« Върни се назад Публикувано на 06.11.2014 / 13:29

Висшия съдебен съвет избра Ерна Жак Якова –Павлова за шеф на ВРС, „обърквайки се”, оле!

Шех на ВРС Ерна Жак Якова ПавловаВисшият съдебен съвет на днешното си заседание забърка поредния скандал покрай избор на административен ръководител. След като стана ясно, че единственият кандидат за длъжността председател на Районен съд – Варна Ерна Жак Якова – Павлова не събира необходимия брой гласове, за да бъде избрана, с мотив, че някои от членовете на съвета са се объркали, ВСС прегласува решението и така Ерна Жак Якова – Павлова получи втори мандат на поста. Нито един от т.нар. кадровици на Темида не изтъкна ясни и категорични аргументи защо се налага прегласуване, пише „Правен свят”.

При първия вот 12 от членовете на съвета подкрепиха Павлова, двама бяха „против“, а петима се въздържаха. След гласуването настъпи пълна тишина в продължение на няколко секунди, след което представляващата ВСС Соня Найденова каза, че има объркали се колеги и решението бе прегласувано. При втория вот Павлова получи 16 гласа „за“, един бе против, а двама се въздържаха. Малко по-късно стана ясно, че един от объркалите се е Димитър Узунов.
Това не е първият случай, в който ВСС променя крайния резултат от гласуването с абсурдния мотив, че някой се е объркал при натискането на копчетата. През юли т.г. при гласуване за председател на ОС-Монтана Незабравка Стоева, усмихвайки се, каза, че се е объркала и поиска прегласуване, което бе прието от колегите ѝ. Подобно развитие на нещата се случи при гласуване за избор на председател на РС-Асеновград преди няколко месеца. Този подход на ВСС е на път да стане практика и така да има „обърквания“, докато не се стигне до необходимия резултат, какъвто бе и случаят от днес. До такива абсурдни резултати нямаше да се стига, ако ВСС гласуваше с хартиена бюлетина, за пореден път коментираха наблюдатели днес.
При изслушването на Ерна Павлова стана ясно, че в РС-Варна има проблеми със случайното разпределение на делата. Цитиран бе акт на Инспектората на ВСС, в който се казва, че трябва да се детайлизират правилата за случайно разпределение на делата така, че да се ограничи преразпределянето им със заповед на административния ръководител. Освен това, ИВСС препоръчва протоколите за избор на докладчик да се прилагат по делата, за да се избегнат съмненията в заобикаляне на случайното разпределение.
Ерна Павлова заяви пред кадровиците на Темида, че все още не е изтекъл срокът, в който трябва да изпълни препоръките на ИВСС. Независимо от това се разбра, обаче, че преди 15-20 дни трима съдии от РС-Варна са депозирали сигнал в ИВСС именно за нарушения на случайното разпределение на делата.
Отделно от това съдия Нела Иванова от Гражданската колегия на РС-Варна бе изпратила 61 въпроси към кандидатката, като за два от тях съдия Иванова изрично подчертава, че те трябва да се смятат и за сигнал с искане за проверка от ИВСС и Етичната комисия на съвета. От въпросите на съдия Иванова става ясна нейната позиция, че Ерна Павлова, с изключването си от разпределение на определени видове наказателни дела, е нарушила решение на ВСС, според което председателите на съдилища и техните заместници нямат право да се изключват от разпределението на дела с определени кодове. С оглед това съдия Иванова пита кандидатката дали по този начин не е нарушила Етичния кодекс.
Пред членовете на съвета Ерна Павлова заяви, че се е изключила от четири вида наказателни дела, които не са с фактическа и правна сложност, но за сметка на това се произнасяла по дела по ЗЕС, които не се отчитат при атестациите.
От самата атестация на Ерна Павлова става ясно, че за четиригодишния период на проверка, едва една четвърт от разгледаните от нея дела са от общ характер. Другите били административни и от частен характер. Самата кандидатка твърди, че административната работа била голяма по обем, имало много сигнали и жалби от граждани и институции, на които трябвало да обръща внимание.
На въпрос дали е участвала в попълването на анкетата, с която се прави изследване на натовареността на магистратите, Павлова призна, че не се е включила, но не стана ясно защо от месеци отказва да подаде необходимите данни.
По време на дебатите Незабравка Стоева и Даниела Костова заявиха, че ще подкрепят Ерна Павлова, като Костова зяви, че в актовете на ИВСС имало препоръки във връзка с организацията на работа, но не и данни за нарушения.
А Незабравка Стоева добави, че условията за работа в РС-Варна били много тежки, по стълбите не могат да се разминат двама души, а папките стоят на пода в съдийските кабинети. И все пак резултатите от работата на РС-Варна били много добри, особено в наказателното отделение. В РС-Варна работели добре подготвени съдии, а малък брой дела приключвали извън разумния тримесечен срок, каза Стоева, пише още „Правен свят”.
АФЕРА по никакъв начин не е забелязала по стълбите на ВРС „да не могат да се разминат двама души”.
АФЕРА обаче още чака отговор на въпроса си – КОЛКО И КАКВИ ИСКАНИЯ НА МВР Е РАЗПИСАЛА ЕРНА ЖАК ЯКОВА – ПАВЛОВА ЗА КОНТРОЛ НАД ТРАФИКА НА ЛИЦА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА „АФЕРА”!
Чакаме, давайки се сметка, че се надяваме на „от умрял писмо”. Иначе за „добре подготвените съдии” във ВРС, тепърва ще се пише.
Afera.bg

 

«