« Върни се назад Публикувано на 05.04.2011 / 18:56

Веселина Томова: Кое е по-скандално – разговора на Бойко с Мишо Михов, или на Трактора с Дянков?!

 

 

Веси, поредната смърт, предизвикваща масови коментари. Михаил Михов, известен повече като Мишо Бирата, беше открит мъртъв в хотелска стая в Правец. Той нашумя по време на скандала с изнесените от службите СРС-та с разговори на митническия шеф Ваньо Танов и Бойко Борисов, в които премиерът разпорежда да се изтегли започналата проверка в бирения завод „Леденика” на Михов. След кончината на бизнесмена, веднага се появиха съмнения от всякакъв характер. Какво мислиш по темата?

В България цари такава шизофрения, че ако пред очите на някой, човек се задави с фъстък и умре, със сигурност всички ще са убедени, че са го отровили с цианкалий. Първо нека уточним, че Михаил Михов никога не е имал прякор Мишо Бирата. Прозвището бе лепнато покрай флашките на близкия до Алексей Петров вестник. Още тогава, когато с невротичен блясък в очите „галеристите” на Алексей Петров изкараха едва ли не Михаил Михов олигарх, написах, че това е манипулативно и невярно. Михов никога не е бил олигарх, той имаше дългове и бе далеч от кастата на онези „олигарси”, на които никой не им споменава името. Флашката с Михов и Борисов бе толкова смешна в сравнение с други разговори, които вървят между премиера и далеч по-знакови фигури, включително и с Трактора, че само абсолютно невчасов човек можеше ахка и охка на „находката”. Няма такъв бизнесмен от едър калибър в България, който да не търси контакт на ниво висш ешелон на властта. Михов го направиха апликация за да скрият зад гърба му всички онези олигарси, чиито разговори не само с премиера и президента, биха били далеч по-скандални. Апропо, освен Михов, покрай баскетбола и войлебола във Варна, до Георги Първанов и Бойко Борисов /а преди Костов, Станишев и Царя/ се отъркваха куп още фигури, които минаха някак си метър от интереса на хората на Трактора. Истината е, че флашките с разговорите именно на тези лица бяха скрити за задкулисен рекет, а такива като Михаил Михов бяха сложени на пангара за да хвърлят пясък в очите на простолюдието. След смъртта на Михов, която си беше чист инфаркт, човекът на Трактора Явор Дачков се появи по Нова телевизия /впрочем там очевидно влиянието на Петров е мощно/ и се запени да внушава как едва ли не Михаил Михов бил убит. Яне Яне паралелно направо пък рече, че Борисов го е убил. И това само два-три часа след новината за смъртта на бизнесмена. Тези хора приличаха на мародери, които ровят в гроба на някого, за да откраднат някой златен пръстен или пет лева от джоба. И пак по Нова телевизия, след като остави слугинажа си да направи опит да реанимира манджата с флашките, Алексей Петров лицемерно рече, че не бивало така да се прави, и че поднасял съболезнования на близките. Същото, което направи след скандала с СРС-тата – първо го режисира чрез подопечния слугинаж, а по-късно се отрече, че има нещо общо и призова да бъде спрян скандала, защото пречел на националната сигурност. И сега нека направим един рязък паралел – кое е по-скандално – разговора на Бойко Борисов с Мишо Михов, или срещата на Алексей Петров – Трактора с финансовия вицепремиер?!

Допускаш ли да има доза истина в твърденията, че смъртта на бизнесмена е ненавременна, но удобна за всички, без да се уточнява кои са тези „всички”, както се изказа главният секретар на МВР Цвятко Цветков? И какво означава, че е „много лесно да се имитира инфаркт”? Такъв все пак беше доказан след аутопсията!

– Разбира се, че смъртта на един 47-мъж е ненавременна, но неведоми са пътищата Господни. Иначе аз не съм особено съгласна с Цвятко Цветков, че е удобна за всички. Пак ти повтарям, някой умишлено иска да превърне Мишо Михов във фактор и то от особена значимост, за сметка на всички истински Фактори с голяма буква, които трябва да останат в сянка. Най-удобна смъртта на Михов е за онези, които развяваха флашките – тази смърт позволява темата да бъде претоплена и да отклони вниманието от други разговори и други срещи, които са далеч по-скандални от подбраните  разговорчета от Ваньо Танов, Трактора и обкръжението им. Иначе всички сме чели и чували за способите на спецслужбите за умишлено умъртвяване, което да минава за „елегантно”. С такива методи обаче разполагат не само официалните служби, но и паралелните частни мощни структури. Някой подчертано иска да отклони вниванието с Михаил Михов – хайде моля ти се, още малко и ще го превърнат в Литвиненко.

Кой ще наследи бизнесът на Мишо Бирата? Предполага се, че това ще е съпругата му Ева, на която той приживе подари все още неизплатено спортно мазерати, което днес е добре охранявано от група бодигардове. Според Виенската конвенция от 1963 г. територията на консулството и колите, които кара почетният консул Михов, имат особен статут. Въпреки че това не е територия на посолството на Бразилия, те разполагат с неприкосновеност. С това някои си обясняват факта, че фирмата продавач на суперколата не може да си я вземе, макар че Михов не я изплатил.

– Вече ти казах, че Михов не бе от цъфтящите и вързващи бизнесмени. Мазератито изобщо не е важно, него не го мисли. Истина е, че съпругата на Михов е изключително умна и прагматична и дори някои от години твърдят, че именно тя е двигателят и човекът, който е формирал Михаил Михов. Сътресения ще има, разбира се, но това не е „Лев Инс”, че да му умре чорбаджията, все пак става дума за бирена фабрика.

Прави впечатление, че сега един след друг започват да изскачат всякакви факти – прави се опит за връзка между посещенията, които Бирата е имал малко преди фаталния ден и смъртта му. Стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Емил Димитров се е видял с бизнесмена само ден преди смъртта му, Яне Янев пък хвърли поредната стръв с репликата „не искам да казвам кой е бил снощи с Михов, за да не заметат следите”?! За какво ти говори всичко това? С подобни думи Яне демонстрира поне привидно, че знае нещо…

– Е, и? Ако аз бях умряла преди месец и половина, след като се срещнах с Яне Янев, какво от това? Ако бях умпяла преди седмица, когато имах конфиденциална среща с един от биг-босовете в сянка, какво от това? Ако Яне умре след като е излязъл от сгляда с Трактора, какво от това? Докато Дачков, Янев и компания безпомощно истерично заврещяха неподготвени, същият ден, когато умря Михаил Михов, се проведе изключително шокираща и скандална среща, която кой знае защо всезнайковският екип на Трактора, пропусна. Същият ден, когато трактористите глозгаха трупа на Михов, под бясното давление на Валентин Златев, шефът на Лукойл, се проведе среща между премиера Бойко Борисов, двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков и Валентин Златев. Златев е бил бесен, заради протестите за горивата, заради АЕЦ Белене и заради позицията на министър Трайчо Трайков. Вбесен той е заплашил, че ако продължават така, ще впрегне цялата си медийна мощ и ще им подпали земята, под която ходят. Цветанов предложил да спретнат „нещо”, разбирай „операция” на Трайков, Дянков предложил Трайков да не оглавява българската делегация при преговорите, а Борисов се измъкнал – да дадат на Трайков десет дни неплатен отпуск… Очевидно Валентин Златев е подложен също на остър натиск от руска страна, а се говори и, че може да го отстранят от Лукойл, заради това, че не е успял да отстои заедно с „приятелите си” от кабинета позицията на руснаците за АЕЦ – Белене и горивата. Така че Валентин Златев, който е ясно какво влияние има върху премиера, е бил на ръба на нервите си – ще ви смачкам, ако не влезете в час.

Как си обясняваш активното участие в разследването на тази смърт на председателя на РЗС Яне Янев? Неговата резервираност по отношение на версията, че Мишо Бирата е покосен от инфаркт, направи впечатление. Както и смелата му реплика след това, от която не става ясно Янев на криминален експерт ли се прави или на патоанатом: „Официалната версия, която опитват да наложат в общественото пространство – че е умрял от инфаркт, е изключително нагла. Смъртта е без аналог за целия ни преход. Ликвидира се изкючително важен свидетел за корупция на високо ниво”. Стана ясно, че Бирата е страдал от високо кръвно, пиел е хапчета…

– Виждаш ли колко е прозрачно? Тогава, когато далеч по-страшни разговори вървят зад кулисите на властта, тогава, когато Валентин Златев буквално рекетира кабинета, Яне квичи за … Михаил Михов. Защо Яне, Дачков и Трактора мълчат за тази среща, за която ти говоря? Защото така е удобно за потайните врътки и договорки, наречени мръснишки политика. Защото е много по-лесно населението да бъде облъчено и манипулирано на тема „Михаил Михов”, отколкото да се вадят на бял свят точно тези потайни взаимовръзки, за които ти говоря. Ако си забелязала, досега „грандиозните” разкрития на „галеристите” на Трактора никога не закачат някоя знакова фигура както от бизнеса, така и от върховета. Плъзгането с „Мишо Бирата” си беше чист рекет на Трактора към Борисов и както виждаме успя – вече изобщо няма флашки, няма взривове, няма даже и опечалени Патрашковци, които да викат – кой взриви свободата на словото. Трактора може да лъже колкото си иска по телевизиите и да демонстрира тих, плах и „смирен” характер, но номерата му са прозрачни – той играе зад кулисите с Борисов и двамата пазят всички онези големи играчи, хвърляйки на „прасетата” някой маргинал като „Мишо Бирата”.

Разбира се, появиха се и спекулации от страна на онези, които продължават да залагат на варианта „неестествена смърт”, въпреки фактите, опровергаващи това съмнение, че това е дело на Алексей Петров?!

– Аз не знам кой е проявил съмнение, че това е дело на Алексей Петров. Смъртта на Михов бе напълно естествена. Друг е въпроса кой иска да се възползва от нея. Моментално скочиха, забележи в единен строй –  РЗС, БСП, ДСБ. Спомняш ли си от кога Алексей Петров не е споменал Костов, иначе негов отявлен „враг”, поне така демонстрираше по едно време. Такава цинична, мръсна и отвратителна каша цари зад завесата преди изборите, че ако хората знаят какво точно се случва няма да си мръднат задниците в деня на изборите, за да излязат да гласуват. Да ме прости Господ, но очаквам да започнат да се „самоубиват” и „убиват” наужким и да цвилят по 24 часа по телевизиите как някой ги убива, или самоубива. Тези хора заради пиар и докопване до властта са готови да минат през майките си, а за пари – ще продадат и жените, и децата си.

Всъщност хотелът в Правец, собственост на бащата на Вальо Златев, се оказа любимо място за тайни срещи на ВИП-персони. Според информацията, която имам, там са се събирали активисти на учреденото от Георги Първанов движение АБВ, премиерът Бойко Борисов също е бил гост на хотела…

– Ами, нормално е, Валентин Златев е както се казва „тамадата”. Нищо изненадващо. Докато Алексей Петров – Трактора дърпаше конците на спецслужбите, в неговото хотелче с масонското име „Хармония” на басейна „Спартак” можеха да се видят прелюбопитни лица и фигури. И там случайни хора не влизаха. В България всеки кръг си има свои „капии” и свои „явки”, а днес да си близо до Валентин Златев си е привилегия. Докога обаче, е друг въпрос. Да видим какво ще реши Вагит Алекперов и … Путин.

– Добре, Веси, не ти ли прави един определен факт подозрително впечатление – Мишо Бирата е третият приятел на президента Първанов, който умира, при все още водещите се за мистериозни обстоятелства? Предишните двама са убитият Емил Кюлев и простреляният Манол Велев, за които атентати и до сега нищо не се знае.

– На пръв поглед това емпирично изреждане е логично. Обаче никой не се сеща, че далеч по-голяма бройка приятели на премиера Бойко Борисов са в отвъдното и на всичкото отгоре – всички разстреляни. Да ги изреждам ли? Колко от СИК са живи? Колко от всички тези хора са били близки и до Трактора? Така че, ако се прави ужасяващия паралел колко умрели приятели има президента Първанов, то мисля, че премиерът държи първенството. Това обаче още нищо не означава. Човек може да контактува с много и различни хора, които да му бъдат приписвани като близки. Мълвата в България е всесилна – тя може всичко без да знае, без да познава нещата, важното е да се слага клеймо върху някого. Около мен например е имало много хора, които са били арестувани, и също толкова много, които се издигнаха по върховете на етажите на властта и бизнеса. Е, какво сега, как да обясниш, че не ти си ги арестувал, или произвел за победители. У нас Властта е обща – сини, червени, трактористи,      гербаджии са оплетени в змийско кълбо, което се крепи от алчност, драпане за власт и безсърдечие. Не ги гледай, че се плюят един друг, или се обявяват за врагове и опоненти. Далеч от погледите на нормалния българин тези хора се рекетират един друг като на улицата, разбират се, договарят се, бият се, дялкат далавери и са една и съща пасмина. Това е голата истина за политиката в България.

Долавяш ли някакъв аналог между смъртта на Михаил Михов и тази на най-верния човек на Ахмед Доган – Ахмед Емин, за когото МВР също толкова бързо оповести, че става дума за самоубийство, въпреки липсата на неопровержими доказателства? Припомням ти, че бившият началник на кабинета на Доган бе открит мъртъв на 17 октомври 2008 г. на ул. „Беловодски път”, по-известна като „Сараите на Доган”, като само часове след смъртта м, тогавашният главен секретар на МВР Пламен Димитров заяви, че Емин се е самоубил…

– Не, не мисля, че има паралел. Ахлед Емин бе човекът, през когото минаваха всички финансови връзки и контакти на Доган, докато Михаил Михов бе човекът, отъркал се до шлифера на Първанов и Борисов покрай баскетбола. Емин бе лошият очевидец на всичко случващо се в ДПС, Михов стана известен за цяла България покрай кресчендото на фалшките. И по ирония на съдбата, точно когато го осени „тиквената” слава, почина.

-Лично аз се сещам за още една смърт, около която обаче продължават да витаят солидно количество мистерии – тази на Илия Божинов…

– Там също се разигра подобна истерия, че едва ли не Трактора отровил и предивзикал смъртта на Илия Божинов, който неведнъж се бе изказвал остро срещу Алексей Петров. После стана ясно, че Божинов си е отишъл от остър панкреатит, ако не се лъжа… Виж, Алексей Петров е двуличен, лицемерен, човек с много лица, изключително мнителен. Образът, който представя пред обществото няма нищо общо с истинската му същност. И му личи, защото на всичкото отгоре не е и добър актьор. Но да го вкарват в графата „Д-р Смърт” е прекалено. Трактора не е по инфарктите и панкреатитите, той разчиства сметки по друг начин.

Веси, а как би коментирала прословутата чистка, с която в момента се е заел Симеон Дянков? Финансовият министър иска да освободи пенсионерите в държавната администрация, като мярката ще засегне най-много МВР и МО. Въпросът обаче е, ще пенсионира ли в това число и майка си Румянка Таулова, която работи в Министерство на образованието?

– Битката между Симеон Дянков и Цветан Цветанов продължава с бясна тиха сила. Флашките бяха резултат от тази война, в която Алексей Петров и Ваньо Танов се използваха взаимно. Естествено и Дянков, който винаги открито е поддържал Танов. Срещата между Дянков и Алексей Петров бе демонстративен шамар върху Цветан Цветанов. И тук Дянков и Трактора се ползват взаимно срещу Цветанов. Всичко това става под погледа на премиера Бойко Борисов. Или пък с негово участие като подклажда интригите в стил „разделяй и владей”?! Ако питаш мен, ако имаше възможност и ръцете му бяха развързани, Бойко Борисов щеше да отреже главите както на Цветанов, така и на Дянков, а за десерт щеше да си остави Трактора. Алексей Петров може и да играе пиниза, че Борисов много го бил страх от него, обаче истината е далеч по-прозаична – и двамата нямат сметка да вадят общото си минало пред прожекторите. Така че, Трактора да ги говори тези на „лошия матриал”. Бойко и Алексей са като скачени съдове – изгори ли единият, гори и другият. И точно заради това играят тази сценка на „опоненти” и тинтири – минтири. Онова, което разиграват е чиста проба сценарий, който се играе всеки божи ден на улицата. Със същите интриги, лицемерие и същата омерта.

– Всъщност говори се, че общо четирима министри от кабинета може да бъдат сменени през следващите 2-3 месеца – Трайчо Трайков, Мирослав Найденов, Симеон Дянков и Александър Цветков…

– Смяната на Симеон Дянков зависи от Кристалина Георгиева и един друг кръг, на който Борисов не може да ръмжи и противоречи. Смяната на Цветанов пък е в ръцете на американците и там Борисов също е с прът в колелото. Мирослав Найденов прилича повече на кебапчия и вероятно ще си отиде за да отпусне парата. Въпреки демонстрирата диктаторска мощ на Борисов, въпреки перманентната му демонстрация на това, че всичко зависи от него, това е роля за невчасовия народ. А и въпрос на характер – да се пъчищ като бабаит. Само човек, който няма представа от народопсихология може да дойде във Варна например и да каже, че е едно голямо село. Борисов зависи и от руските интереси. Как иначе да си обясним, че мачото Борисов е намачкан като припикано мушкато от Валентин Златев? Така че промените в кабинета и досега щяха да се случат, ако просто там не е конгломерат на кръгове по интереси, които не може просто ей така, да разсечеш с един удар като Храбрия шивач. Още повече, че Борисов иска да играе с всички кръгове. Включително и с Доган.

– Как си обясняваш ареста на Метин Мехмедов, който е и администратор на групата „Аз подкрепям Касим Дал” във Фейсбук? Мнозина заподозряха веднага, че това задържане, което предизвика моментални гневни реакции на съмишлениците му в социалната мрежа, цели да отклони максимално избирателите да гласуват за кандидати, издигнати с листите на ДПС.

– Аз все още се питам за кого играе Касим Дал – за Бойко, или за … Доган? Вероятно последната теза звучи абсурдно, но защо пък не да е възможно да се разиграва нарочно подобен театър със създаването на „нова” паритийна сила начело с Касим Дал… Възможно е Касим Дал да играе за себе си и да е чистосърдечен, но не ми се вързва нещо след толкова години внезапно да те озари „прозрението”. Тепърва ще се изяснява какви ходове стоят зад действията на Касим Дал и това ще лъсне първо на изборите. Тогава ще видим умищлено ли се разроява ДПС чрез едни и същи структури, или Касим Дал ще нанесе удар на Доган. Въпросът е в чия полза ще бъде този удар.

– Малко двусмислен въпрос, но така ли ни „пази родната полиция”? До момента Мехмедов не е имал проблеми с полицията, няма и криминално минало…

– Тепърва ще гърми всеки, който ще пречи на изборите на ГЕРБ. Винаги се намира постановка, с която „нашата полиция” може да те спре и да те приземи да забравиш да си пъхаш носа с позиция, която не е „нашата”. Ще има „спретване на нещо” на политически противници, защото и ножа, и хляба в момента е в ГЕРБ. Управляващите губят драстично доверие и това ще се засилва като тенденция преди изборите. Нищо, че социологическите проучвания ще ги качват горе на черешата. Така беще и с Костов, който гледаше като Тодор Живков, когато му биха шута. Ще бъдат впрегнати всички методи и средства за да бъдат спечелени тези избори, а най-лесното е да го направищ като отстраниш силните си противници.

Не мога да не те попитам като журналист, какво мислиш за чутовния скандал, който си спретнаха съсобствениците на „Труд” и „24 часа” Огнян Донев и Любомир Павлов? До момента бизнеспартньорите заявиха, че ще се подлагат на детектор на лъжата, размениха няколко компроматни удари под пояса, стигна се дори до крайност – страхове от убийство… Какво още?

– Любомир Павлов е ясен, помним го от времето на Стефан Софиянски и след това. В този конфликт обаче някъде отзад прозира натрапчивия интерес на хората около Делян Пеевски и Цветан Василев.От друга страна воплите на лица като Мадам В. са смешни и никого не интересуват, защото има хора, които помнят как през годините вестниците на ВАЦ не само слугуваха, но и се правеха на играчи в политиката. „Най-големите” вестници отдавна са с печален тираж и никой не ги купува. И промяната в собствеността не донесе нищо съществено като промяна в тях – толкова ярко прозират пристрастията и поръчките, че даже не е интересно. Скандалът между съдружниците изобщо не е изненадващ за българските ширини – тук няма мъжка дума и чест, всеки гледа да прецака другия. Иначе случващото се не е нито такава сензанция, нито нещо, което е потресаващо, защото кухнята на медиите също както прехода в България е  толкова мръсна и воняща.

 

Едно интервю на Анелия Попова

В. Шоу

«