« Върни се назад Публикувано на 27.02.2014 / 18:58

ВЕСЕЛИНА ТОМОВА: „КИЛЪРИТЕ” Е ПОРОЧНО ПРОПАГАНДНО ДЕЛО НА ЦВЕТАНОВ, КОЙТО ДЪРЖЕШЕ НА КАИШКА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

 

„По делото „Килърите” основна роля има прокурор Ася Петрова, приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Към нея на по-късен етап бе пришита и варненската прокурорка Стефка Якимова. Не съм юрист, но считам, че делото трябваше да бъде върнато за ново доразследване, за да излезе по него цялата истина.“ Това казва в специално интервю за ГЛАСОВЕ журналистката Веселина Томова, собственик и главен редактор на сайта АФЕРА. „Пътят е арести и за прокурори, съдии и полицаи. Другото е не съдебна система, а бакалия“, допълва тя.

– Г-жо Томова, вие следите отблизо делото „Килърите“ от самото му начало. Днес Варненският апелативен съд постанови доживотни присъди за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев. Присъдата на Янко Попов беше намалена от 17 на 15 години, а тази на Райчо Стойнев от 15 на 7 години лишаване от свобода. Петър Атмаджов ще лежи в затвора 4 години. Петър Стоянов беше признат за невинен по обвинението за организиране на убийството на бизнесмена Борислав Георгиев. Как ще коментирате този финал на продължилото толкова години мегадело?

– Първо, това не е финал на делото. Предстои висшата инстанция на Върховен касационен съд. Второ, прогнозата на АФЕРА още на старта на процеса на втора инстанция в морската столица бе, че присъдите на „килърите” ще бъдат потвърдени. Обикновено в такива случаи се казва дежурното – присъдите на съда не се коментират, но ние затова сме журналисти, за да коментираме.

Аз, както и вие от ГЛАСОВЕ, следим любимото дело на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от самото му начало. Истински се надявам и съдиите да са чели така внимателно делото, както са го правили журналистите, защото много често е проблем дали съдиите на по-горни инстанции четат в дълбочина цялото дело. Прогнозата ми за потвърждаване на присъдите изхождаше и от това, че по незнаен „случаен” принцип делото „Килърите” бе изтеглено да се води в Шумен и това се случи по времето, в което бившият вътрешен министър Цветан Цветанов държеше на каишка съдебната система, която не смееше да мръдне.

Помните, че след като столични съдии пуснаха първоначално „килърите” поради липса на доказателства, те бяха низвергнати публично и анатемосани именно от Цветан Цветанов и цялата медийна машина, подчинена на ГЕРБ. Така делото бе „изведено” в Шумен, като още тогава се знаеше, че втората инстанция – апелацията – ще бъде във Варна. За съжаление дали е имало зависимости, дали е имало натиск, как са стигнали до „вътрешното си убеждение” съдиите, ние няма как да знаем. За още по-голямо съжаление в България спецслужбите, ДАНС и МВР до този момент не са реализирали нито една акция срещу съдия или висш прокурор.

Аз продължавам да смятам, че по това дело има изключителни закононарушения, че то е едно от онези „мега”дела, които са скалъпвани заради користен политически, бизнес, пък и личен интерес. Не съм юрист, но считам, че делото трябваше да бъде върнато за ново доразследване, за да излезе по него цялата истина. Тези дни с истински потрес попаднах на едно заключение на бившия главен прокурор по едно друго „знаково” дело, отново съшито и скалъпено единствено върху поръчкови показания на зависими лица.

Това заключение той прави, след като се запознава с огромна секретна разработка на ДАНС, която и чрез СРС-та установява, че делото е манипулирано с участието на прокурори и висши полицаи. И заключението е, цитирам в общ смисъл, че не може да бъде допусната реализация на тази разработка, защото това щяло да се отрази негативно на останалите прокурори и съдии.

– Но това е абсурдно!

– Не само е абсурдно, а е страшно. Значи покриваме зулумите на някои прокурори, ченгета и съдии, защото това щяло да се отрази негативно на всички прокурори и съдии. А уверявам ви, в тази разработка на ДАНС много сериозно са заковани и прокурори, и полицаи, които са вършили безобразия. През това време човешки съдби са разбити, защото някой е решил да направи някого „мишена” и да си лъска политическия пиар.

Аз няма да кажа името на съдия, но ще кажа, че още преди две-три години по едно дело във Варна, за ужас на колежката на същия съдия, която води това дело, протича името му, когато тя прослушва СРС-тата. И там директно става дума за подкуп. Ще ме попитате какво е станало с този съдия. Нищо. Той и днес раздава „знакови” присъди.

– Каква е ролята на прокурор Ася Петрова по това дело? Към нея самата започна проверка от ВКС по сигнал на бившия бизнесмен Димитрин Вичев – за участие в нечиста афера, довела до ограбването му от собствения му брат и неговите деца.

– По делото „Килърите” основна роля има прокурор Ася Петрова, приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Към нея на по-късен етап бе пришита и варненската прокурорка Стефка Якимова, която пък игра основна роля по варненското „мега”дело. Защо точно тя? В ДАНС има огромна разработка по т.нар. варненско „мега”дело и там черно на бяло лъщят зависимостите на същата тази прокурорка заедно с бившия шеф на ОД на МВР–Варна Димитър Димитров с „вечния” свидетел Светлин Иванов-Близнака.

Разработката е шокираща, но е спряна за реализация по времето на бившия главен прокурор. Прокурор Якимова не само бе „избрана” да „подсили” делото „Килърите” именно с Близнака, но стана и апелативен прокурор. А бившият комисар Димитър Димитров стана пък съдия в… Шумен.

– Днес TV7 показа разказа на Георги Вълев – един от тримата осъдени, който твърди, че е бил „пришит“ към „Килърите“ от, цитирам – „престъпния режим на Борисов“. От позициите ви на наблюдател къде е истината?

– Делото „Килърите” е порочно замислено и изпълнено. То бе превърнато в пропагандно знаме на Цветан Цветанов и управлението на ГЕРБ. Докато ДАНС, МВР и главният прокурор не предприемат брутални мерки за разчистване на зависимите прокурори, висши полицаи и съдии, всички ние сме заплашени от съдебна разправа. Стига някой да те хареса и да те посочи.

– Какъв извод правите като разследващ журналист конкретно от развитието на това дело и изобщо за съдебната ни система? Какво е гнилото в родната Темида?

– Шест години се занимавам с варненското „мега”дело, което постави началото на порочно скалъпените дела, които нататък вървяха като матрица. Казах ви, че имаше изключително сериозна разработка на ДАНС. Работих с агентите на ДАНС, знам какви престъпления могат да извършат зависими, болестно амбициозни прокурори и полицаи, но не това ме ужаси толкова, колкото начинът, по който бяха покрити и смачкани безобразията им. И това се случи със съдействието на бившия главен прокурор. От цялото си сърце искам новият главен прокурор Сотир Цацаров да удари тази клоака като мъж. Дано не си остана смешна наивница в това си желание. Само това е пътят – арести и за прокурори, съдии и полицаи. Другото е не съдебна система, а бакалия

Елена Дюлгерова

http://glasove.com

 

«