« Върни се назад Публикувано на 07.12.2014 / 11:58

В клинична смърт СДС чукна 25 години, прави коктейл вместо помен

СДСПровала на Синята идея превръна милиони българи в скептици и носталгици по времето на Живков. Днес се навършват 25 години от създаването на СДС и старта на синята идея, която беше обзела милиони българи.

Преди 25 години антикомунистическата опозиция в България се обединява, за да се противопостави на тоталитарната комунистическа система, БКП и ДС.
Учредители на СДС стават независимия профсъюз „Подкрепа“, гражданските сдружения „Екогласност“,Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права,свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество,Движение „Гражданска инициатива“, както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС „Никола Петков“.
Съюзът се изгражда като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването му към него се присъединяват възстановените стари партии Радикал-демократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия,Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които инициират и реализират това обединение са имената на известни български интелектуалци, репресирани от комунистическия режим стари дейци на забранените по време на комунизма политически партии, както и много млади хора.Редом до тях обаче лидерски места заемат инфилтрирани агенти на ДС и трансформиращата се в БСП – БКП. Компроматите, отлюспванията и разцепването на десницата се превръщат почти в неин родов белег.
За 25 години преход СДС управлява два пъти държавата – с правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, но не успя да извърши реформите, които исторически се очакваха от нея.Вместо трансформиране на тоталитарна България в модерна държава, днес върху СДС висят греховете за неприетите закони за лустрация и пълно отваряне на архивите на ДС, измамническата приватизация с РМД-та, провал в съдебната реформа и битката с мафията. За 25 години много от лидерите на синята идея се превърнаха в символи на мафията и безогледния крадлив преход. Политическото си дъно СДС удари през пролетта на 2013 г. когато за първи път в новата история изпадна от българския парламент.
Днес СДС е най-неуверената и компромисна част от Реформаторския блок и положително извън него едва ли би присъствала в Народното събрание. Реално обаче номенклатурата от „Раковска”134 е част от новото коалиционно правителство и даже имат син министър на икономиката.
От голямата синя идея, която събираше хиляди на митинги сега е останала само празната от съдържание марка, към която вече никой не проявява интерес. СДС просто е в мълчалива клинична смърт.
Затова и юбилеят няма да бъде отбелязан с многохиляден митинг пред „Александър Невски”, а номенклатурно – с тържествен коктейл в ресторанта „Синя лъв” днес. Такова странно съобщение разпространи софийската организация, сякаш за да обори слуховете, че Синята идея е реално мъртва.
Хроничните болести в Синята партия превърнаха за четвърт век милиони българи в скептици и носталгици по времето на Живков.

www.faktor.bg

Бележка на АФЕРА: Позорът на „сините“ във Варна пък премина в графата на кифладжийството, след като в последната минута, заради софийския „коктейл“ бе отменено празненство на СДС  във Варна. Кой знае защо „лицето с влошено психично състояние“ Янко Станев е разпратило съобщения на пожар, че сбирката във Варна се отменяла, заради ешмедемето в столицата.

«