« Върни се назад Публикувано на 21.01.2011 / 12:25

Вотът на доверие – самодейна оперета или нова БГ-пързалка

Имаше какво ли не, като се започне от изказването на Снежана Дукова в стил "художествена самодейност", което предизвика усмивка на съжаление дори на лицето на премиера и разсмя с елементарността си цялата парламентарна зала и се стигне до свойското обръщение на вицепремиера Симеон Дянков „Нали така господин Станишев? и също така интимният му отговор "Нали така, г-н Дянков?” 

Неслучайно Петър Курумбашев нарече вота „кинопреглед от 70-те години” и „семинар за детски учителки”. В него имаше и типично кръчмарски инцидент с лисване на вода от РЗС-депутата Емил Василев, който беше отстранен за три заседания и призивът по този повод на здравният министър д-р Стефан Константинов към народните представители ”Моля, не гладувайте! Гладът води до ниско ниво на кръвната захар. Това прави хората зли, а ако се повтаря – води до затъпяване и раздразненост".

Иначе рефрена на Симеон Дянков към лидера на БСП: "Нали така, г-н Станишев?", при изброяваше достиженията на управлението на ГЕРБ дойде в повече на бившия премиер. Няколко пъти г-н Дянков ме спомена, но кой вярва на тези изнесени статистики на Дянков, отговори Сергей Станишев. 4 млрд. лв. е разликата в приходите – обещахте да съберете 2 млрд. повече от предишното правителство, само че събрахте 2 млрд. по-малко. "Нали така, г-н Дянков?", запита на свой ред Станишев.

И така в размени на реплики, едни по-солени, други весели, не се стигна до общ консенсус, че държавата върви надолу по пързалката и трябва всички да обединят сили заспасяването и. Вместо това, само я засилваха все по силно и все по надолу.

За да не правя цялостен преглед и на други знаменити репики на иначе добри оратори, но лоши управленци и в миналото и сега, ще се опитам да посоча гредата в окото на държавните мъже. Които премигат като еднооки корсари и не искат да видят очевадното. Каза им го в прав текст френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие.

А то е, че евентуално ни присъединяване (на България и Румъния) към Шенгенското пространство на свободно движение на хора в рамките на ЕС, би застрашило сигурността в останалата част от Европа.
Е, те това е проблема. Вижте и защо, както се е обосновал французина: "Ако базата данни … на Шенгенското пространство попадни в ръцете на международната организирана престъпност, изчезва цялата европейска вътрешна сигурност", подчертава Вокие.

 Казва го с пълното съзнание за отговорността си на пресконференция в Хелзинки, имайки предвид европейската картотека, използвана от граничните полиции. Френският министър потвърди общата позиция на Париж и Берлин, че присъединяването на България и Румъния към пространството без граници, в което членуват 25 държави, е "прибързано". По отношение на Румъния, България и Гърция ние сме в сектор, в който са съсредоточени три четвърти от проблемите, свързани с проникването на хора и имущества в ЕС- нелегална имиграция, контрабанда на оръжие, проблеми с наркотиците, трафик на деца", заявил още Лоран Вокие. 

Ами това е – вместо да си мерят цял ден ония работи, които едва ли са им кой знае какво голямо достойнство, нашите политици трябваше да си признаят, че Европа все още гледа на нас с недоверие. С голямо недоверие и опасението, че както престъпни групи манипулират политиците у нас и ги въртят на пръста си със секретна информация и СРС-та, така ще стане и ако ни допуснат да техните информационни масиви, които могат да изтекат към същата тази организирана престъпност.

Е, как няма да стане това, господа родни политици, като повечето от вас са на бандитски хранилки? И никакви Цецкови измислени пушилки и нефелни акции не могат да заблудят хората в Европа. Защото ако ние гледаме оттук и недовиждаме нещо, то отвисоко се вижда всичко, като на длан. И дребните шмекерлъци изобщо не вървят. Ето за какво трябваше да се говори и да се дебатира, да се търси път и развитие.

А не тинтири- минтири и ура, пак съм най-велик и ние сме непогрешими. Защото рано или късно оперетката свършва и публиката повече не стъпва в салона. Ако пък и дотегне, ще изгони лошите актьори от сцената с ритници, с развалени домати и освиркване.

Ако не искате това, господа политици, седнете си на трибуквието и започнете да работите за този народ, който ви е пратил в парламента.

Иначе омразата и забвението ще ви убиват цял живот след това…
Както правите сега с държавата и народа си!

Драгомир Велчев
www.storm.bg

«