« Върни се назад Публикувано на 27.07.2017 / 21:41

В ИГРАТА ЛИ Е ЦАЦАРОВ С МРЪСНАТА ПОРЪЧКА НА ДАНС & ПРОКУРАТУРА: „НЕНАДЕЖДНИЯТ ГЕОРГИ ГАТЕВ“

ГЕОРГИ ГАТЕВАФЕРА първа направи своя анализ кой и защо поръча да бъде „сготвен“ заместник шефа на Бюрото за контрол върху СРС Георги Гатев:

ЗАЩО ДАНС НАПРАВИХА МИШЕНА ГЕОРГИ ГАТЕВ. ЦАЦАРОВ, АКО ИМАШ ГРАМ ЧЕСТ, НАПЪЛНИ АРЕСТИТЕ С ВИСШИ ДАНСАДЖИИ!

Единствена АФЕРА публикува и жалбата да съдия Светлозар Георгиев до Бюрото за контрол върху СРС, за да се види какъв ПОРЕДЕН абсурд скалъпиха от ДАНС в сие със звено „Антикорупция“ към СГП:

ЕТО Я ЖАЛБАТА НА СЪДИЯ СВЕТЛОЗАР ГЕОРГИЕВ ДО БЮРОТО ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ СРС! ЗАРАДИ КОЯТО ДАНС ПОРЪЧКОВО СГОТВИ ГЕОРГИ ГАТЕВ! КЪДЕ Е НАРУШЕНИЕТО НА „ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД“, БРЕ, СПЕЦ. ГОТВАЧИ, ОСВЕН В СМЕШНАТА ВИ АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ?!

Препечатваваме публикацията и на www.capital.bg, която в дълбочина разкрива още нелепици по „бомбата“, която гръмнаха от прокуратурата и ДАНС по Георги Гатев. Изнесените данни от „Капитал“ потвърждават тезата на АФЕРА, че мръсната поръчка, приложена спрямо Георги Гатев от ДАНС и спецзвеното „Антикорупция“ към СГП, е ПРЯКО СВЪРЗАНА СЪС СЪДИЯ СВЕТЛОЗАР ГЕОРГИЕВ И ПРОВАЛА НА ДАНС ПО НЕГОВОТО „РАЗСЛЕДВАНЕ“.

От публикацията на „Капитал“ става ясно, че нито прокурор Димитър Захариев, нито Росен Каменов по никакъв начин не са търсели съдействие от Георги Гатев за каквото и да е било. Очевадно е, че по „случая Георги Гатев“ са притурени имената на прокурора Димитър Захариев и Росен Каменов, от страна на ДАНС, както се казва „за тарапана“ и „за разкош“, но истинската причина е свързана със съдия Светлозар Георгиев.

Защо? За да се стигне до днешното изявление, пак на ДАНС, че Георги Гатев бил „ненадежден“. От устата на същата тази ДАНС, която сътвори ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО НА СЪДИЯ СВЕТЛОЗАР ГЕОРГИЕВ, ТОВА ЩЕШЕ ДА ЗВУЧИ СМЕШНО, АКО НЕ БЕШЕ ЗЛОВЕЩО.

АФЕРА в прав текст ще зададе няколко не само важни, но и зловещи въпроси. Зловещи, защото ако на тях не получим отговор, а със сигурност няма да го получим, това означава, че в тази държава мафията е Симбиоза между ДАНС – Прокуратура – Изпълнителна власт, в лицето на чорбаджията и:

1. Видно отвсякъде главният прокурор Сотир Цацаров е ерудиран, интелигентен, информиран и много добър юрист. Тогава в задачката се пита:

–  Знаел ли е Цацаров за това безпрецедентно безумие и  този поръчков абсурд, приложени спрямо Георги Гатев от страна на спец.звеното „Антикорупция“ към СГП в сие с ДАНС?

–  Ако е знаел – как си е позволил да бъде допуснат такъв, много меко казано, ГАФ?

–  Ако не е знаел – защо не реагира до този момент, след като е перфектен юрист, както се говори за него, и вече е видял за каква мръсотия става дума, отиграна единствено по неписаните „закони“ на ДАНС?

2. Защо главният прокурор, запознат брилянтно с престъпните действия на ДАНС по разследването по съдия Светлозар Георгиев, за които АФЕРА вече информира, до този момент по никакъв начин не е реагирал? Защо до този момент на нито един от участниците от ДАНС, както и наблюдаващия прокурор, не е потърсена отговорност? За кого работи главният прокурор – за ДАНС на Борисов, или за обществото, като шеф на прокуратура, която трябва да е НЕЗАВИСИМА?

3. Какво наложи подопечен прокурор на Главния прокурор да влезе в мръсно поръчково мероприятие, приложено спрямо Георги Гатев, само и само за да бъде той отстранен от Бюрото за контрол върху СРС, като „ненадежден“,  като с цялото това „мероприятие“ се цели да бъдат заметени безобразни действия на ДАНС? И защо главният прокурор мълчи и позволява подобна поръчкова вакханалия да се вихри безпрепятствено от страна на ДАНС с подкрепата на определени подопечни негови прокурори?

4. Ще се намери ли прокурор в държавата България, който да разследва безобразните и престъпни действия, вършени от страна на ДАНС? Ако главният прокурор не разполага с такъв поне един прокурор, да излезе и да го каже в прав текст. И да си подаде оставката. Ако разполага с такъв – да го накара да действа. И да спре „суджук“ спец.службите в битността им на „наказателна бригада“ за отстрел на неудобните за Властта.

5. Какво изявление ще даде главния прокурор Цацаров, след като в бъдеще време по случая „Георги Гатев“ се случи онова, което се случва у нас рано или късно с всяка мръсна поръчка, и когато Гатев осъди прокуратурата да му плати висок граждански иск за нанесени вреди върху личността му? Ще изтъпани ли за пореден път изумената си Румяна Арнаудова да говори поредните глупости, от които само след месец всичко се спихва като спукан балон, както се случва след всяка нейна „презентация“?

6. И още нещо! АФЕРА разполага с брилянтна информация, че ПАК ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕЛОТО ЗА СЪДИЯ СВЕТЛОЗАР ГЕОРГИЕВ, ДАНС ЗАЕДНО С ПОДОПЕЧЕН ПРОКУРОР НА ЦАЦАРОВ ГОТВЯТ НОВО ПОРЕДНО БЕЗОБРАЗИЕ, СВЪРЗАНО С МАГИСТРАТ. Поредното злокобно „мероприятие“, което се готви, известно ли е на главния прокурор и трябва ли след реализацията на  поредното безобразие – пушилка, пак да задаваме същите въпроси на главния прокурор, като на глух и на ням?

Ето и публикацията на www.capital.bg:

„ДАНС отне допуска до информация на Георги Гатев, въпросите остават. Няма яснота какво нарушение е извършил зам.-председателят на бюрото за контрол върху СРС

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е отнела достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев.

Това заяви за „Капитал“ самият Георги Гатев, който днес сутринта е отишъл в агенцията, за да получи решението, след като бюрото е било информирано за него. Основанието, посочено в решението, е ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазване на тайната (чл. 41 и чл. 42 от Закона за защита на класифицираната информация). В него обаче не се сочат фактите, въз основа на които то е взето, каквато по принцип е практиката на ДАНС.

Гатев заяви, че ще обжалва решението. По процедура жалбата се подава до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), но чрез ДАНС, където могат и сами да си отменят решението. Решението на ДКСИ на свой ред може да се оспорва пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Няма данни за престъпление

Днешното решение на ДАНС е по предложение на прокуратурата. Това стана ясно още в понеделник, когато Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура разпрати прессъобщение за това искане. В него се сочи, че на 23 май в прокуратурата е получен сигнал от ДАНС с „информация за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на националното бюро“. В прокуратурата е била образувана преписка, която в крайна сметка е приключила с констатация, че няма данни за извършено престъпление и няма да се образува досъдебно производство – това потвърди за „Капитал“ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Така че единственият резултат от образуването на преписка в прокуратурата по сигнал на ДАНС е връщането на случая отново в ДАНС с предложение за отнемане на допуска на Гатев до класифицирана информация.

Същевременно остават въпросите, възникнали още след прессъобщението на прокуратурата от понеделник. Тогава стана ясно, че според държавното обвинение допускът на Гатев трябва да бъде отнет, защото: той се срещал с обвиняеми и подсъдими магистрати и им помагал да си подадат заявление за проверка дали спрямо тях не са прилагани незаконно спецсредства. Имената на магистратите не бяха съобщени, но те изтекоха контролирано в някои медии още в понеделник – варненският съдия Светлозар Георгиев, плевенският прокурор Димитър Захариев и прокурорът от Пловдив Росен Каменов.

„Капитал“ се свърза по телефона с Росен Каменов, който категорично отрича всякакъв контакт с Гатев: „Безкрайно съм учуден и възмутен от лъжите, които бяха написани в медиите, че съм се срещал с член на бюрото. Отправил съм искане до главния прокурор да се направи проверка откъде е изтекла тази лъжа и тя да бъде опровергана. Никога, по никакъв повод и по никакъв начин не съм контактувал под каквато и да е форма с Георги Гатев, това е лъжа. Дори не зная къде в София се намира сградата на Националното бюро за контрол върху СРС„, заяви Каменов. На въпрос как тогава е подал заявление до бюрото той отговори уклончиво, че на този етап няма да потвърждава или отрича дали е подавал заявление, но принципно има и други начини като пощенски и куриерски услуги.

Димитър Захариев заяви пред „Капитал“, че лично си е написал жалбата си до бюрото и още чака резултат.

Въпроси без отговор

Явно тепърва в рамките на обжалване ще се решават принципните въпроси, за които засега мълчат и от прокуратурата, и от ДАНС, но те няма как да останат в тайна.

Първо, не става ясно в какво конкретно се състои нарушението на Гатев. Все пак той не е главен прокурор, който си пие кафето на тайни срещи с бизнесмени, чийто бизнес е обект на проверка, а член на една администрация, който се среща със заявител пред тази администрация, което принципно е съвсем нормално. Всеки български гражданин има право да подаде заявление за проверка дали е бил обект на незаконни СРС, включително обвиняеми, подсъдими и осъждани. Нещо повече – голямата част от заявителите до бюрото са именно такива – след като са установили по делата си, че са били обект на СРС, те обикновено подават заявления за бърза проверка, вместо да изчакват края на наказателното производство. Една от причините е, че те имат право на обезщетение за вреди по Закона за отговорността на държавата, ако спрямо тях незаконно е било прилагано подслушване, наблюдение и проследяване.

Второ, не става ясно каква тайна е издал Гатев. Никой член или експерт към бюрото не разполага с предварителна информация за това дали спрямо даден гражданин е прилагано СРС и законно ли е то. Едва след като заявлението бъде подадено, то се разглежда от бюрото и се определя експерт, който пише до ДАНС и ДАТО с въпрос дали е прилагано СРС спрямо заявителя. Ако СРС не са използвани спрямо него, това се докладва и се изготвя отговор до заявителя. Ако са използвани, тогава се назначава работна група, която включва един член на бюрото и един или повече експерти, които да извършат проверката. В този смисъл в един разговор с кандидат-заявител теоретично няма каква тайна да се издаде.

Трето, заявленията за извършване на проверка не изискват никакви специални познания или указания, за да се налага да има специални консултации от страна на член на бюрото, но дори и това не може да бъде основание за санкция. В общия случай молбата до бюрото е три-четири изречения. Хипотетично, разбира се, Гатев би извършил нарушение, ако, да речем, взема по 20 лева за изготвяне на заявление, но в съобщението на прокуратурата няма такива данни.

Версията, свързана с варненския съдия Светлозар Георгиев

Накрая остава и другата версия, която звучи все по-правдоподобно – атаката срещу Гатев и бюрото е заради предстоящата проверка по искане на варненския съдия Светлозар Георгиев, където тлее огромен скандал. Съдия Светлозар Георгиев, определен през 2015 г. на случаен принцип да гледа делото срещу Веселин Марешки, през 2016 г. става обект на шестмесечно тотално подслушване и проследяване с всички видове СРС по сигнал на прокурорката по делото „Марешки“, че той се кани да вземе подкуп от бизнесмена, за да му „помогне“ по делото. Шест месеца е подслушван и служебният му кабинет, където той работи с още един съдия и се провеждат тайните съвещания на няколко съдебни състава. Данни за подкуп не се откриват никакви, но му образуват измислено дело, че склонявал прокурорка от Варна да прекрати делото срещу негов приятел полицай, който имал неблагоразумието да си забрави ловната пушка на покрива на колата. През март съдия Светлозар Георгиев се оттегля от всички дела, които гледа, включително и от делото „Марешки“, по което се очакваше да чете присъда току преди изборите, но което сега трябва да започне отначало. През април 2017 г. съдия Тони Гетов от Софийския градски съд произнася оправдателна присъда за съдия Георгиев. През май излизат мотивите към нея, в които съдията коментира прилагането на спецсредствата спрямо колегата му и основанието за разрешаването им – по сигнал на прокурора по делото, който по този начин на практика отстранява съдията по делото.

Но междувременно при предявяване на разследването съдия Георгиев е узнал, че спрямо него са използвани СРС по искане на прокурор Виолета Радева, и през март на свой ред подава молба до бюрото за контрол върху СРС с искане да се установи дали е бил подслушван и проследяван незаконно. Няма много съмнения с какъв резултат ще приключи тази проверка, но фактите сочат, че изтеклите в медиите имена на други магистрати, на които Гатев уж се явявал като ятак, са само маскировка за болния проблем – проверката по искане на Светлозар Георгиев.“

Afera.bg

«