« Върни се назад Публикувано на 03.09.2014 / 8:30

В една правова държава, прокуратурата следи дали МВР и ДАНС спазват правата на гражданите, а не участва в „областни междуведомствени звена“

Гръмни сеТвърди се, че република България е правова държава, не от мен, така пише в Конституцията: „Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.“

В една правова държава, държавните органи са определени от Конституцията и съответните устройствени закони.
В една правова държава, тези органи действат непрекъснато, а не „от деня на откриването на предизборната кампания до обявяването на резултатите от гласуването“.
В една правова държава, тези органи не се съдават от „МВР, ДАНС и Прокуратурата на Република България“.
В една правова държава, „законосъобразна обстановка“ се осигурява от тези органи целодневно, ежемесечно и целогодишно, а не само „при провеждане на изборите за 43-то Народно събрание на 5 октомври 2014 г“.
В една правова държава, прокуратурата следи дали МВР и ДАНС спазват правата на гражданите, а не участва в „областни междуведомствени звена“.
В една правова държава, правомощията на който и да било държавен орган, са изрично и изчерпателно изброени в нормативен акт и не се уреждат в съобщение на сайта на цацаратурата: „В рамките на правомощията си“.
В една правова държава, нямаше да има нужда да пиша това нещо!
Иван ПетровИван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/

«