворителност. В marketplace на facebook има много хора, които подаряват книги, достатъчно е да идете и да ги вземете.

Затова мога да си позволя да чета много.

Ревюта на повечето от книгите, които съм прочел, и добрите и лошите, можете да намерите и видите на www.lyutskanov.co.uk.

Мнозина ме питат защо вече (почти) не чета на български. Не е за да се фукам, че мога да чета на английски, разбира се. Причината е, че ако искам да чета със същото темпо само на български ще банкрутирам. В България трудно можеш да откриеш нова книга под 17-20 лева, при това с меки корици.

„Gallery Of The Dead“ на Крис Картър в ebay е 5 паунда, българският й вариант в сайта на „Хеликон“ е 17 лева.

Вчера прочетох и нещо страшно депресиращо: „През 1985 година общият брой на библиотеките в страната е бил 9800. Днес България има, по достъпните данни около 3371. От 1989 година насам новопостъпилите книги са намалели с 2/3.“

Тъжно, нали? Дори да искате да четете, не става…

Това трябва да се промени възможно най-скоро, но не очаквайте да го направят тези, които живеят до пенсия доволни и парадиращи с това, че са прочели една (вероятно не до края) книга…

Нечетенето е един от основните фактори за затъпяването на всяка нация. Имайте предвид, че четенето на „цитати от любими книги“ във фейсбук не се смята за четене.

На английската банкнота от 10 паунда е изобразена Джейн Остин и е изписана нейната мисъл: „I declare after all there is no enjoyment like reading“…

В някои държави четенето е издигнато в ранг на държавна политика!

Още интересни четива на: www.lyutskanov.co.uk

Галин Люцканов

«