« Върни се назад Публикувано на 20.01.2021 / 14:24

ПАВЕЛ ВЪЛНЕВ ПЛАЩА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДОЛАРИ ЗА ЛОБИСТКИ УСЛУГИ В USA. ТАКА ЛИ СЕ „ПЕРЕ“ „АМЕРИКАНСКА ПОДКРЕПА“ НА ЦВЕТАНОВ И СИЕ?

Дясната ръка на Цветанов, Павел Вълнев е сключил договор с лобисти в САЩ за помощ пред американското правителство.“, разкрива сайта www.provaton.bg

Според публикувания документ на една и съща дата – 9 декември 2020 година – за срок от 6 месеца, който включва предизборната кампания и парламентарните избори в България, Павел Вълнев плаща 300 000 долара, а Делян Пеевски – 180 000 долара за лобистки услуги с цел интересите им да бъдат лобирани пред американската администрация и пред лицата, които определят политиките, от които САЩ се ръководи.

Според изданието Foreign Lobby Report, за месец декември като цена на лобистки договори тези на Вълнев и Пеевски са на второ и на четвърто място съответно.

Павел Вълнев е „дясна ръка“ на Цветан Цветанов и е легендиран като основен спонсор на партията на Цветанов „Републиканци за България“.

Съгласно договора между Вълнев и лобистката фирма Yorktown Solutions, лобистите ще осигуряват срещу заплащане съвети от стратегическо естество за българо-американските отношения, включително за процеса на планирането им от Вашингтон и за целта ще се срещат със служители на американското правителство и американската администрация (казано по-просто – плащат си да се срещат с конгресмени, сенатори и служители на американската администрация, за да се снимат с тях и да показват снимките в България), разкрива още www.provaton.bg

Както е известно, регулярно Цветан Цветанов търчи до Америка и се пъчи от там със снимки във Фейсбук с кой конгресмен се срещнал и с кого се снимал. Сега става ясно, че това може да се случи с всеки, който се тръшне с 300 000 долара за лобиране.

Изданието Foreign Lobby Report още преди Коледа публикува информация за договора, сключен от Павел Вълнев.

Зад Foreign Lobby Report стои Джулиан Пеке (Julian Pecquet), който е познат като автор в The Hill и Al-Monitor. По време на периода си в Al-Monitor, той печели две национални журналистически награди за отразяване на лобизма в Близкия изток. Според информация на Politico, Пеке е бил и репортер в Конгреса в началото на кариерата си, пише още сайта „Проватон“.

В задачката се пита за какво точно е всъщност това „лобиране“, касаещо български интереси.

За Пеевски – ясно.

Но каква чивия се избива с платените 300 000 долара от Павел Вълнев за „лобиране“ за Цветановата „Републиканци за България“?

И каква странна „случайност“ – точно в един ден плащат Пеевски и Вълнев и то за шест месеца – точно времевия пред и след изборен период?!

Afera.bg

«