« Върни се назад Публикувано на 24.04.2014 / 15:01

ВЕСЕЛИН ПЕНГЕЗОВ: НА ВСЯКО ПРАСЕ МУ ИДВА КОЛЕДАТА

 

Прокуратурата действа болшевишки, а депутатът от ДПС Делян Пеевски е човекът, който разпределя баницата в България. Това са думи на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който днес даде пресконференция по повод призоваването му за понеделник в спецзвеното на Софийската градска прокуратура, за да му бъде повдигнато обвинение във връзка с разследване за злоупотреба със средства от еврофондове.

Заедно с него е призован и председателят на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Петър Петков, който също ще бъде привлечен в качеството на обвиняем по същото разследване. Ако бъдат обвинени, то тогава ВСС може да ги отстрани от длъжност.

Пенгезов обвърза призоваването си с намерението си да се кандидатира за втори мандат председател на САС. Добави, че през есента на миналата година е имал среща с главния прокурор, на която е попитал какво става с разследването за евросредствата. Обяснил е, че се готви да се кандидатира за шеф на САС и делото може да бъде използвано като компромат срещу него. По думите на Веселин Пенгезов е последвало активизиране и в деня след Великден е получил призовка, че ще бъде обвинен на 28 април. Според шефа на САС той е бил „отстрелян“, защото има реални шансове да получи подкрепата на Висшия съдебен съвет при повторното си кандидатиране. А че шансовете му са реални той съди по събраните гласове във ВСС в подкрепа на атестацията си.

Пенгезов каза, че му е бил оказван натиск индиректно от Делян Пеевски, чрез адвокати, по определени дела. Едно от тях било срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който трябвало да бъде оправдан. Другото дело е срещу Октай Енимехмедов, по което Пенгезов получил съобщение, че на първа инстанция не било решено правилно (от „леката присъда“ на Октай Енимехмедов на първа инстанция ДПС изрази публично недоволство и обвини съда в поръчковост и пристрастие, срещу което протестира неправителственият сектор. Първата публично огласена протестна позиция бе на ръководството на САС, подписана от самия Пенгезов). Ако не се съобрази с тези искания, щял да види втори мандат „през крив макарон“.

Пенгезов бе категоричен, че не е оказвал никога натиск на съдии и това е най-голямата му гордост като председател на САС.

Председателят на САС каза още, че не може да повярва, че му се случва нещо подобно. Но в тези географски ширини, при наличие на болшевишки методи в една стройна организация като прокуратурата, всичко е възможно, допълни шефът на САС. Каза още, че очаква да му бъде определена парична гаранция за хиляди левове, които той нямал и нямало как да плати. Тогава щяло да се наложи да го арестуват.

Според Пенгезов разследването е започнало след „донос от Цветан Цветанов“ през 2010 г. и е образувано дело срещу неизвестен извършител.

Ставало дума за проект по програма ОПАК, по която, като председател на Военно-апелативния съд, работил от 2008 г. Преди да бъде образувано досъдебното производство, имало проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за извършване на одит на проекта. Одиторът проверил всички документи, дал възможност на Пенгезов и на Петър Петков, който довършил проекта, да изложат възраженията си. Според Пенгезов, основният недостатък, който констатирал одиторът, бил, че те не са работили по голяма обществена поръчка по Закона за обществените поръчки (ЗОП), а по малка обществена поръчка по Наредбата за малки обществени поръчки. Пенгезов и Петков обяснили на одитора, че такъв е бил договорът, такъв е бил проектът и те го изпълнявали стъпка по стъпка.

Одиторът, обаче, сметнал, че има нарушения и издал две наказателни постановления, с които Пенгезов бил глобен с 5000 лева, а Петков – с 15 000 лева. Двамата обжалвали постановленията пред Софийския районен съд, който отменил постановленията и заявил, че при провеждането на обществените поръчки няма нарушения. Решението на СРС било потвърдено от Административен съд София-град.

След „доноса“ на Цветанов, във ВоАпС нахлул, по думите на Пенгезов, прокурор Стоил Тойчев, който извършил претърсване и изземване на документи. От тогава до сега настъпила пълна тишина по това разследване.

Така се стигнало до срещата на Пенгезов и Цацаров от есента на миналата година,на която Пенгезов казал на главния прокурор, че ще се кандидатира за втори мандат, пък има едно дело, което се води срещу неизвестен извършител, но всъщност той е сключвал договорите. Цацаров казал, че ще провери.

10 дни по-късно бях извикан за разпит, а на следващия ден беше извикан полк. Петър Петков, каза Пенгезов. Добави, че основното питане било защо е направена малка, а не голяма, обществена поръчка. И това било.

„Делото се водеше в тази насока. Само че как се водеше, не знам. Между другото прокурор Тойчев си получи захарчето, повишиха го за прокурор в Апелативна прокуратура – София. Който свърши поръчката – явен пример, че го повишават“, каза още Пенгезов.

Той е категоричен, че ще се кандидатира за втори мандат, независимо че очаква да бъде отстранен от длъжност. Това не означало, че е загубил статута си на магистрат, просто в бележката от Националната следствена служба ще пише, че срещу него има досъдебно производство.

„Нека ВСС приеме, че нямам нравствени качества. Аз ще обжалвам. Като си играем, да си играем. Много весело ще бъде“, добави още Пенгезов.

Но очаква да се „активизира отново“ и зам.-шефката на СГС Богдана Желявска.

На въпрос на журналисти защо едва сега проговаря, председателят на САС обясни, че има семейство. Припомни, ме жена му е „изгонена като мръсно коте“ от ДАНС навремето, за дъщеря му били писани отвратителни истории и заради тях е мълчал.

„Аз имам една приказка: На всяко прасе му идва Коледата.“ Така Пенгезов обобщи всичко, което му се е случвало и случва през последните години.

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов смята, че Мария Дивизиева няма да бъде привлечена като обвиняема, защото е шеф на кабинета на Пламен Орешарски. До 2009 г. тя бе зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК.

Вчера стана ясно, че тя е била разпитана по досъдебното производство, по което е призован Пенгезов. А неофициално от прокуратурата твърдят, че не са събрани достатъчно доказателства за нейната вина.

„Правен свят”

«