« Върни се назад Публикувано на 20.03.2014 / 19:26

ВИЖТЕ ЩО Е ЦВЕТАНОВ СВЪРШИЛ В ОД-МВР- ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПОДЛОЖИЛ ЗА ПРОВАЛА В ЛЯСКОВЕЦ: „И КАКТО СЪМ ВИ КАЗАЛ – ДО ПОСИНЯВАНЕ!”

 

Нищо не се случва случайно. Трагедията в Лясковец, когато загина един служител на МВР в разцвета на силите си, може да се нарече по много начини, но не и успешна. Пиров успех е този, когато един социопат се изправя срещу обучена и подготвена група от СОБТ и резултата е един ранен срещу един убит и трима ранени. Момчетата от СОБТ са най-малко виновни. Те са изпълнявали заповеди по утвърден план. Тези, които са изготвили и утвърдили въпросният план, както и непосредственият ръководител на операцията, явно не са оценили вярно обстановката, подходили са надменно, със сила, а не с професионализъм.

По този начин са застрашили не само собствените си служители, но и този на съседи, случайни минувачи … И едва ли единствената причина за провала са тези двама служители на ОД МВР, които са снимали.

Не можем да върнем времето назад. Но е задължително да се направи верен и безпристрастен анализ на причините и условията довели до тази трагедия.
Личното ми мнение на човек, който 25 г. е работил в оперативните служби е, че това си има предистория. Тя започва през 2010 г., м.юни, когато във Велико Търново от Цветан Цветанов бяха докарани трима служители, които оглавиха ОДМВР. В деня на пристигането си, от бивш директор на ГДБОП получили заръката : „и както съм ви казал – до посиняване !”
Така за кратко са „разкарани” над 90% от ръководството и служители в разцвета на силите си и професионалната си компетентност, с 15-20 годишен опит, с доказани професионални качества, експертен и оперативен състав.

Това бе добре планирана, подготвена и проведена тотална чистка на неудобни служители ,в стремежа на Цветанов да превърне поредната ОД на МВР, в инструмент за репресия и разправа с опонентите. Закономерно потенциала на дирекцията падна до критичният миниум, въпреки проведените гръмки „акции” и отчетени „резултати”.
В такива случаи е много трудно бързо да се въстановят нанесените щети, да се върне нормалната комуникация, приемствеността, екипността , доверието и професионализма.
А наглостта ЦвЦв край няма!

Милен Манолов

 

«