« Върни се назад Публикувано на 28.03.2021 / 15:06

В МИТНИЦИТЕ – ОПГ ЗА РЕКЕТ И ПОКРОВИТЕЛСТВО НА КОНТРАБАНДНИ КАНАЛИ. ТЕЧЕ АКТИВНО КАДРУВАНЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОНТРОЛА ВЪРХУ КОНТРАБАНДНОТО КАРГО

Митниците – прокурорски акции, шумни арести, сигнали от ОЛАФ – нула резултат. Костов кога ще си ходи?!

Предизборни врътки и замитане на изводите от доклада на ОЛАФ ли са последните кадрови размествания в Агенция „Митници“.

Навремето Алековият Бай Ганьо казва: „Ех да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител и съм си оправил живота”.

От тогава до днес названието „солунската митница” е синоним на благосъстояние за работещите на граничните пунктове, но най-вече за политическите сили, които назначават там свои верни хора. Прави впечатление, че и в предизборните дебати темата „Митници“ отсъства.

И колкото да четем и слушаме за прокурорски акции, разбити канали и шумни арести, положението не се променя – на мястото на старите играчи се появяват нови. Подобна предизборна подмяна тече и в момента в Агенция „Митници“, за да се окопаят на по-сигурни места правилните хора, а шефът й Георги Костов удобно се крие от публични и медийни изяви.

Според източници на BIG5, в последните дни в Митниците тече активно кадруване с цел да се запази контрола върху каналите на контрабандното карго. Ето само някои от последните размествания:

Цанко Димитров вече е началник на митнически пункт „Капитан Андреево“, преместен там от „Мобилни митнически групи” (ММГ). Според запознати, повод за преместването на Цанко Димитров вероятно е, че наскоро негови служители от ММГ (митнически мобилни групи) при проверка на бензиностанция в района на Драгоман намират в помещение контрабандно карго.

Тодор Янков пък – главен експерт от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, отдел РРАН – тихомълком е преместен тази седмица като редови служител на трасе „Товарни автомобили“ на МП „Капитан Андреево“, което е доста странно за неговата експертиза.

Светослав Владимиров – директор на Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ също тихомълком през седмицата е преместен като началник на МП „Калотина“.

Още двама квалифицирани експерти от Централното митническо управление – София са командировани на „Капитан Андреево“ до 22.06.2021 година.

В тази връзка нека припомним, че точно преди месец излезе Доклад на ОЛАФ за агенция „Митници“, който скара управляващи и опозиция, тъй като според БСП България трябва да връща стотици милиони евро от неправилно обмитени стоки. В Доклада се дава крайно незадоволителна оценка за работата на митниците, която ощетява Европейския съюз. Финансовият министър обаче отрече да е имало такава проверка и да се налага връщане на финансови средства.

„Вашите митничари са откраднали от ЕС и казвате, че няма претенции“, заяви тогава проф. Румен Гечев. „Не са ми известни каквито и да било експертни оценки за дължими десетки и стотици милиони евро. В законодателството на ЕС не съществува механизъм за възстановяване, оправда се финансовият министър Кирил Ананиев.

Държавният глава Румен Радев също акцентира върху Доклада, визирайки щети за над 1 млрд. лв. Той призова медиите да бъдат не по-малко активни и по други констатации на ОЛАФ като заговори за установени крупни злоупотреби в агенция „Митници, които „облагодетелстват определени фирми и лица на висши публични длъжности в България, но ощетяват европейския бюджет“.

Нека припомним, че в BIG5 многократно сме писали за корупцията в митницата. Миналата година също излязоха наяве скандални назначения в Агенция „Митници“. Нека припомним една наша публикация от юни м.г.:

Говори се, че лично премиерът Борисов е поискал главата на трима висши митничари, след като е получил сериозна информация от чужди партньорски служби. Неслучайно прокуратурата се съсредоточи и удари силно по корумпираните играчи на основните митници в страната. Между купищата си запои шефът Георги Костов кадрува, назначавайки любовници и близки дружки.

Разкриването на ОПГ за внос на опасни отпадъци в Министерството на околната среда и водите, дава надежда, че разследващите органи могат да стигнат и до Агенция „Митници“.

Не е тайна, че там също действа ОПГ за рекет и покровителство на контрабандни канали, на чийто връх е незаменимият бивш главен секретар на МВР Георги Костов. Скоро, след като той е назначен на поста, той предлага за свои заместници Юлиан Мирков и Борислав Борисов, а те, както ще разберете по-долу не са случайни хора.

В системата Борислав Борисов е известен като „вечната Амбър“, защото почти десетилетие е заместник директор на Агенция „Митници“, още от времето на покойния Ваньо Танов.

Приносът му в групата на Георги Костов се изразява в ръководене на IT проекти за милиони левове и контрол на една от най-възловите дирекции в системата – „Митнически дейности и методология“. Последната отговаря за митническата стойност, тарифното класиране на стоките и начините за събиране на митнически задължения – все способи за крупни митнически измами.

Другият заместник директор, отново лично предложен от Костов, е Юлиан Мирков. Той е емблематична фигура в системата на митниците. Хора от системата твърдят, че като дългогодишен заместник началник на столичната митница, Мирков и тогавашният началник на митницата Стефан Златков изграждат стройна структура за рекет на вносители и различни схеми за контрабанда и митнически измами.

Получавайки абсолютна подкрепа от шефа си Костов, Мирков предлага промени в Закона за митниците и структурата на Агенцията. Въпреки, че половината от новите разпоредби са обявени от Конституционния съд за противоконституционни, групата все пак успява да махне почти всички тогавашни началници на митници и на тяхно място да назначи, без никаква конкурсна процедура, свои верни протежета.

Скандалните назначения обаче не свършват до тук.

Пловдивската митница е поверена на любовницата на шефа на ОД на МВР Хасково – Александрина Петрова, където веднага ударно започва обмитяване на турско карго. Шефът на митницата в Бургас пък е преместен, като заместник във Варна, а на негово място е сложена заместничката му – Бойка Гашева. Веднага след това на Капитан Андреево са махнати всички ръководни кадри и са пратени служители от Калотина – до един верни хора на Мирков.

Митницата във Варна е дадена на много близък на Мирков човек – Светлан Савов. Там обаче нещата загрубяват и след почти година, внезапно и едновременно Юлиан Мирков и Светлан Савов подават оставки, уж по „лични причини“. В митническите среди обаче се коментира, че скоро след като двамата напускат системата, по бреговете на Варна започват да изплуват пакетите с кокаин. С Мирков се свързва и разбитият канал за импрегниран кокаин в кашони с цитруси на Слатинската борса. На борсата в Слатина от години има митническо бюро, което е под шапката на прословутата столична митница. Арестуваният за кокаина се оказа бивш шеф на същата митница и добър познат на Мирков и Златков. Скоро след като кокаинът бе разкрит, бюрото на Слатинската борса тихомълком бе закрито.

Веднага след като Мирков напуска Агенцията, Златков също освобождава поста на началник на Столична митница.

Говори се, че лично премиерът Борисов е поискал главата на тримата, след като е получил сериозна информация от чужди партньорски служби. Георги Костов формално изпълнява разпореждането за тяхното отстраняване. Но за да не се разпадне изградената схема за рекет и отчисления, Костов скрива Златков в системата, като го назначава първоначално в кадрите на пловдивската митница. След време, когато бурята утихва, го връща в София като началник на Националния учебен център. За свой заместник Костов предлага Георги Александров, отново посочен лично от Мирков. А на столична митница към момента е Надежда Бучова – пак доверен човек на Мирков. Така ОПГ всъщност напълно се запазва.

Важна роля в ОПГ то има т.нар. Калотинска група, начело с Райчо Соколов. Групата стана публично известна след зрелищния им арест им на Калотина, в началото на тази година. Официално те са обвинени в рекет на пътници и превозвачи минаващи през българо-сръбската граница.

Интересното обаче, е че повечето от тях бяха периодично командировани и на ГКПП „Капитан Андреево“. Соколов в рамките на три години беше неколкократно началник именно на пункта ни с Турция. Ноторен факт в Агенция „Митници“ е, че Райчо Соколов и Юлиан Мирков са изключително близки семейни приятели и че Костов също е държал много на него.

Безспорен факт е, че „Капитан Андреево“ и „Калотина“ са основните входно-изходни пунктове на държавата, откъдето минава основния път на нелегалния трафик на цигари, наркотици и всякакви контрабандни стоки. Да държиш свои хора на двата пункта, значи да държиш цялата система.

www.big5.bg

«