« Върни се назад Публикувано на 01.02.2011 / 15:50

Веселина Томова: Трактора притисна Яне Янев да се оттегли от политиката

 

 

Патрашкова и Дачков също ще ги хлъзне по пързалката, след като ги употреби – наемниците първи отнасят удара, твърди журналистката в интервю за "ШОУ"

Веселина Томава е разследващ журналист, автор на романите „Бандитска Варна” и „БГ афери. Алексей и останалите”. Тя списва сайта „Афера.бг”.

– Веси, жертва ли Алексей Петров своя инструмент Яне Янев?
– Категорично го жертва и това стана ясно от последното интервю на Яне Янев в предаването "На 4 очи" по Нова телевизия. Той бе видимо съкрушен, но не толкова от ударите от правителството на Бойко Борисов, както твърдеше, колкото от това, че е предаден от покровителя си Алексей Петров. Аз въобще не съм склонна да вярвам, че зад кражбата на колата му, пълна с важни документи и флашки, седят ГЕРБ или ДАНС. Просто няма смисъл те да го плашат до такава степен, тъй като след вота на доверие към правителството на ГЕРБ и отцепването на поредните депутати от РЗС, той вече беше буквално смазан. Мисля, че тук има вътрешен конфликт в самия екип около Трактора и Яне е буквално предаден, но тъй като той има зависимост от Алексей Петров, не е готов да говори до край. А наистина би било интересно, ако той си отвори устата. Смятам, че е притиснат от Алексей Петров да се оттегли от политиката и лидерското място в РЗС за сметка на Атанас Семов. Очевидно Яне излиза извън сценария. Въпреки че е обвързан с Алексей Петров, той наистина е неуправляем до известна степен, става неудобен и трябва бъде прецакан.Следя много отдавна и в дълбочина връзката на Яне Янев и Алексей Петров – откакто се създаде РЗС. Когато Петров започна да говори за потушаване на скандала заради националната сигурност и т.н., Яне излезе и поиска оставката на Бойко Борисов. Започна в една емоционална истеричност да заплашва министър-председателя с разкриването на агент "Буда" и т. н. Това беше политическа позиция. Но това не беше позицията на Алексей Петров и на кръга му.
Какво според теб би могъл да каже Яне, ако се разприказва?
– Би могъл да каже много интересни неща за задкулисните преплетки. В момента

Яне е една бомба с информация

и очевидно е страхотно притиснат. Той си знае с какво и как. Затова излиза по този начин от политиката.
Има ли според теб Алексей Петров някакви компромати срещу Яне Янев, с които го държи изкъсо?
– Много неща се говорят за Яне. Кое е вярно и кое не никой не може да каже категорично, но определено смятам, че между двамата има някакви зависимости. Това се показва от самото притеснение на Яне да каже цялата истина, въпреки че си личеше, че иска да я каже. Той заяви, че ще дойде време, когато цялата истина ще стане ясна, в което аз дълбоко се съмнявам.
Кой според теб има изгода от скандала със СРС-тата?
– Ще те върна малко назад – октомври м. г., когато бяха последните ми две предавания в телевизия СКАТ. По това време Алексей Петров излезе от ареста. Тогава директно описах схемата – че кръгът на президента Георги Първанов и този на Алексей Петров са в симбиоза. И че ще атакуват по някакъв начин, със всички сили и средства, правителството и държавните институции, за да могат да предизвикат предсрочни избори и служебен кабинет, който да бъде назначен от Георги Първанов. Веднага след тези две мои предавания, "Афера" бе свалена от ефир без никакви обяснения.
Очевидно още от октомври е била замислена тактиката на тези компроматни войни, скандали и опити за сваляне на правителството, които наблюдаваме в последно време. Неминуемо един от хората, които стоят зад тази компроматна война, е Алексей Петров, който има интерес, защото му престои много тежко дело във връзка с "Октопода". Той няма друг изход освен да атакува властта и по някакъв начин да извежда тезата, че е политическа жертва на правителството и специално на вътрешния министър Цветан Цветанов. Трактора няма друг път, но според мен не той е главният режисьор, защото аз познавам Алексей Петров и мога да кажа, че не е от хората, които движат конците на една завера. Той е прекрасен изпълнител, блестящ играч зад кулисите, на втори план. Но според мен там, заедно с него, има по-големи режисьори.
Искаш да кажеш, че Алексей Петров е маша в нечии ръце?
– При всички положения е маша, въпреки че той се опитва да играе собствена игра. Той се опитваше през цялото време да пази, най-общо казано, премиера Бойко Борисов за сметка на супер активните атаки срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и в началото срещу ръководството на ДАНС. Защото, ако ти прави впечатление, от едно известно време той изобщо не говори за ръководството на ДАНС, а това по мои сведения се дължи на факта, че Алексей Петров е затоплил отношенията си с Иван Драшков, с когото водеше иначе изключително много войни. Маша е Алексей и някъде отзад стоят големите режисьори. И според мен

начело на режисьорския екип е президентът Георги Първанов.

Съответно са намесени и един кръг олигарси и интереси на бизнесмени – и от сивата икономика, и от реалната. Става въпрос за интереси на хора, на които в момента по някакъв начин се издърпва големия бизнес, включително и най-големия – контрабандата. Това е и основната битка – за големите пари. Защото, ако беше само политическа, т. е. – не сме съгласни с начина на управление на Бойко Борисов и искаме да свалим правителството, каузата му и т.н., се прави по друг начин. Застава се политически като опозиция и се казва: аз съм против това правителство и искам да го сваля, като съответно обяснявам защо. Тук въобще не се говори за това. Напротив – играта буквално е основана на чист рекет.
И кого цели това активно мероприятие със СРС-тата?
– Според мен от началото то не целеше да бие по образа на Бойко Борисов като премиер. Целта беше атака срещу Цветан Цветанов, МВР, ДАНС и въобще службите. После обаче, със записа на разговора между Бойко Борисов и Ваньо Танов за Мишо Бирата, Алексей Петров леко перна премиера с посланието: "Виж какво, мога да стигна до край".
В последните му две интервюта, които четох, каза, че нямал нищо общо с пускането на СРС-тата и с хората, които стоят зад това. Такова твърдение е смешно и глупаво, защото цяла България знае, че той пусна тези СРС-та през собствения си вестник "Галерия". А би могъл да избегне това. И Кристина Патрашкова, и Яне Янев не крият обвързаността си с Алексей Петров.
Алексей засега нямаше сметка да удря Бойко Борисов, но на практика го направи.
Той видимо има комплекси от Бойко Борисов. Защото Борисов може да е всякакъв, но е спечелил изборите с много голям вот на доверие от страна на народа.
– А не направи ли всъщност тази постановка със СРС-тата един добър PR на Бойко Борисов?
– Идеален при това. Това дърварско активно мероприятие на практика бетонира Бойко Борисов. Защото то можеше да бъде изиграно така блестящо и да предизвика такава криза в България, от която нямаше да можем да излезем дълго време. В последното си изявление Алексей Петров изумително нагло започна да пледира да се спре тази война със СРС-та, сякаш не точно той я запали със собствения си вестник. Това означава, че той казва: „Засега сме до тук.” Но подсказва, че има козове и занапред. При всички положения един от двамата ще свърши зле – или Бойко Борисов, или Алексей Петров.
– Кой според теб?
– Не знам. Нямам точна представа кой с какви ресурси разполага, но това, което виждам като разследващ журналист и анализатор е, че Алексей Петров разполага с удивително некадърен екип. Това е екип, за който, доколкото знам, има достатъчно данни и сведения в прокуратурата за неща, които още не са познати на широката публика.
– Какви са тези неща?
– Не знам точно. Чуват се някои неща за пари, които са били засечени, че са взети по нерегламентиран начин.
За журналисти от вестник "Галерия" ли става дума?
– За журналисти, но не мога да назова точни имена. Става въпрос обаче за

хора, които са били засечени, че са се облагодетелствали

покрай целите тези скандали.
– А от къде са дошли тези пари?
– Не мога да кажа. Знам само, че има такива данни в прокуратурата. Очевидно е, че се работи и от едната, и от другата страна. Т.е. не само Алексей Петров действа.
Все още не е ясно откъде всъщност произтичат тези СРС-та или записи, кой ги е изнесъл, кой ги е занесъл в "Галерия" и т. н…
– Има достатъчно агенти на ДАНС или ченгета от МВР, които могат спокойно срещу една добра сума или обещания за кариера да изнесат подобна секретна информация. Фактът е, че Алексей Петров, който беше съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, се спрягаше като ръководител в сянка. Тези истории с пощенската кутия и човека с каскета са буквално смешни. Аз не съм убедена, че Явор Дачков и Кристина Патрашкова знаят къде се намират и каква игра играят.
– Тоест смяташ, че са марионетки в ръцете на Алексей Петров?
– Абсолютни марионетки са. Очевадно се явяват като слугинаж. Но наистина не съм сигурна, че те осъзнават дълбочината на това, което правят. Нищо чудно в редакцията им да е отишъл един човек и той да е пратен през трима други. И тогава Патрашкова и Дачков да са доприпкали при Алексей Петров да го питат какво да правят с тази флашка, която им я донесъл един човек. А от там насетне Алексей да е вдигнал невинно ръце и да ги е посъветвал от нивото си на човек, който се е занимавал с националната сигурност. Така, че те също са в един капан. И рано или късно съм сигурна, че също ще бъдат хлъзнати по пързалката, защото наемниците винаги първи отнасят огнестрелния удар, метафорично казано, разбира се.
Така че тези журналисти, които публикуваха СРС-тата, са употребени по един много гнусен начин. Не можеш да превърнеш журналистиката в пощенска кутия – някой на някого подхвърля нещо и никой нищо не проверява. Сега пратили записите в някаква френска лаборатория. Като са толкова отворени, защо преди да публикуват записите не ги пратиха в 3 различни държави за експертен анализ? А на всичкото отгоре Алексей Петров казва, че трябвало да спре скандалът. Кристина Патрашкова също започна да обяснява, че нямали нищо против Бойко Борисов и не искали да свалят правителството. Тези им твърдения не се подкрепят с действията им. Що се отнася до националната сигурност, веднага ще го контрирам Алексей, като му припомня сайта "Опасните".

По този анонимен сайт Алексей Петров полудя.

Тогава той беше съветник в ДАНС. Вдигна цялата държава, за да разбере кой изнася класифицирана информация, която касае националната сигурност. Половината журналистическа гилдия влязохме в разработката "Галерия", за да се разбере кой нарушава националната сигурност. Там имаше 15 публикации, 13 от които срещу Алексей Петров и хора свързани с него. Ако по негово време беше излязло едно СРС срещу Сергей Станишев, не знам какво щеше да направи Петров, след като тръгна чрез един анонимен сайт да разпердушинва цялата журналистическа гилдия.
И още нещо – покрай „Опасните” всички видяхме какво се случи с журналист, който участва в една такава опасна игра. Някой те използва, вземаш пари за това и някаква слава и си мислиш, че си център на Вселената, но това е до един момент. Плащаш цената накрая. Няма начин – ти си лошият очевидец и на финала трябва да бъдеш елиминиран по един или друг начин. Дали ще бъдеш низвергнат, пуснат на прокуратурата или – не дай, Боже, да ти се случи най-лошото. Това е логичният завършек за черния наемник, който накрая опира пешкира.
От теб знам, че Алексей Петров е човек, който добре си оплита кошницата, но излиза така, че не е подбрал най-адекватния екип…
– Аз и на него съм му го казвала. Какъвто и да е, Алексей Петров има много сериозни качества. Аз самата бях много втрещена, като се очерта екипът му и личностите, които бе събрал около себе си. Предупредих го за това и моята съвест е чиста. Трактора обаче няма нюх. Никой, който има елементарна интуиция, не би заложил на такъв екип. Но има пък и нещо друго. Защо всъщност да не му трябва такъв маргинален екип, който винаги може да жертва? Не е толкова лесно да намериш абсолютно верни слуги, които да вършат абсолютно всичко, което им се каже, без да питат, мислят и анализират. Така че вероятно това му е един от мотивите да залага на такива хора. Но в никакъв случай те няма да го отведат до целта му.
– А каква е тя?
– Първо е свързана с делото срещу него, което между другото е изключително нефелно. В съда той ще иска да бъде представен като политическа жертва. За това влиза и в политиката. Другото, което очаквам, е, че скандалите няма да спрат. Тази година е предизборна и ще става страшно нататък. Дай, Боже, да не се стига до фатални ситуации.
– Докъде всъщност би могло да се стигне?
– Не знам точно, но при всички положения нищо чудно да се премине към остри мероприятия за дестабилизация на държавата. Спомням си, че по време на тройната коалиция беше убит скандалният писател Георги Стоев. Това се случи точно когато започнаха скандалите с вътрешния министър Румен Петков. Много от сериозните анализатори свързваха това убийство като опит за смяна на Петков и дестабилизация на правителството. Нищо чудно едно-две сериозни убийства да има. Според мен тези хора тръгнат ли да водят една битка, са готови да стигнат до край.
– В кой лагер виждаш едно евентуално убийство?
– Е, не знам. Не мога да ти кажа кой кого ще изпревари, шеговито казано.
– Наскоро в предаването "Рулетка" на Люба Кулезич ти влезе в диспут с шефката на радио К2 Илиана Беновска, която е съучредител на ЕКИПА (Европейска концепция за икономическа и патриотична инициатива) на Алексей Петров. Разговорът в студиото прерасна в скандал. Режисиран ли беше той?
– Абсолютно режисиран беше скандалът. Аз бях готова на всичко, защото познавам Илияна Беновска. Тя се държа направо истерично. Даже ще кажа за читателите на "ШОУ" един любопитен детайл зад кулисите, който беше смешен. Докато течаха рекламите

Илиана Беновска правеше лицеви опори в студиото

Тя беше инструктирана да ме атакува психически, за да ме извади от равновесие. Успя да направи скандал, но само от своя страна. Всичко беше един евтин селски театър. Истински съм разочарована от капацитета на ЕКИПА на Трактора. Няма по-хубаво нещо от това да оставиш противника си, особено когато е нефелен, некадърен и неподготвен, сам да се излага. И мисля, че това се случи с Илиана Беновска.
– Илиана Беновска каза в студиото, че е застанала зад Алексей Петров, защото имал право на справедлив процес. Защо точно него е избрала да брани?
– Преди да влезе в ЕКИПА на Алексей Петров, Илиана Беновска ми се обади по телефона. Думите й бяха: "Абе той Бойко Борисов е много голямо зло, ама Алексей Петров е още по-голямо зло. Но аз

трябва да избера някой от двамата, за да си спася радиото".

И ми каза, че ще влиза в ЕКИПА. Няма нищо лошо в това. Знам колко са тежки времената за медиите. Тя очевидно е правила контакти с "голямото зло" Борисов, където не е успяла и след това е минала към другото зло, което й е обещало да й спаси радиото. Тук пак става въпрос за пари. Доколкото чувам, Беновска има затруднения.
Един мой познат, бивш полицай, ми разказваше със смях как същата тази Беновска му се хвалела как е била медиен съветник на Цветан Цветанов още в началото, когато ГЕРБ дойде на власт. Давала му съвети как да се държи по телевизията като поведение и маниери. Цветанов след всяко свое телевизионно участие й звънял да я пита дали е минало добре.

Бойко Борисов каза, че Алексей Петров е успял с трима журналисти, един вестник и една телевизия да подчини и обезличи всички медии. Ти как смяташ?
– Когато Бойко Борисов каза за Алексей Петров, че е лоялен гражданин, защото му донесъл доклада от ДАНС, всички бяхме много впечатлени. След това някои коментираха, че премиерът го е казал иронично и с нотка на сарказъм. Малко след това Алексей Петров беше арестуван. Сега Бойко Борисов каза, че му сваля шапка. Не знам какво го чака Трактора след свалянето на тази шапка, защото аз намирам ироничен смисъл в това, което казва премиерът.
Може ли това изказване да бъде изтълкувано като кроене на шапка?
– Аз също намирам много по-дълбок смисъл в думите на Бойко Борисов и ти правиш много добра метафора.

Едно интервю на Орлин ФИЛИПОВСКИ

Агенция БЛИЦ

В. Шоу

«