« Върни се назад Публикувано на 30.08.2022 / 12:29

ВИКАТ ВИОЛЕТА ЛОРЕР И ЕСТЕЛ ТОДОРОВА НА РАЗПИТ В ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА КАСА

Двете бяха в ръководството на НЗОК по времето на правителството на Кирил Петков.

На 31 август от 14 ч. Виолета Лорер и Естел Тодорова са привикани в Главна дирекция „Национална полиция”, научи BIG5 от свои достоверни източници. Според информацията ни, дамите от „Промяната“ се разследват за корупция и изнудване за времето, в което бяха в управлението на Националната здравноосигурителна каса.

Съпругата на Даниел Лорер и близката им Естел Тодорова бяха назначени в Надзорния съвет на Здравната каса като представители на правителството на Кирил Петков на 20 януари 2022 г.

Виолета Лорер, освен че е съпруга бившия министър на иновациите и растежа, бе началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев. През 2013 г. Виолета Лорер заемаше поста зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на министър-председателя Марин Райков, а през 2021 г. бе зам.-министър на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев. През периодите на заемане на двете длъжности е член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Естел Василева – Тодорова пък е възпитаник на УНСС и в периода май – август 2021 г. бе съветник на министъра на финансите Асен Василев в първото служебно правителство на Стефан Янев.

Припомняме, че на 11 август служебното правителство смени представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. За представители на МС бяха определени Александър Златанов, Людмила Петкова, Мария Беломорова и Борис Михайлов, на мястото съответно на Васил Пандов, Виолета Лорер, Естел Василева -Тодорова и Румен Спецов.

Тепърва ще се разбере какви нарушения са направили Лорер и Тодорова за половин година в управлението на Здравната каса, но именно по времето на пребиваването им в Касата служителите на НЗОК от цялата страна протестираха с искане за увеличаване на заплащането им. На този фон стана ясно, че управителят на Касата Петко Салчев е взимал рекордната заплата от 17 хил. лева.

www.big5.bg

«