« Върни се назад Публикувано на 06.04.2021 / 17:32

ВИСШ СЛУЖИТЕЛ НА ЕМА: ИМА ПОТВЪРДЕНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ВАКСИНАТА „АСТРА ЗЕНЕКА“ И ТРОМБОЗИТЕ!

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е потвърдена връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и редкия вид тромбози, наблюдаван при ограничен кръг пациенти в Европа, съобщава „Сега“.

„Според мен, на този етап можем да кажем, че има ясна връзка с ваксината“, казва отговарящият за ваксините в ЕМА Марко Кавалери в интервю за италианския вестник „Месаджеро“. Той намеква, че агенцията може да потвърди тази информация официално в следващите часове.

От Италия идват и други новини по същия въпрос. Според зам.-министъра на здравеопазването Пиерпаоло Силери е възможно европейската агенция да излезе с препоръки ваксината да не се ползва при определени категории, като към този момент информацията за това е оскъдна.

За пръв път и Великобритания обсъжда ограничения при някои възрастови групи. Страната е една от най-верните поддръжници на разработката на „Оксфорд“. Регулаторният орган по лекарствата в страната обаче обсъжда дали да не ограничи употребата на „АстраЗенека“ при младите хора, като и тук повече новини се очакват по-късно днес, съобщават местните медии.

Норвегия също обяви, че тромбозите се дължат именно на ваксината, като там това бе възприето като сигурно преди първото изявление на ЕМА по въпроса, пише още „Сега“.

Afera.bg

«