« Върни се назад Публикувано на 14.02.2011 / 14:06

В държавата има много подсъдими, но само един подсъдим си има държава…

Рядко съм виждала на световни форуми такова представителство на политическия, военен и университетски елит от цял свят, както това стана в Херцлия, недалеч от Тел Авив. В залата бяха още министри на страните-членки на Европейския съюз, трима председатели на парламенти, 300 евродепутати, 500 представители на национални парламенти, разказва за Блиц известната журналистка.

Имаше и официална българска делегация – няма да кажа водена от парламентарната шефка Цецка Цачева, защото тя си ръководеше само групата на ГЕРБ, останалите си бяха отделно: като председателят на СДС Мартин Димитров например. Беше смехотворно и нелепо наистина. Всички дошли да демонстрират желания за мир и партньорство, а нашите се бяха разделили, сякаш между тях минава виртуалната стена, която разделя Витлеем от Йерусалим.

Така се случи, че се засякохме в Йерусалим, до „Стената на плача”, с групичката на управляващите: Цецка Цачева, Красимир Велчев, Десислава Танева плюс представители на парламентарния протокол и на пресцентъра и бодигард (в българската група се чу, че Цачева си помъкнала и личната лекарка, но това тепърва ще проучваме).

Израелските колеги, които ни придружаваха, бяха шокирани, че председателката на българския парламент се разхожда, без да е придружавана от охранители на израелските специални служби, нито от българския посланик, нито от служител на външното министерство. В случая даже задължителният международен протокол не е най-важното нещо.

Денят беше събота /шабат/, в който религиозните евреи не работят и укоряват, даже преследват всички, които се занимават с някаква работа: забранено е дори снимането с фотоапарат, писането на листчета за „Стената на плача”, говоренето по телефон и какво ли още не. Някои от тях са доста агресивни. Една “лошо” гледаща жена буквално изтръгна химикалката от ръката на дъщеря ми, друга пък щеше да ми хвърли джиесема на земята… Та, без майтап, нашата парламентарна шефка се размина на косъм от конфуза да бъде наплюта или наритана…

В сараите на ДПС е затишие пред буря. Доколкото разбрах, Ахмед Доган е разпоредил на своите да не дискутират публично Касим Дал, да не го нападат, да не го критикуват… Просто нищо, все едно не съществува. Иначе, смятал лидерът на ДПС, публичните дебати ще героизират Касим Дал. Апропо, бунтарите в ДПС прекръстиха Сокола на Прилепа. Навярно това е заради навика му да чете книги и да си драска по тях бележки до 2-3 през нощта-

Някои мои приятели, сладострастни изследователи на политическата джунгла у нас, смятат, че поведението на Яне Янев е било ни повече, ни по-малко отчаян пиар ход на човек, загубил интереса на медиите към неговите истерични проявления. Аз не смятам така. Убедена съм, че Алексей Петров му беше скъсал квитанциите и беше на път да го заличи от активния публичен живот. Предполагам обаче, че Трактора се е ослушал и огледал и е установил, че самоотвержено и активно камикадзе като лидера на РЗС не се появява всеки ден.

Янето е чeшит, невротик, може да изглежда налудничав и неконтролируем, но върши работа за отчаяната и брутална кауза на бившия „агент под прикритие”, който отявлено и недвусмислено тръгна да катери политическия Олимп.Между другото, в Тел Авив научих, че през май 2009 г. Яне Янев е ходил там с неидентифицирана журналистка и с Бони Бонев – приватизатора на рафинерия “Плама” – Плевен, който се е представил за негов спонсор. Заедно с Давид Леви, днес акционер във в. “Галерия”, са се срещали с бившия шеф на МОСАД Дани Ятом. Яне е търсил и пиар агенция, но са му отказали, защото никой професионалист не би се наел с кампания месец преди избори, в случая за евродепутати.

Като си помислиш, Трактора е първият кандидат, заявил намерение да участва в президентската надпревара. Той изпревари всички останали с обявяването на своя „екип”, от който се пази в тайна само името на някаква мистериозна жена… Вероятно това е поредната кокона, безпаметно влюбена в бившата барета с ореол на страшен мъжага с глазура на финансов експерт. Преди още да се е регистрирал в ЦИК, Алексей Петров дори ще си има „кабинет в сянка”. Остава само да щурмува БНБ и НАП и ще си получи цялата държава /митниците ще му паднат сами, нали с Ваньо Танов са от едната страна на бариерата, имам предвид общия им враг Цветан Цветанов). В държавата има много подсъдими, но само един подсъдим си има държава…

Луда работа! Преди един месец попитах и пак питам: кой управлява България?! Доколкото разбрах, премиерът Борисов, подчертавам – бивш главен секретар на МВР, чиято най-голяма гордост е да го наричат „полицай”, май още не може да открие откъде изтичат СРС-тата, кой на кого е правил записи и какъв е този човек с „шлифера и каскета”, който раздава флашки. Разбрах, че обкръжението на Генерала било в пълен потрес: давали луди пари за заглушителни устройства, които да ги вардят от подслушвачи.Ходели на някакви скришни места, откъдето да си говорят, измислили си специален код, особено много внимавали да не използват думите Бойко, пари, обществена поръчка, наш`то момче, делкаме, далавера… Не е за вярване, ама имам чувството, че ни върнаха повече от 20 години назад. Какво толкова му е страшното на Алексей Петров?! Защо Генерала му „сваля шапка”, политиците са свалили гарда пред него, а мнозина са готови дори да си свалят гащите… Стига, писна ми вече! Дори с майка си вече не мога да говоря спокойно по телефона и тя ми вика: не, не, не говори срещу властта, майко, моля те. Ама коя власт?! Къде е властта и над кого властва?!

Предположих, че царя ще се кандидатира за президент, защото имах информация, че Бойко Борисов гостувал във „Врана” често напоследък и с домакина са разговаряли на тема президентски избори. Лятото на миналата година някои хора от „сараите” ми казваха, че бившият премиер упорито търси контакт с Ахмед Доган, за да дискутират тази тема. В четвъртък ми се обади столичният общински съветник от НДСВ Владимир Каролев и ми каза: ”Едно да знаеш от мен, Цар на избори не ходи!” Сигурно е прав, той е по-вещ по дворцовите правила от мен. Но кой очакваше синът на бившия български монарх да стане министър-председател, кой предполагаше, че неговият телохранител ще стане премиер?! България е уникална страна и от нея може да се очаква всичко! Сигналите от „Врабча” са, че Меглена Кунева, която обикаляла страната, както навремето тържествено обикаляше света, ще бъде номинирана за жълт кандидат-президент. Това ще реанимира донякъде изпадналата в будна кома някогашна управляваща партия, но и това ще бъде „ден до пладне”…

Доколкото разбрах от приятелка-социоложка, много заинтригуван от проучвания на общественото мнение бил Слави Трифонов. Това не е нова тема – дали има или не шоуменът опозиционер желание да се впусне в политическия живот, но неговото твърдо „не” по въпроса май е омекнало.

Соня Колтуклива
www.frognews.bg

«