« Върни се назад Публикувано на 23.01.2014 / 19:59

ВЕСЕЛИНА ТОМОВА: КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА, ПЛЕВНЕЛИЕВ, БОРИСОВ И ПЪРВАНОВ ГОТВЯТ КОМПЛОТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

 

 „Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Георги Първанов са в един отбор – всеки от тях има своите мотиви за падането на правителството на Орешарски, но ги обединяват първо старите преплетки и второ – това, че са изхвърлени от властта, която контролира финансовите потоци. Личното ми мнение е, че едва ли ще успеят. А Реформаторският блок без ГЕРБ са нищо и обратно.“ Тази хипотеза анализира в интервю за ГЛАСОВЕ журналистката Веселина Томова, собственик и главен редактор на сайта АФЕРА.

Тя определя Плевнелиев като „единствения президент досега, който ярко и безпардонно показа личните си, комерсиалните си и политическите си интереси за сметка на добруването на нацията“. „Посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия и срещите му с представители на режима изобщо не са случайни. Той има сериозни бизнес интереси, а неговото забогатяване е станало възможно именно при управлението на Борисов“, казва разследващата журналистка.

– В сряда ЕК в своя 13-и доклад за България ЕК дава да се разбере, че по критериите, които тя използва, страната ни „не напредва бързо“. Смятате ли, че правителството реагира адекватно, като обяви екшън план за действие? Имам предвид и изявленията на специална пресконференция по повода на Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев.

– Всеки доклад за България на Европейската комисия констатира едно и също – че нямаме напредък или че напредваме със стъпката на охлюва, и всеки път първоначално следват гръмките слова как ще оправим бързо нещата, а след медийната пушилка блатото се успокоява. Лично аз, като чуя „екшън план”, направо се хващам за кобура.

„Няма нито едно дело за корупционна схема по високите етажи на властта. Това е поредният доклад, в който е направена тази констатация”, констатира мило правосъдната министърка Зинаида Златанова. А вътрешният министър Цветлин Йовчев пък, като че ли е назначен за дипломат в Замунда, изрече: „Грешен подход е да се прехвърлят отговорностите от едно на друго правителство, надявам се, че много бързо ще успеем да направим екшън плана и че следващият ще отчете направеното”.

Айде бе, и кое му е грешно на подхода да се прехвърлят отговорностите от едно на друго правителство? На Цветлин Йовчев няма как да му е комфортно в тази теза, защото той кацна в правителството „Орешарски” не откъде да е, а от „школата Борисов”, чийто личен избор за шеф на ДАНС беше, а бе „командирован” и като съветник на Бойко Борисов и после в президентството на президента от ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Всички мислещи с главите си хора в България не само знаят, но го и изпитаха и върху гърбовете си какво „постигна” управлението на ГЕРБ. И врясъците точно на ГЕРБ по констатациите в доклада на ЕК са нагло и арогантно лицемерие, защото същите тези корифеи на управленската мисъл докараха страната до икономическа катастрофа и до абсолютен колапс по отношение на правосъдието, националната сигурност и битката с корупцията. Новият „екшън план”, който се задава на хоризонта, още повече оповестен от „хабилитирано лице” като Цветлин Йовчев, ми звучи, все едно заслужил деятел на читалищната самодейност да го пуснат на лов за хиени. Ако нещо трябваше да направи правителството „Орешарски”, то бе незабавно, веднага след стартирането си, да обяви ясно, конкретно, пункт по пункт онова, което е заварило оставено от властта на ГЕРБ. Да го направи с думи прости, думи, отчетливо ясни и конкретни, и на тази база да пристъпи към тотално търсене на отговорност чрез правораздавателните органи.

Лично аз ще вдигна банкет, ако вътрешният министър Цветлин Йовчев, който сега се пъчи с някакъв „екшън план”, пък говори, че приоритет ще му е битовата престъпност, заедно с протежето му – шефа на ДАНС Владимир Писанчев, отработят такава разработка за Бойко Борисов, че прокуратурата да занемее и да не може по никакъв начин да им откаже разрешение за арест.

– Вече се появиха прогнози, че тази оценка на Брюксел може да се окаже фатална за оцеляването на кабинета „Орешарски“. Вашият коментар?

– Преди двайсетина дни ръководни местни кадри от ГЕРБ ми разказаха как „окръжното”, сведено лично от Бойко Борисов към партийните структури на партията по места, е внушаване сред членовете на ГЕРБ, че „Меркел, Барозу и Борисов са се разбрали и че ще има избори „2 в 1”. Освен това масово се пласира от страна на Борисов към партийните структури – онези, които са уволнени и отстранени от управлението сега, да пишат молби за връщане на постовете си и той като вземе пак властта, ще ги назначи веднага. Това държи гербаджиите още в страх и известна надежда, че с техния Бащица още не е свършено.

Мисля, че докладът на ЕК с нищо няма да доведе до фаталната стъпка за падането на правителството на Орешарски. Разбира се, опитите на прегърналите се в зловонна прегръдка реформатори с ГЕРБ, както и още някои дребни политически палета, са в тази посока. Мисля си, че вече и на тях им стана ясно, че протестите, които се движеха в унисон с финансовата крива, която ги захранва, не дават никакъв ефект, освен че ставаха все по-гротескни, докато не умряха внезапно в деня, в който бе реанимирано АБВ на Първанов.

– Как да тълкуваме факта, че в сряда, точно преди да бъде оповестен докладът на ЕК, Росен Плевнелиев беше насрочил среща с бившите държавни глави на РБ Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов? Може би е случайност?

– Росен Плевнелиев е истински омерзителен пример какъвто не трябва да бъде един президент. Плевнелиев изначално няма нито визия, нито излъчване, нито психически стабилен маниер. С всяка своя поява той затвърждава убеждението на наблюдателите, които отбират от психология, че срещу нас застава лице, което страда вътрешно от изключителни комплекси за малоценност, облечени външно в приповдигната ухилена помпозност.

Плевнелиев е единственият президент досега, който ярко и безпардонно показа личните си, комерсиалните си и политическите си интереси за сметка на добруването на нацията. Плевнелиев недопустимо лобира за определени бизнес кръгове и нещо повече – включва се в корпоративни войни на страната на едните срещу другите. Той е изумителен в напъните си да се подреди до останалите президенти, които е имала България, но е смешен, защото нито пиарите му са като пиари, нито той успява да скрие фалшивото си хилене, с което си мисли, че показва американски стайлинг. Това е все едно да пиеш синьо уиски в пластмасова чаша.

– Вярвате ли във версията за вътрешенополически комплот срещу управлението на БСП и ДПС, в който водещи фигури са Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Георги Първанов? Ако да – как изглежда възможният сценарий?

– Да. В това няма нищо изненадващо. Българското правителство става заложник на битката ЕНП-ПЕС. Кристалина (Сталинка) Георгиева лично е настоявала в доклада на Европейската комисия да има сериозни критики по отношение назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Според наши източници благодарение именно на Сталинка Георгиева в документа е записано, че ЕК е оттеглила доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, или поне такова да бъде внушението. Целта е критиките на Комисията по отношение нарушенията на ГЕРБ да бъдат заметени на фона на атаката срещу действащото правителство. Това в момента върви и като пиар действия от страна на ГЕРБ и реформаторите.

Росен Плевнелиев атакува правителството по време на отчета на президента за втората година на управленския му мандат. Той обяви, че свиква КСНС по тема европейско финансиране, въпреки че това е в пълен разрез със Закона за КСНС. На следващия ден Плевнелиев продължи атаките срещу кабинета. Той се закани на правителството, че ще го атакува, ако министрите на Орешарски отправят критики по отношение на доклада на Европейската комисия към бившето правителство на Борисов. Плевнелиев присъства на дискусия, която бе организирана от кръга „Капитал”, свързан с приятеля му Иво Прокопиев. В „Шератон” присъстваха всички до болка познати „умни и красиви” протестиращи. Гурото на кръга „Типинг пойнт” Иван Кръстев дори обяви на въпросния „икономически” форум, че правителството трябва да падне, ако БСП и ДПС не получат поне 9 от 17 евродепутатски мандата.

Точно в момента, в който Европейската комисия представяше доклада за България, Плевнелиев насрочи среща с бившите президенти Жельо Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, по-късно пък даде интервю в праймтайма на Нова телевизия. Защо Нова телевизия, е излишно да коментираме. Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Георги Първанов са в един отбор – всеки от тях има своите мотиви за падането на правителството на Орешарски, но ги обединяват първо старите преплетки и второ – това, че са изхвърлени от властта, която контролира финансовите потоци.

– Смятате ли, че в кампанията за сваляне на правителството ще има и медийни атаки срещу България в чуждестранния печат?

– Това изобщо не е изненадващо. Един от прийомите на специалните служби, през чиито канали минават обикновено поръчките за подобни материали, е първо да бъде пласирана публикация или репортаж в чуждестранна медия, като впоследствие родните медии хукнат да препечатват и да ахкат и да коментират. Звучи някак солидно – написаха го в чужбина. Случвало се е често през годините и като хватка е използвано от всички политически сили. А у нас, както е известно, някой, ако вземе, че кихне в чужбина по въпроса как стоят нещата в България, българските медии ги наляга моментално тежка пневмония и започват да кашлят до пръсване.

– Коментирайте последните скандали със записите, с които в. „Галерия“ разполага, за среща между Първанов, Борисов и Румен Петков в Банкя.

– Първо искам да бъда докрай откровена, защото така е коректно към читателите ви. Имала съм конфликти с Кристина Патрашкова и в. „Галерия”, въпреки че през режима на Бойко Борисов и ГЕРБ позициите ни са съвпадали. Имали сме разменени остри послания заради ситуации, които очевидно са били плод на интриги. За съжаление през цялото това време не намерихме начин, а вероятно и желание да седнем на една маса и да разговаряме, защото единствено така всичко между две спорещи страни се изчиства.

Казвам това, защото у нас в журналистиката отвратителната традиция е, когато „мразиш” някого от колегите си, да злорадстваш, щом попадне в критична или рискова ситуация. Който ме познава добре, знае, че това ми е абсолютно чуждо като поведение. Личните емоции остават винаги на заден план, когато трябва да бъде защитена истината. Аз го написах и в сайта АФЕРА – Кристина Патрашкова гениално вкара в безкраен, на места унизителен обяснителен режим Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков. И не само това – Румен Петков и Бойко Борисов дори си признаха за срещи между тях, касаещи АЕЦ „Белене”. Отношенията между тримата не са изненада за всички онези анализатори, които дълго време наблюдават политическите събития и задкулисия у нас. Взаимовръзките им лъщят дори и в отношението към определени висши фигури в МВР, ДАНС, както и на управленските върхове.

За разлика от скандала „Мишо Бирата” този път „Галерия” отигра картите по-изкусно. Тогава ги критикувах не заради самите записи, които си бяха тяхна находка, а за начина, по който бързаха и ги поднесоха на обществото. Според мен тактически не бе изпипано перфектно, но това е мое лично мнение. Сега Патрашкова и колегите й, както и информаторите им, постъпват далеч по-изящно. Когато насреща си имаш хиени, трябва да успееш да ги изиграеш. И то така, че те сами да паднат в капана. Дразня се, когато журналисти и медии, които никога в живота си не са се докосвали до материята на „разследващата журналистика”, се втурват да коментират, да клеймят и да раздават оценки и присъди.

Едно истинско разследване има дълга писта и бягането по него е разчетено така, че да ти стигне въздухът до финала. Само журналист, който е бил на пангара на подобен риск, знае за какво става реч. Лошото е, че не може да каже всичко, защото ще подложи източниците си на огромен риск, а да предадеш източника си – в журналистиката това означава, че си се самоубил.

– Ако такава среща е имало, а главният редактор на в. „Галерия“ Кристина Патрашкова няма как да си го измисли – още повече че тя официално обяви, че въпреки обвиненията на прокуратурата, че не е предоставила записите, такива записи има и колегите й от вестника са чули част от тях. Случайно ли е според вас, че точно в момент, когато в държавата ври и кипи, пак се почва играта, наречена „флашка има – флашка нема“? Как ще приключи тази история – още повече че Първанов се закани да съди Патрашкова за клевета.

– Хайде, моля ви, нека не влизаме в хора на онези скрупульозни медии, които се скъсват да ни обясняват колко неморално и неетично било да бъдат пускани записи и флашки. Няма истински журналист, който да получи записи, които уличават управленци, политици, прокурори, магистрати, ченгета, депутати и всички, които са на висши позиции, и да не ги пусне или публикува. И какво, като излизат флашки и записи? Кой го е шубе от тях?

Същите онези, чиито гласчета могат да лъснат с аферите, далаверите и взаимозависимостите им. Всеки сериозен журналист, преди да публикува подобни записи, прави своите проверки. Понякога знаеш, че притежаваш абсолютната истина, но поемаш риска да те плюят, ругаят, да те изкарват какъв ли не, само защото си верен на изконния журналистически принцип – пази докрай източника!

Минала съм по този път и знам колко е неблагодарно и колко сам се чувстваш в тази професия, но който не е наясно с рисковете й, да ходи да продава семки или да се цани за пиар на „умните и красивите”. Що се отнася до делата за клевета, нищо ново под слънцето. У нас съдят журналистите вместо онези, които дърпат конците на аферите в държавата.

– Страхил Ангелов и посещението му в Сирия – случайност или поредният режисиран скандал съзирате в него?

– Посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия и срещите му с представители на режима изобщо не са случайни. Страхил Ангелов има сериозни бизнес интереси, а неговото забогатяване е станало възможно именно при управлението на Борисов. Очаква се Страхил Ангелов да обяви, че напуска парламентарната група на БСП и става независим депутат. За всички парламентарни репортери е добре известно, че Страхил Ангелов е „троянски кон” на ГЕРБ в редиците на БСП. Самият Ангелов никога не е крил близостта си до бившия президент Георги Първанов. Впрочем дестинацията със Сирия е изключително любопитна от години. В нея са набъркани представители на специалните служби, точно със Сирия са канали за амфетамини през наш спецконтрол. Тези хора бяха по върховете на службите по времето на ГЕРБ, сега също са там.

– Личните ви прогнози за случващото се в БСП – много мнения се чуха, социолозите изтъкват, че партия като БСП не може да се разцепи, но едновременно с това Мая Манолова нарече „разкол“ появата на проекта АБВ и намерението на Първанов и компания да се явят с паралелна листа на евроизборите, без да се отказват от социалистическата партия?

– При всички случаи БСП е разтресена, но смятам, че това е партия, която трудно може да бъде разцепена. Електоратът на БСП е изключително консервативен и трудно би тръгнал след „авантюрата” „АБВ”, макар и воден от Първанов. Дори мисля, че сегашните действия на Георги Първанов са по-скоро тест за бъдещите парламентарни избори. Първанов бърза. Някои казват, че е поради огромно его, други са категорични, че руснаците са заложили за „Южен поток” точно на Първанов и от това произтичат и политически процеси. Във всеки случай, разделението, което стартира АБВ на Първанов, работи единствено за ГЕРБ и Бойко Борисов и колкото и да отричат „първановистите”, това е абсолютен факт.

Във време, в което разделителната линия в българското общество е с Борисов ли си или против него, действията на Първанов наливат вода в мелницата единствено на ГЕРБ. От друга страна, Станишев заяви, че ще изрови земята, но ще спечели евроизборите. Изборите за евродепутати ще бъдат тест за всички политически сили, предвид това, което случва в страната, за да се отчетат нагласите. Дано „красивите” и „интелигентните”, които иначе пищят колко са против всички и как се борят за „нов морал”, не осъмнат в дяволската прегръдка на Първанов, Борисов, Кунева и Костов.

– Нека да поговорим малко за дясното. В целия този хаос от партии, заявени намерения и колаборации съзирате ли все пак логика и подредба под видимата страна на нещата?

– За „дясното” у нас вече говоря с омерзение. Като човек, който е изстрадал целия крах на „синята идея”, с потрес наблюдавам удивително зомбирани лица, нарекли себе си „реформатори”, които от полога на Иван Костов сега се прегръщат с Меглена Кунева, която пък пискаше уж против ГЕРБ и Борисов преди отминалите избори, а сега ближе стъпките им.

И всичките тези „десни” измислени юнаци са се хванали на хорото и с откровено опасната партия на Касим Дал, която е на пряк контакт с Ердоган. Ами ако да си „демократ” е да изповядваш идеите на Касим Дал, то ДПС е за поклон, защото Доган може да е всякак сатанизиран, но поне няма крайните позиции, които изповядват ердоганистите. Справка – докладът от конференцията на ДПС, преди да бъде направен опит да бъде застрелян. Доклад, който трябва да се чете като учебник от всички онези, които ще гласуват утре за „реформаторите”. Като прибавим и какъв финансов поток тече за сделки в тази дясна част от политическото пространство и как Борисов отсега ги е удушил, можем само да кажем: „Амин”.

– Как ви се струва идеята на Реформаторския блок за бързо сваляне на правителството, спешни предсрочни избори, след което да се състави програмен кабинет, който да изпълни предварително заявени цели и да се върви на избори за ВНС за приемане на нова конституция? Виждате ли вариант, при който ГЕРБ да се върне на власт? Очевидно няма да може да е сам, но чисто хипотетично – какви са възможните коалиции, които Борисов би приел?

– Т.нар. реформатори са загубени без ГЕРБ и обратното. Точно заради това Бойко Борисов непрекъснато пише във Фейсбук колко са му нужни, а „радановци” пък се правят, че ГЕРБ уж не ги интересуват. Спешни предсрочни избори означават само едно – връщане на Бойко Борисов на бял кон, с политически патерици като Реформаторския блок, партията на Валери Симеонов и отцепената част от БСП в лицето на АБВ. Ще хвърлят пясък „кабинет на националното спасение” и никой от тях няма да обяви, че всъщност „националното спасение” идва след катастрофата от управлението именно на ГЕРБ.

В момента всички колаборации са, както се казва, на хартия, хипотетични, предстои да видим реално какво ще се случи. Още повече че не Костинбродската печатница ще печата и пласира бюлетините. ГЕРБ се тресе отвътре от изключително сложни процеси. Засега страхът и надеждата, че не всичко още е изгубено, крепи на косъм тоталното разцепление на ГЕРБ. ГЕРБ сами според мен е изключено да се върнат да управляват държавата. И слава богу, но с компанията, с която се канят да го направят – Бог да пази България, ако този народ не се освести.

– Оценката ви за кабинета „Орешарски“? Има ли шансове да изрине авгиевите обори, оставени му от Борисов и ГЕРБ?

– Огромна грешка е, че не извадиха всичко на масата след тотална ревизия на управлението на ГЕРБ. Изключително слаб ресор е връзките с обществеността на правителството. То прави, особено във финансовия и икономическия сектор, много важни и полезни неща, но няма кой да ги обясни и да ги популяризира. За мен изборът на вътрешен министър в лиицето на Цветлин Йовчев е пагубен за това правителство, както и изборът на ръководство на ДАНС в лицето на Владимир Писанчев.

Не е възможно тези хора да изрият авгиевите обори на ГЕРБ. Самият Цветанов го каза за Цветлин Йовчев в прав текст – „той осребрява кариерата си в политиката”. За да се изрият авгиевите обори на Борисов и ГЕРБ, са нужни не лигави писарушки на поръчкови „справки”, каквито бяха Йовчев и Писанчев, а тарани, хаизи, ако щете, по характер, които да поставят Борисов и компания в ареста за всичко онова, което окраде по времето на ГЕРБ. Цацаров не може да го направи сам. По простата причина, че за да бъде прокуратурата „господар на досъдебното производство”, МВР и ДАНС трябва да си свършат преди това желязно работата. Няма такива там. Затова това правителството от самото начало бе торпилирано с издигането на Цветлин Йовчев и Писанчев на най-важните постове.

Eлена Дюлгерова

http://glasove.com

 

«