« Върни се назад Публикувано на 24.08.2014 / 20:57

В Банско социалисти отказват да гласуват, скочиха срещу шефа на БСП, бил ортак с ГЕРБ и представител на ВИС -2

отпорВ писмо група социалисти от Банско категорично се противопоставят на шефа на БСП Костадин Дурчов и заявяват, че няма да гласуват за БСП на предстоящите избори, заради толерирането му от висшето ръководство на БСП, въпреки че бил ортак с ГЕРБ:

„Уважаеми другари, на обществеността в общината и Банско, като малък град са известни някои факти от биографията на Костадин Дурчов, които дават достатъчно основания за съмнение в неговата политическа лоялност и ангажираност с каузата на БСП и никакви съмнения в липсата на морални качества. Ето някои от тях:
• Борческото минало на Дурчов. В средата на 90 те години лицето Костадин Иванов Дурчов е представител за гр. Банско на силовата групировка ВИС – 2 , чрез нейната структура „Агресия Тотал”. Преди време министър – председателят светкавично уволни току що назначения зам. министър на вътрешните работи Иван Иванов, заради принадлежност към силова застрахователна компания, като заяви пред медиите, че ще действа по същия безкомпромисен начин при всеки подобен случай. Въпреки че при Дурчов случаят е подобен,той беше назначен за зам. областен управител на Благоевградска област.
• Политическото „ хамелеонство” на Дурчов.
В тежките за партията времена в края на 90-те години , Костадин Дурчов решително напуска редиците на БСП и членува поред в няколко други политически организации, като ЗНС, РЗС и др., от които е избиран и за общински съветник в Банско. Тогава на въпрос защо синът му е напуснал партията, баща му казва: „По – добре да е вътре на софрата, отколкото да чака отвън пред вратата”.
По – късно, когато БСП се връща в управлението на държавата, Дурчов отново се присламчва към партията, за да е „вътре на софрата”. И сега продължава да е, при това с добър апетит.
• Близките отношения на Дурчов с ПП „ГЕРБ”.
Той има дузини общи фирми с шефовете на ГЕРБ в Банско, които управляват общината, а чрез тях неговата фирма „Дуримекс” получава апетитни обществени поръчки. След назначаването му за зам. областен управител, Дурчов формално се оттегли от фирмите, като прехвърли участието на членове на семейството си, но реално продължава да ги ръководи. Публична тайна е, че на последните местни избори, Дурчов работи и гласува против издигнатите кандидати на БСП за кмет и общински съветници, тъй като той беше на неизбираемо мястно в листата. Не случайно след като оглави общинската партийна организация местните зевзеци коментираха, че „ГЕРБ си е направил филиал в БСП”.
Може ли да се допусне, че хората от ГЕРБ, с които те свързват икономически интереси, с които заедно кроиш бизнес планове и реализираш печалби, същевременно ще ти бъдат и главни политически опоненти? В допълнение – те са му съдружници и в незаконната лихварска дейност, която Дурчов извършва и от която много хора в Банско са пропищели.
• Манипулиране на Общинската отчетно – изборна конференция на БСП, в резултат на което Дурчов беше избран за председател на организацията.
Схемата, приложена от Дурчов, за да се добере до този пост е проста, но добре обмислена. След обявяването на отчетно – изборната кампания в БСП през 2012 г., в периода за провеждането на събранията на ОПО, към тях постъпват над 300 заявления за прием на нови членове на партията (при положение, че години наред приемът е почти нулев). Преобладаващата част от кандидат – членовете на БСП са работници и служители от фирмите на Дурчов, или подали заявление за членство срещу заплащане ( по твърдение на самите тях ). Ролята на теиз новоприети, временни членове е да осигурят необходимото мнозинство на отчетно – изборните събрания на и без това оределите редици на ОПО, за избор на посочените от Дурчов делегати на Общинската конференция. На самата конференция тези делегати получават на телефоните си SMS с номерата по списъка на кандидати за членове на Общинския съвет, за които да гласуват и разбира се за председател.
С осигуреното си по този начин мнозинство на конференцията, Дурчов вкара в Общинския съвет на БСП почти цялата си фамилия – майка му, баща му, синът му и т.н, и си спечели председателския пост. Неморално, но не и противоуставно. Извън ръководството на общинската организация останаха редица хора с дългогодишен и организационно – политически опит и заслуги, верни и предани на партията, но неудобни за Дурчов.
Така, осигурил си послушен общински съвет и изпълнително бюро, пътят на Дурчов към голямата „софра” е отворен. Издигнат е за кандидат за народен представител на парламентарните избори през 2013 г. от листата на БСП и е назначен за зам. областен управител. Сега отново е в листата на изборите за НС на 05.10.2014 г.
• Зам. областен управител на Благоевградска област. На тази длъжност Костадин Дурчов се развихря като кадровик и бързо „осребрява” подкрепата на протежетата си в ОбС на БСП, като им осигурява престижни и добре платени държавни постове. Така например член на ИБ на ОбС на БСП Елка Обецанова – бивш отявлен и активен член на СДС, получава поста PR на Областната управа и управител на базата на РВД в Банско, нейният син пък получава ведомствената почивна станция на МС.
Димитър Русков е възнаграден с поста директор на НП „ Рила”, Георги Пидов – шеф на „ВИК” Банско, въпреки че е разследван за злоупотреби в този сектор.
Част от назначенията на зам.областния управител са и директорите на горски стопанства, като това на Светльо Николов в Добринище, които пък е задължени да се отчитат с комисионно на всеки куб. м.продаден дървен материал.
Уважаеми другари,
Нашата партия не е от лидерски тип и в това е нейната сила. По – голяма част от хората обаче отъждествяват партията с нейните лидери, като пренасят техните качества, достойнства и недостатъци върху самата организация. В този смисъл присъствието на Костадин Дурчов на поста председател на ОбС на БСП Банско и зам. областен управител на област Благоевград от БСП, нанася тежки вреди върху авторитета, влиянието и позициите на партията в община Банско, в която БСП под неговото ръководство се превърна във второстепенна политическа сила. Това ще проличи и на предстоящите избори.
Считаме, че на ръководството на БСП не е безразлично какви са нейните позиции и влияние в малък, но знаков, като вече световно известен курорт, град като Банско.
Накрая бихме искали да подчертаем, че този сигнал не е злонамерен донос или плод на нечии лични амбиции, а израз на искрената ни тревога и загриженост за състоянието и бъдещето на партията в община Банско.
Уверяваме Ви, че в града на Никола Вапцаров още има истински убедени социалисти, които милеят за делото на партията и отстояват социалистическите идеи.
Този списък може да бъде продължен. Всичко това хората в Банско и Добринище знаят, виждат и коментират ежедневно и преобладаващата част от членовете и симпатизантите на БСП категорично заявяват, че макар и с леви убеждения, заради Дурчов няма да гласуват за БСП или изобщо не биха гласували на предстоящите на 5 октомври парламентарни избори.”
Afera.bg

 

 

 

«