« Върни се назад Публикувано на 07.09.2021 / 15:15

В КОМИСИЯТА ПО РЕВИЗИЯТА ВЛИЗА СКАНДАЛНА СДЕЛКА НА ДЪЩЕРЯТА НА ИВАН КОСТОВ, ИЛЮСТРАЦИЯ НА ОЛИГАРХИЧНАТА МАФИОТСКА ЛАМЯ НА КОРУПЦИЯТА

След антикорупционно разследване, водено от екип на сдружението Антикорупционен фронт начело с бившия евродепутат Николай Бареков, събра доказателства срещу дъщерята на някогашния премиер Иван Костов, за когото се твърди, че е приватизирал активи за повече от 30 милиарда лева и обогатил десетина български олигарси.

Мина Костова, наричана Принцесата, е подозирана, че е получила помощ от политици, близки до баща й, от 5 различни правителства (3 от които на ГЕРБ), а също така от банкери и бизнесмени, за да продаде сграда на държавната енергийна компания на изкуствено раздута цена.

Най-скандалното, според информациите, било, че сградата на столичния булевард „Цар Борис“ била продадена на ЕСО  без обществена поръчка на раздута цена, докато електроенергийният системен оператор ЕСО  е бил във фактически фалит. Сградата е струвала на държавата повече от 5 милиона евро.

Във видеотo се показват документи, които разкриват връзките на фамилията Костови от времето на СДС, през правителството на Тройната коалиция до трите кабинета на ГЕРБ в лицето на министрите на бизнесмена Иво Прокопиев, също от най-близкия кръг на Костов от зората на приватизацията.

Бареков показва доказателства за обвързаности и сделки, осъществявани от дъщерята на Иван Костов – Мина, която става собственик на бизнес сградата, приютила днес ЕСО.

Мина Костова придобива терена през 2006 г., две години по-късно получава ипотека за 3,8 млн. евро и право на строеж на сградата от банката на бивш зам.-министър на кабинета „Костов“.

Следва период, в който собственичката на сградата получава наем от фирми, свързани с банкера Цветан Василев. На едно от делата срещу него главният свидетел Бисер Лазов разказа как Цветан Василев лично обещал на Мина Костова, че ще напълни сградата с фирми, които да й плащат наем и изпълнил обещанието си.

Малката дъщеря на Костов е получавала редовно месечните си траншове до фалита на КТБ. Става въпрос за преводи от по 25 хил. лв. на месец, получавани от кредитирани от фалиралата банка фирми.

На 24 август 2016 сградата е закупена от ЕСО, сочи разследването. Сградата е придобита по времето на втория кабинет на ГЕРБ, но подписът е от министъра на Прокопиев – Трайчо Трайков, твърди Бареков. Той прави извода, че традицията в кабинетите на ГЕРБ да присъстват министри на Прокопиев, какъвто е целият икономически екип от първото правителство „Борисов“, е спазена и при втория кабинет.

Не се знае каква точно е цената на скъпата държавна покупка, но според разследването през същата 2016 г. разходите на ЕСО са скочили с 31 милиона лева спрямо предходната. „Ипотеката на имота е заличена, от което следва, че държавното предприятие е закупило сградата за огромна сума“, категоричен е Бареков.

„Това потвърждава факта, че енергийният сектор у нас е хранилка за партийни лобита още от мрачните времена на приватизацията на Иван Костов“, казва авторът на разследването.

„Какво Ви спира да споменете имената на Костов и Прокопиев, като видни представители на българската олигархия и задкулисие“, пита Бареков, а въпросите му са адресирани специално до Христо Иванов и Антикорупционния фонд. Журналистът прави извода, че от въпросното НПО „очевидно разследват само неудобни на спонсора му лица, а мълчат за истинската мафия“.

„Тази сделка вреди на всички честни български данъкоплатци, а основните персонажи в нея да до болка познати – същите, които хранеха олигархичната мафиотска ламя на корупцията в нашата страна“, твърди Бареков през европейски журналист. „Олигарсите, които се обогатиха около Костовата приватизация и които дърпат юздите на задкулисната власт в последните 20 години“, уточни той.

Afera.bg

«