« Върни се назад Публикувано на 18.08.2014 / 21:59

Всичко е било грижливо организирано в зловещ сценарий

ПокерДнес си позволих за БГНЕС да представя моята оценка за няколкото дни управление на Близнашки. В този на пръв поглед критичен текст, мимоходом написах нещо, за което получих множество отговори. В първия момент дори си помислих, че приятелите и съмишлениците ми прекаляват. И то, защото според мен всички си даваха сметка за правния комфорт, в който правителството на Орешарски постави ГЕРБ по времето на своето управление. Никой от това управление не даде дори и най-плах сигнал, че ще се търси сметка за безобразията и престъпленията, извършени по време на тригодишното управление на Борисов.

От днешните реплики разбрах, че много хора не са си дали сметка, че всъщност този комфорт, оигурен от непрекъснатия, добре режисиран уличен натиск е имал много по-голяма цел от падането на Орешарски. Целта е управлението на Борисов да остане в миналото, па макар и в близкото. Така се гарантира, че ще се върне не само Ваньо Танов, но и Цветанов. И той като „герой- спасител.”.
И сега се питам защо се получи тоя комфорт. Ами, защото кабинетът на Орешарски нямаше и ден покой. Беше подложен на непрекъснат уличен натиск от едни 200-300 провокаторчета, които крещяха като бесни „Оставка!“ и не можаха да формулират аргументите си за тая оставка.
Дано не съм прав, но сега, от кратката дистанция във времето от предизвиканата оставка на Орешарски, та до днес, виждам как не само аз и много други вече започват да разгадават своите подозрения, че всичко това е било грижливо организирано в някакъв зловещ сценарий. Авторите на сценария, очевидно, са разполагали с огромен финансов ресурс, за да поддържат точката на кипене на жълтите павета повече от 400 дни.
Разбира се, въпросния правен комфорт умело се подкрепяше от бездействията на разследващите органи – прокуратурата и финасовите органи. Дори една преписка не бе започната и довършена докрай. С изключение на едното от делата срещу Цветанов, което макар и с влязла ви сила пъроинстанционна присъда, ще остане само забавен в спомен в историята ни.
Докато управляваше под натиск, Орешарски не успя да се защити дори с една свястна ПР кампания и да покаже какво все пак е направило неговото правителство, защото в стремежа да покаже, че въпреки атаките, продължава да работи, всъщност правителството е работило, за да маскира зловещата за България политика на ГЕРБ. Тук ролята на кинжала изиграха медиите на Пеевски, разбирай ДПС.
След като се прегрупираха и се окопаха отново в бизнеса и политиката, за ГЕРБ беше детска игра да натисне ПГ на ДПС и да принуди Орешарски да си ходи.
Нататък всички знаете какво и как се случи.
LUBO KOLIOVSKIЛюбо Кольовски

«