« Върни се назад Публикувано на 10.04.2022 / 19:14

ВЕЧЕ 3 МЕСЕЦА БЪЛГАРИЯ РЕАЛНО НЯМА СПОРТЕН МИНИСТЪР! РАДОСТИН ВАСИЛЕВ МИНИСТЪР НА СПОРТА ЛИ Е ИЛИ ТРЕТИЯТ КАНДИДАТ ЗА ШЕФ НА ФУТБОЛНИЯ СЪЮЗ?

Недоволството в спортните среди срещу министъра на спорта расте с пълна сила. Радостин Василев, когото всички спортни деятели наричат пренебрежително „Руди“, продължава да трупа негативи заради все още неподписаните договори с федерациите.

Единодушно е мнението, че т.нар. спортен министър на ИНТ се държи като собственик на спорта, предаден му по наследство от прадядо му, който е измислил игрите в древна Елада. Може би копира поведението на лидера на партията, която го постави на най-неподходящото за него място?

Докато Руди се опитва да научи какво трябва да прави един министър, са факт неодобрените спортните проекти. Забавянето на средствата и неяснота по разпределението им е резултат от „работата“ на главния в спорта – Министър Руди.

Вече трети месец Василев оправдава невъзможността си за комуникация с „много ангажименти“, които реално се свеждат да присъства на футболни мачове, да участва в откриването на конгреси и, разбира се, – „неотложни пътувания“ с обществени средства.

Василев не само се крие от преки срещи с ръководствата на федерациите, ами се крие и зад „полата на жена“, говорят в спортните среди.

„Сбъднатият кошмар на спорта“ – Руди гела, не само се крие, но и прави на посмешище жена със спортни качества като професор Даниела Дашева, назначавайки я да организира комисии, в които се обсъждат ключовите фактори за спорта в България и федерациите, споделят спортните деятели. Комисиите заседават „на тъмно“ , тъй като членовете им се състоят от държавни чиновници, нереализирани инженери, юристи, счетоводители, но не и от спортни мениджъри. „Те решават бъдещето на нашите деца, бленуващи за спорни върхове, а срещат истински кошмар в лицето на Руди-гела и неговата пагубна некомпетентност“, разказват спортисти.

Спортните федерации приемат поведението на министъра и липсата на комуникация с тях като абсолютна гавра. Дори с тези, с които още не е влязъл в конфликт.

„Руди на спорта“ вече е успял да обедини всички федерации срещу себе си. Готов ли е, обаче, той да се изправи пред тях?

И до днес така и не стана ясно спортният министър от кой спорт разбира. И въобще разбира ли? Едно е сигурно – има вече проявени интереси към футбола. Затова и мнозина от спортните мениджъри се шегуват, че е по-удачно да се кандидатира за председател на Българския футболен съюз вместо да измъчва всички федерации и клубове с невежеството си и незнанието какво трябва да прави като министър на спорта.

„Той и за футбол не става дори, защото футболът не е спорт, той е институция. Институция, в която, ако се беше доказал, сега нямаше да се налага да ти намират пост. Само че му избраха най-неподходящия. Ти си на ринга, Руди, на ринга, в който, ако много крещиш, но не можеш да се биеш, следва нокаут“, споделят хора от федерациите.

Сред спортните деятели се носи въпросът подготвен ли е Василев да се конфронтира с всички федерации в спорта, защото явно това е формулата при малкия човек с големият пост – конфронтация, скандал и после извинение и следване на правилата. Какво се случва обаче между скандала и извинението, знаят само Руди и този, който направи грешката да го изпрати в Министерството.

Вече три месеца спортните деятели не обръщаха внимание на опитите за репресия – не от нехайство, а защото спортът ги е научил на дисциплина, търпение и издръжливост.  Все повече обаче се чува думата „протест“ в спортните среди. Въпросът е министър Руди има ли силите и капацитета да се изправи срещу тях?

www.big5.bg

 

«