« Върни се назад Публикувано на 11.04.2014 / 9:22

ВЯРЪТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА. ЧАСТ ТРЕТА: ОТ БАБИЙ ЯР ДО МАЙДАНА. БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН В ТЪРСЕНЕ НА АЛИБИ.

 

Част трета: От Бабий Яр до Майдана. Брюксел и Вашингтон в търсене на алиби. Шепот в будоара. Над Шипка ястреби не летят.

Това са ТЕ.
Това е „Свобода“, това е „Десен сектор“, който включва „Тризуб“ им. Степана Бандеры („Тризъбец“ на името на Бандера), УНА-УНСО „Самоотбраната на Майдана“ (на Андрей Парубий, днес секретар на Съвета по национална безопасност и отбрана), „Патриот Украины“ (Социал-националистическа асамблея), „Бели молот“, С-14 (вариация на „Сiч“, сиреч „Сеч“).
Техните отвъдни вождове са Степан Бандера и Роман Шухевич. Тяхната идеология гласи:
„Националните малцинства се делят на: а) лоялни към нас и б) враждебни към нас – москали, поляци и жидове… те трябва да бъдат унищожавани, изселвани… преди всичко трябва да бъде ликвидирана интелигенцията, която не трябва да бъде допускана до никакви ръководни органи, трябва да се направи невъзможно „производството“ на интелигенция, както и достъпът до училищата… Асимилацията на жидовете се изключва“. Това не са думи на Тягнибок. Това е инструкция на бандеровците от ОУН от 1941-42 г.
„Да изчистим Украйна от москали, жидове и кацапи!“, призовават днес Тягнибок и Тимошенко. „Ние станахме танковете на опозицията! А танковете от мръсотия не се боят! И ние ще направим така, че нашият танк скоро да премине по Червения площад в Москва!“, извряска на конгреса „Свобода“ на 29 март 2014 г. Тягнибок, поставен в топ 10 на най-яростните антисемити в света.
„Дерусификацията на Украйна е напълно справедливо и необходимо явление“, „Русия е извечен враг на Украйна“, „имперско чудовище“, тя „трябва да бъде напълно ликвидирана и на нейната територия да бъдат построени национални държавни образувания“, „войната със сатанинската Москва е неизбежна“, постановява Ярош, кандидат-президент.
ТЕ са политическите потомци на ОУН и УПА; на украинските СС батальони „Роланд“ и „Нахтигал“; и на украинската СС дивизия „Галичина“ (14. Waffen-Grenadier-Division der SS „Galizien“ – galizische/ukrainische SS-Division Nr. 1), чиято клетва започва така:
„Аз, украинският доброволец, с тази клетва доброволно отдавам себе си в разпореждане на Немската Армия. Кълна се в неизменна вярност и послушание на Немския Вожд и Върховен Командващ на Немската Армия Адолф Хитлер…“
ТЕ се гордеят с унищожаването на съветски, полски, френски и сръбски партизани; с участието в операция „Барбароса“; с избиването на 150 000 евреи и руснаци в Бабий Яр; с опожаряването на стотици села; с клането на жени, деца и старци; ТЕ възпяват Волинското клане, погубило 100 000 поляци и евреи, а „личният принос“ на УПА в този „подвиг“ е 37 000 души; ТЕ издигат паметници на УПА в Янова Долина, където за една нощ през април 1943 г. тези „герои“ избиват над 800 души; ТЕ не се срамуват от клането в Гута Пятницка, където „галичинци“ през февруари 1944 г. изгарят живи 500 души, други 500 разстрелват и от цялото население оцеляват 50 души; ТЕ се гордеят с наказателните операции „Блатна треска“ и „Зимно вълшебство“, когато латишки, литовски и украински шутцманшафтбатальони избиват 26 000 евреи в Латвия, 15 000 в Псков и Витебск, 14 000 изпращат в Германия, в крематориумите, изпепеляват 183 села, разстрелват и изгарят 11 383 цивилни (от тях 2118 деца).
ТЕ се вдъхновяват от тази чудовищност. За „геройствата“ на техните кумири и духовни вождове няма да ни стигнат тонове хартия.
ТЕ – и няма нищо удивително в това – рушат и сквернят паметниците на обесените, разстреляните, изгорените антифашисти; палят синагоги и православни храмове; ТЕ изгориха живи милиционерите, които не им целунаха краката и задниците; ТЕ извличат „москали“ и „жидове“ от домовете им и хората изчезват; ТЕ ограбват музеи и влакове като най-обикновени бандюги, пребиват прокурори и журналисти; ТЕ стоят с насочени автомати във Върховната Рада и в домовете на депутатите – за да „гласува тая сволоч както трябва“; ТЕ бяха провъзгласени за националната гвардия на Украйна, „призвана да бди за обществения ред“!
На тях заложи Западът. И това е неговият незаличим позор.

Една дата

16 март 1944 г. Съветската армия започва операцията за освобождаването на Крим от нацистките окупатори.
16 март 2014 г. Крим се завръща в Русия с всенароден референдум, а не като в Косово – с послушно вдигнатите ръчички на 109 депутати. Еднополюсният свят отива в историята. Покрусени, ЕС и САЩ редят „санкционни“ списъци. Там ги няма Ярош и Тягнибок; нито техните вдъхновители и донори – Freedom House, National Endowment for Democracy, институтите на Маккейн, Олбрайт, Шарп; нито техните американски военни инструктори; нито губернаторите-олигарси..
16 март 1944 г. Латвийският доброволчески СС легион (Lettische SS-Freiwilligen-Legion) води ожесточени сражения срещу Съветската армия. „Подвизите“ на този СС легион са неизброими и неописуемо отвратителни.
16 март 2014 г. В Рига, както всяка година, марширува грандиозно шествие в чест на латвийските СС-легионери. Организатор – неонацистите от „Ястребите на Даугава“. ЕС и САЩ не издават и звук.
Дружно мълчат Европарламентът, ПАСЕ, НАТО. Години наред. Благосклонно мълчание от Брюксел до Вашингтон обгръща и неонацистките демонстрации в Прибалтика, и неонацисткия разгул в Украйна. Защото – всичко срещу Русия е правилно, истинно, мъдро и даже красиво. И позволено. Включително – отглеждането на неонацистките бесове.
ЕС и САЩ, българските медии и русофоби пудрят обилно украинските нацита с „евроценностна“ пудра, обвиняват Русия в нацизъм и рисуват Путин като Хитлер. „За Запада демонизирането на Путин не е разумна политика, а алиби за липса на такава“, казва Кисинджър.

Алиби

В Украйна лицемерният Запад се самодискредитира по безпрецедентен начин и тутакси извади двойния аршин. Неонацисткият преврат е „всенародна революция“; всенародният референдум в Крим е „международно престъпление“ и „брутална агресия“; бруталната агресия на „желаещите“ срещу Ирак (примерно) – акт на кристален алтруизъм.
Всички закани за санкции срещу Русия са само алиби. ЕС живее благодарение на руския газ и ще се спомине без него, но инак бърчи гнусливо нос. Само Дания и Холандия могат изцяло, от собствени източници, да задоволяват своите потребности. Другите от ЕС зависят между 40 и 70% от руския газ, някои – 100%. „Северен поток“ може, „Южен“ – не. Русия започва да строи в Англия две атомни централи. В Англия може, в България – не.

Гнусна работа е двуличието.

Още по-гнусна – легитимирането на неонацизма. Така Западът пренаписа и подмени европейската и световна история. Щом е така, да вдигнат пред Европарламента и пред Белия дом паметници на Хитлер, Химлер, Гьоринг и Гьобелс, да им се кланят, да им приподнасят венци и китки, да организират пищни неонацистки шествия и сборища. „Прилича им“, би казала баба ви Гицка.
За да изтрият своя позор, майдановците и техните покровители ще започнат пролетно почистване. Тези, които платиха на неонацистите, които ги обучиха в спецлагери в Полша, Литва и Латвия, те ще ги разчистват и разоръжават. Едни ще бъдат дресирани и опитомени, други – „замразени“, трети – изведени от Украйна. Някои ще изчезнат в „Нощта на дългите ножове“. Таман през юни ще станат 80 г. от Nacht der langen Messer, когато Хитлер унищожава върхушката на SA (Sturmabteilung) – „кафявите ризи“, щурмоваците на Ернст Рьом, и самия Рьом.

Ястреби

На този фон ЕС не дава признаци за излизане от мозъчния стерилитет, причинен от колорадския бръмбар. Ако слушате Барозу и Аштън, ще решите, че 5000 руски самолета са разбомбили Майдана, 10 000 руски танка са прегазили мирните протестиращи, а 1 233 002 кримчани са гласували с примка на шията и с пистолет в челото.
САЩ (НАТО) демонстрират липса на въображение, отдадени на своето обичайно занимание – насъскват Европа срещу Русия, „изразяват загриженост за мира“, „насърчават стабилността в Източна Европа в актуалния контекст“ с „мироопазващо присъствие“, произвеждат военна истерия, ръчкат своите васали и възраждат стилистиката на Студената война. Война, която никога не е свършвала.
„Шансовете за война с Русия се увеличават“, възкликна украинският външен министър. Шансовете! О, издайническо слово! Полша поиска 10 000 НАТО-вски военни, Румъния – 600 US-пехотинци, Паси –  американски ядрени ракети, Аню – изтребители F-16. Държави извън НАТО биват „окуражени да се включат в съвместната охрана на балтийското въздушно пространство“: Молдова осъмна с офицер за свръзка с НАТО, Армения – с военни инструктори, Азербайджан – със „сътрудничество в кибернетичната и енергийната сигурност“.
САЩ не проумяват защо техният еднополюсен рай се разпадна. А трябваше да бъде хилядолетен. САЩ не разбраха историческото време, объркаха Путин с Елцин и Москва със София.
Докато парламентите на Чехия, Словакия, Унгария и Кипър гласуваха против санкции срещу Русия, България мънка и фъфли, пази тайните на мадам Нюланд като нежни словца, прошушнати в будоар, и трепетно парфюмира будоара за внезапния нальот на шефа на НАТО. Външният министър угодничи, премиерът замазва, президентът ей сегинка ще вдигне един F-16 и – буф! – право в Кремъл! – под бурните овации на болезнените русофоби, а те, като един колективен Вуте, искат „жестоки санкции“, ако ще България да мре, ама на Русия да й е зле.
Сидеров забрави своите фашизоидни корени, държи антинацистки речи, „Атака“ възкръсва. БСП стъпва на палци като балеринка и внимава хем да не се изложи пред изконното русофилство на българина, хем да не сгази лехата с евроатлантическия лук, щото – „Какво ще каже Брюксел?“ Ами – и Брюксел не знае. На 15 км от Гран Плас е Ватерлоо, Шипка е в България.
* * *
„Минавам покрай парка „Горки“ в Москва/ и слушам вятъра на промяната…/ Той духа непрестанно в лицето на времето като ураган…“
Ялта (1945) роди двуполюсния свят; разпадът на СССР (1991) – еднополюсния; Крим (2014) – многополюсния. Ястребите изпадат от времето и се превръщат в изчезващ вид.

Велислава Дърева

В. Дума

«