« Върни се назад Публикувано на 13.06.2021 / 10:00

„ВЗЯТКАТА“. И ЗАЩО ДАНС НЯМА ДА РАЗСЕЧЕ „ГОРДИЕВИЯ ВЪЗЕЛ“

Ще споделя нещо, което нямаше възможност да се осъществи – Сертов /б.р Петко Сертов – бивш шеф на ДАНС/ искаше да регулира отношенията на Агенцията /б.р. ДАНС/ с ФБР. Отчиташе липсата на засилено взаимодействие с основната контра разузнавателна американска структура като пропуск.

ЦРУ и ФБР си имат особени релации във времето.

Точно тогава, това негово решение нямаше да се понрави много на активните ни партньори от ЦРУ. За намеренията си той сподели с нас преди парламентарните избори през 2009 година.

Едновременно с това, в онова ДАНС, гостуваха и представители на руските „ВИМПЕЛ“. С тях също се обсъждаха възможности за сътрудничество по линия на националната ни сигурност и национален интерес.

Очакваше се през месец септември 2009 да бъдем в Москва на работна среща с „Алфа“ и с „ВИМПЕЛ“, разбира се на официално ниво, с представители на ръководството на нашата Агенция.

Сертов знаеше, че руснаците има изключителни успехи по линия на т. нар. „взятка“ и борбата с корупцията.

За нас подобно развитие и професионално израстване по никакъв начин нямаше да наруши нашата евроатлантическа ангажираност.

Напротив!

Но това е друг размисъл и друг разговор, непознаваем за ограничението в съзнанието на комплексирания глупак, надули го с преходна власт, базираща се на куха кариера, алчност и безочлива наглост.

Има сфери в сигурността, където сътрудничеството с правоохранителните структури, не само на евроатлантическите служби, е наложително, още повече, когато касае националната ни сигурност.

Споделеното от мен се счита за ерес в настоящата ситуация, до която е доведено правоохраняването ни от някои господа. Те, разбира се, вероятно подобриха значително материалното си положение, но нанесоха щети, които не ще могат да се премахнат само с гол ентусиазъм и благородно намерение.

Има един набор от качества, които са необходими за кариерно израстване в службите днес – послушание, лоялност и отговорност, но не към Бог и повелите МУ, не към конституцията, а към интереса на финансовия просперитет и тези, които го определят в дадения момент.

Основна необходимост за израстване е и липсата на „еретични“ мисли в посоката, която набелязах, както и лоялност към определени структури /наши и чужди/, които в никакъв случай нямат интерес ДАНС да има ефективна, реална дейност по линия на т. нар. “взятка“ и борбата с корупцията по високите етажи на властта, където преплитането на интереси се превръща в „гордиев възел“.

А този възел не се разплита … разсича се.

Всъщност, знаеш ли на какво е символ осата?

На саможертвата …

Има предание, според което смокинята не може да роди плодовете си, ако за всеки неин плод не се жертва една оса.

Казват, че осата влизала в зародиша на цвета и … и умирала за да придобие той формата и вкуса си, превръщайки се в радост за хората.

Това била нейната отреденост, нейната Божия мисия.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«