« Върни се назад Публикувано на 12.11.2014 / 10:06

Вижте „ефективността” на „спец съда”, пришит към „специалната“ прокуратура като бухалка за изнудване и гърбене на бизнесмени и неудобни!

ТемидаДокато се готвех за едно дело в Специализирания наказателен съд и по специално за неговата практика, попаднах на едно изследване на „РискМонитор“ , според което за периода 2012-2013г. в този съд са приключени 300 дела, от които 129 са прекратени съдебни производства, върнати на прокуратурата, 93 са споразумения,57 дела са с присъди, от които 40 осъдителни.

Малко математика: за 2 години – 300 дела т.е. по 150 на година или 13 на месец. При 13 наказателни състава, по 1 дело на съдия на месец !!!
129 са върнати на прокуратурата, което е 43% брак на досъдебното производство!
93 дела са приключили със споразумение, което е 54 % от разгледаните 171 дела. По тях работата на съдията е да напише едно определение, с което одобрява изготвеното и подписано от прокуратурата и обвиняемия споразумение т.е. минимална натовареност.
Само 57 дела са приключили с присъда т.е. 19 % от общия брой дела, по които е воден същински процес.
Ясно е, че целта беше да се използва „специалната“ прокуратура като бухалка за изнудване и гърбене на бизнесмени и неудобни! За да се оправдае нейното съществуване, трябваше да се създаде съд, към който тя да се пришие и да води хорото!
Та се чудя, каква е ефикасността и ефекта от този съд ? Какво налага съществуването, при тази ниска степен на ефективност, сравнена с огромните разноски по издръжката му? Не е ли време да се отчете „грешката на растежа“ и да се върнем към общите „нормални“ съдилища?
Няма го в „Стратегията за реформа на съдебната система“, но не е късно да се включи! Нали, Министъре на правосъдието!
Освен ако, герберастите не мислят пак да използват „специалната“ прокуратура за постигане на „специалните“ си цели!

Иван ПетровИван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/

«