« Върни се назад Публикувано на 27.09.2022 / 9:12

ВРЕМЕ Е КОСТОВ ДА ГОВОРИ ПРЕД СЪДЕБНИТЕ ОРГАНИ ВМЕСТО ПРЕД ШЕПА ПРОВАЛЕНИ ПАРТИЙНИ АКТИВИСТИ (ПО ДУМИТЕ МУ ЗА ДБ И ДСБ). ДАЛИ ЩЕ ИМА ДЪРЖАВНИЧЕСКОТО ДОСТОЙНСТВО ДА ГО НАПРАВИ?!

За това, което бившият премиер Иван Костов е написал за издателя на „Дневник“ и „Капитал“ в новата си книга, аз бях осъден от същото лице Иво Прокопиев и от приятеля му Лозан Панов във Върховния касационен съд. Изплатих на олигарха от разградските села над 200 хиляди лева. Чудя се сега дали да не поискам ново дело? Но кой съм аз.

Иван Костов е министър-председателят (1997-2001), по чието време Прокопиев става милиардер, получавайки „за една нощ“ активи за милиарди долари в държавни предприятия и заводи срещу „жълти нашенски стотинки“.

Костов твърди, че същият разградски Ален Делон с харизмата на троен чушкопек, използва медиите си (Дневник и Капитал, създадени с пари от приватизационната далавера и някои чужди грантове, между другото) като лична бухалка в защита на корпоративните си интереси (стр.177, глава 6. Медии, раздел 3. Политически конфликти). Нещо повече, според Костов със същата цел Прокопиевите рейдъри са разбили и дискредитирали и неговото демократично управление на ОДС, което направи боса им мощен олигарх и го качи на върха на приватизационно-корупционната хранителна верига.

Със същите мотиви наемниците в „Капитал“ са изпълнявали мръсни поръчки и срещу другите партии във властта, които в един момент не са играели по свирката на боса им, пише Иван Костов.

Нещо още повече, което трябва да бъде анализирано в посолството на САЩ, ЕК и българската прокуратура. За това ли Европа харчи парите ни от структурните фондове? За каква борба с корупцията говорим, след като бивш министър-председател твърди писмено, че „издателят на Дневник и Капитал ползва медиите си за натиск в законодателен лобизъм в лична полза, печелене на обществени поръчки и провалено наказателно преследване“!!!

По-тежка присъда от държавник за провалените ни медии не се беше чуло.

Вчера Иван Костов говори пред актива на две дребни партиики, собственост на Прокопиев – едната (ДСБ) дори лично приватизирана от него, а другата на личния му слуга Христо Иванов. За криминалните му обвинения към Иво Прокопиев го попитах единствено аз.

Време е Костов да говори пред съдебните органи вместо пред шепа провалени партийни активисти (по думите му за ДБ и ДСБ) и в мемоарите си. Дали ще има държавническото достойнство да го направи?!

Чудя се как нашите верни приятели от Посолството на улица „Козяк“ смятат да ни помагат в битката срещу корупцията, след като позволяват Иво Прокопиев чрез прокситата си да дерибейства в основните български медии (БТВ и Нова) и да търгува безсрамно с влияние от тяхно име в своя лична изгода?!

Николай Бареков

 

«