« Върни се назад Публикувано на 16.03.2014 / 20:32

ВИЖТЕ „ОПЕРАТИВНАТА СПРАВКА” ЗА ШЕФА НА БАРЕТИТЕ, КОЙТО СЕ СЪГЛАСИ С ПЛАНА ПО „ЮВЕЛИРНА АКЦИЯ” В ЛЯСКОВЕЦ, ОКЪПАНА В КРЪВ

 

На 22 октомври 2013 година АФЕРА посочи кой е новият шеф на СОБТ Георги Гайков в публикацията си: „ЕКСЛУЗИВНО! ОПЕРАТИВНА „СПРАВКА” ЗА НОВИЯ ШЕФ НА БАРЕТИТЕ: „ПРОВЕЖДА КУРС ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ГАРДОВЕ НА БРАТЯ ПЕХЛИВАНОВИ”

https://afera.bg/razsledvania/50919.html

Припомняме материала, предвид фундаменталния „ювелирен” план за акцията в Лясковец, който очевидно е бил утвърден и със съгласието на шефа на СОБТ Георги Гайков, и който доведе до смъртта на барета и още четирима ранени спецченгета.

Както вече бе съобщено от в. “Всеки ден” тихомълком е назначен новият временен шеф на СОБТ Георги Гайков. Назначението е станало, според брилянтни източници на АФЕРА, с протекцията на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и Филко Славов.

В редакцията на АФЕРА се получи „справка”, която касае оперативна информация за новия шеф на баретите. Очевидно справката е рожба на спецслужбите. Публикуваме я дословно:

СПРАВКА

ОТНОСНО: Придобита оперативна информация за лицето Георги Тодоров Гайков – Зам.командир на СОБТ

Георги Тодоров Гайков е роден на 14.10.1972 година в гр.Стара Загора. Няма сключен граждански брак, но има две деца от съвместното си съжителство със служителка на ДАНС.

През 1995 година, Георги Гайков започва работа в СОБТ- МВР. Службата му в 1-ва група на СОБТ го събира със Светлозар Лазаров, зет на Камен Пенков. Общото между тях е,че не се вписват в колектива и минават за ренегати. Нуждата от допълнителни финансови средства принуждава Георги Гайков през 1997 година да започне допълнителна работа в близката до „ВИС-1” фирма „Турист Сервиз” собственост на лицето Пламен Маринов (близък приятел на Георги Илиев). През този период, по нареждане на Маринов, Гайков извършва няколко акции за принуда по отношение на нелоялни клиенти и партньори. През 1999 година избухва конфликт между Пламен Маринов и бизнесмена Георги Илиев „Майкъла”. Повод за скандала е спор за имот в близост до парк-хотел „Москва”. Ескалацията на конфликта настъпва на 22.04.2000година, когато в жк.”Изгрев” е взривен джип собственост на „Майкъла”. Проявеният оперативен интерес от страна на някои служби към дейността на „Турист Сервиз” и тяхната съпричастност към атентата, принуждават Георги Гайков да напусне работата си в полза на Маринов, но контакта между двамата продължава и до днес. През 2001 година по разпореждане на полк. Филко Славов и с негово съдействие Гайков е изпратен на оперативен курс в Академията на МВР. След завършване на курса, отново със съдействието на Славов (чрез Иван Драшков) Гайков започва работа в НСС. Трудността на оперативната работа и неспособността му за вписване в колектива на служителите от НСС принуждават Гайков да се върне в СОБТ през 2003 година.

През 2007 година Иван Михайлов служител на СОБТ от групата на Гайков напуска МВР и заедно с лицето Красимир Мичев регистрира охранителна фирма „Ирон Секюрити” ООД. Новорегистрираната фирма поема охраната на близкият до групировката „ВИС” бизнесмен Коко Динев. Освен сигурност и охрана, Михайлов и Мичев предлагат като услуга проследяване на физически лица и връщане на „лоши” кредити. По този повод събират около себе си няколко бивши и настоящи служители на СОБТ в това число и Георги Гайков.

На 18.08.2009 година съвместно с бивши и настоящи служители на СОБТ Иван Михайлов и Георги Гайков регистрират Сдружение „Българска Тактическа Асоциация”. Сдружението има за цел да провежда курсове и семинари за обучение на служители от МВР. Месец по-късно единственото обучение което се води е на лица от криминалният контингент и гардове на лица от сенчестия бизнес.

През 2010 година Иван Михайлов поема охраната и на братя Пехливанови. По негова покана и срещу заплащане Гайков провежда курс за обучение на личните гардове на двамата братя.

През същата година, в района на град Русе група лица е заплашила лицето „Х” с рязане на уши и пръсти, ако в определен от тях срок не върне дължима сума на кредитора си „Y”. В процеса на разговора върху лицето е оказан натиск и чрез показване на служебна карта на служител от СОБТ на името на Георги Гайков……Проверката по случая е прекратена след намеса от страна на бившето ръководство на МВР.

ЗАБЕЛЕЖКА:

При проверка е установено, че Георги Гайков е посетил два пъти частният тактически център на бившият служител от „Делта Форс” Пол Хоу в Тексас- САЩ. Гайков не е командирован служебно. Разходите по пътуване и обучение са за негова сметка( частно посещение). Един курс за обучение е на стойност около 5 хиляди долара.”

Afera.bg

«