« Върни се назад Публикувано на 14.10.2014 / 8:52

Веселина Томова: Колкото и да ровят в трафичните ми данни, знам къде пият и къде им дават рушветите.

веселина томоваОбластната дирекция на МВР във Варна е поискала разрешение от Варненския районен съд да контролира трафичните данни на собственика и главен редактор на сайта „Афера” Веселина Томова. Преди седмица тя се сдобива с категорична информация за отправеното искане, което е по Закона за електронните съобщения, но неясно защо.
След като научава, че я следят в интернет, журналистката подава жалба до Националното бюро за контрол на СРС и до ресорната парламентарна комисия, в която настоява за незабавна проверка искана ли е информация за трафичните й данни по чл. 250 а, чл. 250 д от Закона за електронните съобщения и на какво основание. Чрез сайта си разследващата журналистка призова за съдействие и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Като журналист, собственик и главен редактор на медия, не считам, че съм извършила престъпления, заради които да бъда подложена на подобен натиск и злонамерен контрол”, пише Веселина Томова в жалбата. Информацията, с която разполага тя, е, че единствената цел на мероприятието е да се установи с кого контактува в МВР и ДАНС.
Пред Topnovini.bg Веселина Томова коментира, че действията на полицията не я учудват – за разлика от тези на магистратите. „Нито съм изненадана, нито потресена от това, което прави абсолютно некадърното ръководство на ОД на МВР – Варна. Свикнала съм „да оправдават” безпомощността и зависимостите си чрез т. нар. контрол върху мен, сайта ми и работата ми. Мога обаче да ги уверя, че колкото и да ровят в трафичните ми данни, по никакъв начин няма да хванат източниците ми, освен да четат скучни прессъобщения. Омерзително е друго, че имам категорични брилянтни източници, които твърдят, че самите магистрати, даващи подобни разрешения, са вбесени от наглостта на ченгетата. Като са вбесени обаче, питам аз, защо мълчат като мишки и подписват, скърцайки със зъби. Защото това не касае само мен, а много лица, които изобщо не са криминално проявени или застрашаващи нечия сигурност. Варна премина през редица напълно идиотски ръководства на ОД на МВР, но тези, които не знаят къде се намират в продължение на повече от година, биха рекорда. И унищожиха МВР във Варна. Толкова са безвчасови и зависими от наркобосове, че колкото и да ровят в трафичните ми данни, знам къде пият и къде им дават рушветите. Апропо, варненската дирекция е на предпоследно място по разкриваемост, и вчера самият вътрешен министър даде унищожителна оценка за тези лица. Но, както се вижда, и той не смее да счупи хатъра на покровителите им, които нарочно ги ръкоположиха на ръководните длъжности, за да съсипят умишлено МВР – Варна. Не е приятно да ти дишат във врата и да ровят в кореспонденцията ти подобни типчета, но и това ще го преживеем. Нещастници!”, коментира експресивно журналистката.
Според нейни източници една от причините ръководството на варненската полиция да поиска контрол над трафичните й данни е публикация от 1 август, разобличаваща служители на Сектор „Пътна полиция” в грубо дисциплинарно нарушение.
www.varna.topnovini.bg

 

«