Регистрация
Публикувано на 14.12.2017 / 20:19

„ВОЕВОДА“. ПРОСТО ГИ ОСТАВЕТЕ НА МИРА. ОСТАВЕТЕ ГИ, ПРАВЕТЕ ПОРНО. АМА И ТОВА НЕ МОЖЕТЕ.

ВОЕВОДАИ така!!!

„Воевода“

Филмът започва с надписи в стил „In a galaxy far far away“, само че с драматичен текст за турски зверства и кланета по учебния план за 2017/2018 година.

Още в самото начало разбираме, че ни очакват тежки минути. Това го разбираме от няколко съвършено нелепи сцени:

1.Румена е напъхана в корема на изкормен вълк от баща си. Никой не разбира защо. Според мен е тренд от Леонардо ди Каприо. Той в кон, ние във вълк.

2.Румена е малко момиче на 10 години. Като всяко българско момиче по време на османското робство, Румена е облечена в прилепнал панталон, къса, тясна блуза без ръкави и деколте, която се повдига, когато Румена се наведе.

Следват сцени на терор, пушек и мъгла. Румена се жени още на 10, защото турчин с мустак я желае. Сватбата е традиционна за българската кинематография – посърнали, неможещи да играят хора стоят около някакви паници в мълчание и пушек. Положението е арт.

Та, да го караме накратко – Румена порасва, плюят й в голия задник, тя става хайдутка с традиционно облекло за войвода – прилепнал панталон с висока талия, блуза без ръкави, кърпата на Джак Спароу. И разбира се, спирала за мигли от тези, традиционните, изковани от стааари спирални майстори от Осоговската планина.

В най-общ план: никой не може да играе. Никой от участниците мисля никога не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се казваше в стария виц, вероятно братът на някой от участниците някога е виждал актьор да играе, но връзката е до там.

Операторската работа е ад. Ако операторът беше турчин, а аз българска девойка, щях да посветя живота си да освободя кинематографията от това операторско майсторство и неговите пророци.

Следва езикът. Езикът в този филм е несъществуващ. някаква ужасяваща смесица от селски диалект на пияни студенти, няколко неправилни ударения и изречения, произнесени като в централните новини. Всъщност всички играят като в Централните новини.

Имаше изнасилване, имаше цица, имаше мълчание и пулене. Както си трябва за български филм в най-добрите традиции.

Езикът ми разкърти психиката, операторът ме смаза, актьорите ме отчаяха, НО СЦЕНАРИЯТ. СЦЕНАРИЯТ МИ ВЗЕ ДУШАТА, УБИ НАДЕЖДАТА МИ за бъдеще и ме захвърли в тъмните недра на депресията.

ПП. Накрая идва един от Assassin’s Creed и ликвидира всички. Щеше ми се да бе дошъл по-рано

Наистина се надявах, че ще видя Румена Войвода – една от великите жени на своето време. Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си поискам нещо от все сърце. Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България. Никога. Ако иска, да направи филм за себе си. Може пък да има някой желание да го гледа. Но просто оставете хората да почиват в мир. Забравени, незабравими. Нека живеят във фантазиите, книгите и историята. Просто оставете ги на мира. Оставете ги, правете порно. Ама и това не можете.

Елисавета Белобрадова

Фейсбук

Коментари 8 за
“„ВОЕВОДА“. ПРОСТО ГИ ОСТАВЕТЕ НА МИРА. ОСТАВЕТЕ ГИ, ПРАВЕТЕ ПОРНО. АМА И ТОВА НЕ МОЖЕТЕ.”

 1. ,,Kade e,, Valo Radev,Ivan Korabov,kade saaktjori kato Yosif Sarchadgiev,Grigor Vachkov I Metodi Andonov….kade e,,regisjorkata,,Jana Marinova,,,Kosama,,Sano,i,,Ustata,,za,,fon,,..!

 2. Д оставим гореспоменатите гафове—панталони,деколте,кърпата на пирата Джак—не разбирам защо трябва да има нечленоразделна реч,и добре,че съм от район,който разбира диалекта във филма,защо всичко беше накъсано,като действие и реплики ,където ги имаше?????сякаш сниман на парчета,нелепо съединени после???И нямащи никаква връзка помежду си???реклама,Реклама—нищо!!!Нула!!!Джеро!!!Съжалявам…Не ми хареса!

 3. Е не сме излязли още да мятаме яйца по киносъздателите, щото комшите го сториха заради „Великолепния век“, къде къде по стойностен начин бяхме споменати бегло както и краха на империята от към женска страна.
  Твърдо няма да си развалям впечатленията за хайдутството.

 4. РУМЕНА Е ОТ НЕПОКОРНИТЕ БЪЛГАРИ,КОИТО ВИНАГИ СА ДАВАЛИ ВЪЗМЕЗДИЕ,КЪДЕ СА ТЕ СЕГА?
  ДА СЕ ПОМНИ:РУМЕНА Е НАРОДЕН ЗАКРИЛНИК,СТРАШИЛИЩЕ ЗА НАСИЛНИЦИТЕ. ОТ НИШ ДО ЦАРИГРАД ДУШМАНИТЕ ТРЕПЕРЕЛИ,А ПОТИСНАТИТЕ ИМАЛИ СВОЙ ЗАКРИЛНИК.ТРЯБВА ДА Я ПОМНИМ И ТАЧИМ! ФИЛМЪТ НИ Я ПОКАЗА,ДРУГОТО Е ОТ НАС!

 5. ВАЖНО Е ДА ИМА ЦИЦА-ГОЛА И ГОЛЯМА…АММММ И АКО МОЖЕ ,ДА ЛЪЩИ ОТ ПОТ…..МИ УБАВО СИ Е

 6. Ее, само се жалите. Хайде малко по-весело. Защо например никъде във филма не видяхме един хубав български кючек. Например стамбул-кючек който трае 7 часа. Така и така ще се запълнят десетина серийки, пък и режисъорите няма много да си напъват главите какво да измислят. Хората ще започнат да се оплакват че не е пресъздадена правилно обстановката – само погледнете днешна свободна българия и вземете пример.

 7. КАТО ЧОВЕК, НА КОЙТО ЖИВОТЪТ Е СВЪРЗАН ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ С БЪЛГАРСКОТО КИНО И КОЙТО ПРЯКО Е УЧАСТВАЛ ВЪВ ВСИЧКИ ИСТОРИЧЕСКИ СУПЕРПРОДУКЦИИ НА КИНОЦЕНТЪР „БОЯНА“, АЗ ОНЕМЯХ ПРЕД „ИСТОРИЧЕСКАТА ТВОРБА“ НА ЗОРНИЦА СОФИЯ – „ВОЕВОДА“ !
  ЗА ТАЗИ ГАВРА С ПАМЕТТА НА НАШИ ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ, КОЯТО Е СЪЗДАДЕНА С ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ, ПРЕДИ РЕЖИСЬОРКАТА, КОЯТО ВИЖДАМЕ КАТО „ЧОВЕКЪТ-ФИЛМ“, СА ВИНОВНИ И ПОДКУПНИТЕ И КОРУМПИРАНИ ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА КОМИСИЯ, КОЯТО Е ОДОБРИЛА ТОЗИ СЦЕНАРИЙ !

 8. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАК ЩЕ Е „КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА“ , АКО СЕГА МУ НАПРАВЯТ РИМЕЙК …….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>