« Върни се назад Публикувано на 01.02.2011 / 17:20

Взривовете в морската столица демаскират „модела Варна”

 

 

Политици, бизнесмени и ченгета влагат различен смисъл в „модела Варна”, когато раздуват за фундаменталната особеност на града. Толкова е „специфичен” този град, че му проводиха „софийска бригада” начело на полицията преди почти 13 години, а оттогава досега варненец не е оглавявал ОД МВР. Което си е повече от скандално. И очевидно трябва да внуши, че в морската столица симбиозата между властници и организирана престъпност е пълна, а корупцията – процедура.

От около една година в града се вихри опасна мода. Взривове и палежи на автомобили се редуват със страшна сила. Постановки. Нишани. Заплахи. Респектиране. Разправи. Всичко се омешва, за да оформи засуканата местна преплетка.

Взривът по малките часове в понеделник тутакси бе аранжиран медийно, за да се обслужат разнопосочни интереси. Кримирепортерите, които са на инфохранилка край ченгетата, разбира се, бяха на линия. Не това е най-скандалното. Въпреки че е дискредитиращо за професията и разкрива порочните механизми за набиране на информация от някои репортери. Най-скандалното е, че взривовете и палежите не се разкриват.

Разкриха ли двата взрива по Радул и Ники Шванца?! Разкриха ли палежите на автомобили на наркодилъри. Откриха ли извършителите на предишни палежи на нарочени за членове на „Аспаруховската бригада”?! Винаги в началото разследващите изглеждат ентусиазирани. И сега е така. Взривяването на „Ауди”-то на ул. „Костур” в „Аспарухово” е поредният тест за полицията. Само бързото разкриване на извършителите и поръчителите ще спести на полицейските шефове спекулации, че ченгета може и да са замесени във врътката.

Отгоре на всичко неразкриването ще налее вода в мелницата на громящите „модела Варна”, който от образцов град за живеене отново е на път да се превърне в „столица на мафията”, както го определи на 14 август 1997 г. тогавашният премиер Иван Костов, след като предната вечер автоапаши „дръпнаха” от паркинг до резиденция „Евксиноград” джипа на приятеля му от Германия Иван Любенов. Тогава разбиха „Винишката бригада” на Велизар. Сега ще разнищят ли взривовете? 

 

www.bgsniper.com

Бележка на afera.bg: "Разследването" на ченгетата включва и това ТЕ да раздават на слугинските си репортери телефони на потърпевши, което е не само противозаконно, но и нагло олицетворява циничния "модел Варна", в който полицаи и магистрати са една на хранилка с мафията. С добавка журналисти на повикване. 

 

«