« Върни се назад Публикувано на 17.02.2022 / 14:36

ВТЕЧНЕНАТА ТЪПОТА НА ПРОСТО’КИРО

Искаме скромно да вметнем някои забележки и въпроси към простО’Киро за покупката на втечнен газ от САЩ:

  1. Нали е сигурно, че газа е Американски, защото в момента братята Американци купуват Руски LNG от терминалите в ЯНР и Камчатка?

Не, че нещо, ама ще е доста конфузно ако газа се окаже .. Руски. Както конфузната ситуация братята Немци, които купуваха от Газпром и чрез ривърс през Полша доставяха на Украйна по 3 до 6 х спотови цени.

  1. Нали все пак сме питали директно Руски частни компании като „Новатек“ за директни доставки? Щото, нали, да не стане цена х 3 и виж точка 2.
  2. Нали все пак сме питали Султана за доставка чрез него, ако таковата, чак толкоз искаме LNG, щото той има наладени доставки с Катар и Алжир и може да даде май по-добра цена? А още по-добре да го помолим да направим групаж към него, който DESFA и BOTAS чрез swap да ни доставят? Май ще е по-евтино.
  3. Нали все пак сме се договорили и ценообразували крайната цена на доставката с Гърците ( DESFA S.A.) чрез терминала в Ревитуса включително цена на пренос? Щото може и да не знаят и кофти нали.
  4. Нали също сме договорили с комшиите бункеровка и пласмент на количества, щото, нали, едва ли един Q max танкер може да поемем като обем?
  5. Ако сме купили все пак едно танкерченце, нали все пак са договорени предварителни заявка за доставки? Щото, нали, да не стане да пуснем на борсата едни безумни количества и едни „правилни“ фирми да ги купят, щото, нали, трябва се тегли газа а няма купувачи? И да продадем на една цена 3 до 5 х под пазара и под покупната, ама то щото „пазара“ се е сринал и всичко е честно.

Едни такива въпросчета е добре простО’Киро да ги знае, да не стане после объркване с борсата или цените….

Тодор Ангелов

«