« Върни се назад Публикувано на 08.03.2011 / 17:47

Веселина Томова: Каквато държавата ни, такива и олигарсите ни!

 

 

Веси, кои са олигарсите без имена в България? В миналия ни разговор обсъдихме целта на назначаването на Петко Сертов, както и актуални политически въпроси, но сега искам да знам кои са неприлично богатите българи, които сякаш остават в сянка от обществения поглед?

– Вече не помня кой точно въведе термина олигарх в българското пространство, но мисля, че той не само е неточен, но и в известна степен подиграателен. България няма олигарси, както такива носи като своя даденост една Русия, например. Тук е пълно с много богати хора, които обаче дори не се сърдят, когато ги наричат олигарси, защото са изтъкани от парвенющина и байганьовски комплекси. По медиите се спрягат отделни имена, произведени като олигарси, но повечето от тях са просто кредитни лапачи на ДДС и тъй като са гледали много филми, се опитват да правят партита и светски безумия, представяйки си, че са потомствени богаташи. Все едно да пиеш уиски в пластмасова чаша. За сметка на онези, които пълнят светските хроники обаче, има куп неизвестни имена, които тихомълком правят милиони и са далеч по-хитри за да се крият от публичност. Между тези хора има кметове, политици, бизнесмени от приятелските кръгове на властниците.

Как ще коментираш срещата, която се твърди, че са имали Младен Михалев-Маджо и Иво Прокопиев във Виена? Маджо елегантно намекнал на бизнесмена, че „единственият начин да си спаси положението е да си плаща редовно вноските” – Прокопиев има дълг от 600 000 евро към Маджо.

– Не знам дали информацията за тази среща е достоверна. Преди две години Алексей Петров се бе срещнал с Румен Цайса във Виена и като се разбра за това, ДАНС хукна да „разследва” кой митничар е изтропал за срещата. Интересно е сега дали службите са проконтролирали сглядата между Прокопиев и Маджо, ако я е имало. Тук обаче има нещо интересно. Маджо минава за добре сложен пред кръга на Бойко Борисов, а Иво Прокопиев още преди година, въпреки че минаваше за близък до Цветелина Бориславова, която пък е добре поставена до кръга „Капитал”, бе сложен на мушката от управляващите и лично от Борисов. От мои източници знам, че месеци преди да напусне България, обръча около кръга „Капитал” и Иво Прокопиев се бе затегнал здраво. Човек, стоящ много близко до приятелския кръг на Борисов още тогава ми довери, че премиерът е бил питан от страна на институции и ченгета – как да действат с „капиталците” и Прокопиев, а Борисов отсякъл: „Режете им главите!”. Това означаваше знак, че Борисов очевидно не се съобразява вече с връзките на приятелката си Цветелина Бориславова, което пък лъсна малко по-нататък и разривът между тях стана категорично ясен. Така или иначе на Прокопиев бе даден знак, че му се пише лошо. И той предпочете да се изхлузи далеч от тук. Никой не знае обаче дали зад кулисите не е имало елемент на договорка, в която може и да се впише въпросната среща, за която говориш. Защото такъв тип „олигарси” никога не се оставят на мира даром, условната им свобода струва много пари.

Всъщност фалитът или нещо друго беше истинската причина кредитният милионер да се изнесе от България заедно с цялата си фамилия?

– Не мисля, че е фалит. Фалитът винаги може да се инсценира. Очевидно е, че са се сблъскали финансови интереси, а когато едните държат целият ресурс на държавата, другите трудно могат да устоят на натиска. Вероятно хората помнят, че името на Прокопиев още в началото, с идването на власт на ГЕРБ дори бе спрягано като премиер и човек, който ще заеме висок пост в управлението. Прокопиев и кръга „Капитал” минаваше за приближен на премиера и затова се съдеше по топлата му връзка с Цветелина Бориславова. Когато в такива среди настъпи разрив, той никога не е заради емоции или някакви уж принципни каузи. Става дума за пари и затова готов ли си да играеш по „нашата” свирка, или цакаш, или си отсвирен. А Прокопиев на всичкото отгоре имаше и апетити към политиката. Тук ще ти дам един, макар и малко страничен пример, който обаче също е знак за подобни отношения. Варненският аптекар Веселин Марешки също може да бъде наречен олигарх, според светското понятие на тази дума. Той дори наскоро истински се обиди, че не бил включен в четворката на най-богатите българи, а бил такъв! Марешки, който наистина не си знае милионите, умира да бъде в политиката и непрекъснато играе на избори. Наскоро обаче леко театрално, и чак невероятно за тези, които го познават, той самият обяви, че се отказвал, че трябвало да помисли за личния си живот, че надали изобщо щял да играе на идващите избори… Онези, които са запознати с тайните механизми на задкулисието твърдят, че той просто е бил притиснат да се откаже от политиката, защото ще бере институционални ядове. Други пък са сигурни, че вече се и откупва. Това са маньоврите и механизмите, когато трябва да овладееш хората с големите пари. А те са повратливи – въртят се винаги около победителите. И днес, ако някой ги дели на „олигарси” около президента Първанов и „олигарси” около Борисов – ужасно греши. Парите се въртят в една обща орбита.

А как се стигна до този фалит? Истинският му бизнес започна още по време на правителството на Иван Костов, а според информацията, която имам той държи контролните пакети в повече от 90 фирми?!

– Прокопиев и кръга „Капитал” са рожби на управлението на Иван Костов. Пак ти казвам – да фалира една фирма, корпорация или холдинг – нищо не означава. Той и Васил Божков наскоро обяви във фалит една от компаниите си. Е, и? Подобни фалити са предизвикани изкуствено и са начин да си биеш камшика.

В началото се казваше, че Прокопиеви отиват в Сингапур – азиатската държава с преуспяваща пазарна икономика, в която парите случайно или не са на почит, после се оказа заблуда на противника – кой всъщност според теб е въпросният противник?

– През 2005 година е регистрирано „Типинг пойнт”, или „Повратна точка”. Сериозните анализатори свързват този кръг със създаването на „проекта Бойко Борисов”, който е готвен да управлява България. Три години преди това е учредена „Глобална България”. И в двете сдружения знакова фигура е Цветелина Бориславова. С кръга „Капитал” е изключително свързан и Джордж Сорос, и Иван Костов. Сорос стои и зад „Глобална България” и „Типинг пойнт”. Четири години след създаването на „Повратната точка” Бойко Борисов овладява властта и вече управлява България. По това време именно Цветелина Бориславова е връзката на „проекта Борисов” с „Отворено общество” чрез Георги Прохаски, Светослав Божилов, Левон Хампарцунян. Съпричастни към „Глобална България” са и Валентин Златев, Красимир Гергов, както и Иво Прокопиев. В „Типинг пойнт“ пък са Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иван Кръстев, Александър Божков, пак свързани с „Отворено общество”. След като Борисов взима властта, министъра му на външните работи Николай Младенов, министъра на еврофондовете Томислав Дончев, министъра на образованието Сергей Игнатов – всички са свързани с „Отворено общество” на Сорос. Видимо обаче, дори леко преиграно между Цветелина Бориславова и Бойко Борисов настъпва разрив. И тук изобщо не са важни личните им отношения, а очевидно паричното и финансово разминаване между двата кръга. Борисов явно е тръгнал срещу „бащите си”. Дори за близкия кръг около Бойко настъпи истинско смущение, когато още преди година той без да му мига окото отсича – на „Капитал” да им се отреже главата.

Веси, кое всъщност е истинското лице на Иво Прокопиев? Самият той неведнъж е парадирал, че е бизнесмен от нов тип, че поставя началото на ново поколение работодатели. Реално обаче целият му бизнес се крепи на безпардонно лобиране, защото целта е винаги да намери начин да е близо до управляващите, независимо коя част от политическия спектър населяват.

– Ако Прокопиев не се беше пръкнал по времето на Костов и „Отворено общество” на Сорос, едва ли някой щеше да му е чувал името. Те всички са бизнесмени от „нов тип”, обаче само, ако имат някой ужасно силен властови тип зад гърба си. Който да дава зелена улица на проекти, сделки, обществени поръчки, приватизация. Прокопиев беше силен – вилен едва ли не да управлява заедно с ГЕРБ и Борисов, както се вихреше при Костов, но Борисов излезе „неблагодарник” спрямо създателите си. Забележи, Прокопиев се измъкна тихичко и не обели и думичка за това, което се случва около него и кръга му. Ако е много ербап, защо не обясни, че е притискан например, че в България не може да прави бизнес, понеже е политически пресиран… Прокопиев дори не смее да се изкара репресиран от новата власт, защото очевидно знае, че а си е отворил устатата, а са му приключили безметежното живуркане в чужбина.

Доколкото ми е известно Иво Прокопиев беше близък още от студентските си години с застреляния банкер Емил Кюлев и според запознати години след смъртта му Прокопиев разиграваше на фондовата борса наследените авоари на вдовицата на Кюлев – Весела.

– Те по времето на Костов всички бяха в едно котило. Кюлев беше близък не само с президента Първанов, както сега се припомня удачно. Кюлев бе близък и с много от министрите от правителството на Иван Костов, както и с Костов. Тогава, когато Костов беше на власт и водеше „епохалната” си битка с Илия Павлов и „Мултигруп”, в общественото пространство абсолютно контролирано ченгеджийски бе пусната една справка срещу „Мултигруп”, която бе изготвена обаче не от спецслужбите, а от отдела за сигурност на банката на Емил Кюлев. Така че Кюлев бе използван от сините си приятели за да бъде ударен Илия Павлов. Впрочем, истините около контрабандата на кафе, цигари и наркотици по времето на Костов остават все още табу и за тях има пълна амнезия. Самоковеца наистина вече го няма, Мето Илиенски също, Кюлев още повече. На Прокопиев не му остава нищо друго, освен да си затваря устата и да бъде доволен, че му е даден шанса да не лежи по очи при помпозна акция на Цветанов.

Ами олигархът Христо Ковачки, който има повече от 150 предприятия, мислиш ли, че целта на този актив е например замитане на следите, укриване на доходи или пък директно източване на ДДС от държавата?! Още при кабинета „Станишев” той беше разследван за данъчни измами в особено големи размери. По съдебен ред му се търсеха укрити налози в размер на 16 милиона лева, а комисията „Кушлев” му наложи нечуван в историята на България запор на имущество, предприятия и авоари по банкови сметки, в размер на повече от 143 милиона лева.

– Ковачки е любима „олигархична” дъвка на медиите. А всъщност Ковачки дължи толкова много пари, че него го мисли най-вече Сретен Йосич. Ковачки обаче като всеки човек, боравещ с огромни пари, бе превърнат в обект на рекет. По времето на предишния „екипен” ДАНС, точно когато Ковачки тръгна да прави партия, хората на Алексей Петров му скроиха шапка. После дълго нищо никой не чу около разследването или евентуалното следствие. Ковачки бе сложен до стената, заради пари и политика. Той и сега се пържи на същия пангар, някои наблюдатели дори вече директно го броят за „мишена”. В България, когато са ти позволили да станеш „олигарх”, няма как да избягаш от схемата – да плащаш миза на всеки, който те държи в ръцете си.

За Иво Прокопиев скорошно разследване показа, че е укрил доходи за повече от 20 милиона лева от предприятието си „Каолин” в северна България.

– Е, и? Нещо да се случва? Ако тебе и мене те хванат да укрием и десет лева, ще ни разкажат игричката. Прокопиев може и да се е изнесъл от страната, но той е човек с пари, а парите отварят и най-желязните гербески врати.

– Георги Гергов пък укрил данъци в размер на 50 млн. лева?!

– Преди година бях извадила в afera.bg конфиденциална информация как високопоставени управляващи искат от Гергов изключително крупна сума за да „го оставят на мира”. Георги Гергов минава за близък в обкръжението на президента Георги Първанов. Взеха му панаира, но в бизнеса е така – една напред, две назад. „Олигарсите” умеят да играят на няколко стана – те плащат не само на едните, а в повечето случаи в едно съзтезание залагат и на няколко коня – който победи, все е техният. И дори да се стритват после по кокълчетата, парите винаги са онзи захарен памук, който ги измъква от блатото, дори и с криви усмивки.

Кои според теб са очакваните разстрели на олигарси, ако се ръководим от системните намеци, че това предстои от някои родни анализатори? А и в afera.bg пише, че „задлъжнял „олигарх” е нарочен за отстрел”?!

– Като най-ярка мишена в публичното пространство свети Христо Ковачки, но това още нищо не означава. Освен онези, които са нарочени за „олигарси”, в общественото пространство има много „скрити лимонки”, които не им отстъпват по авоари. Аз съм удивена например, как така институциите и службите не проверяват един знаков кмет, който в последните години рязко увеличи стандарта си на живот и живее като швейцарски богаташ. Такива като него, бизнесмени и политици, в България има много. Те директно крадат от данъкоплатските пари, чрез приятелски фирми, които печелят задължително обществените поръчки, или от търгове, чиито комисионни, иначе казано рушвети, са космични. Ако някой бъде разстрелян, то може и да се случи с чисто политически мотив – за да бъде предизвикана политическа и управленска криза. Аз не изключвам след компроматите, флашките, които бяха дърварски и тъпанарски изиграни, взривчетата, които пък бяха още по-тъпоумно театрално задействани, да дойде времето и на истинските куршуми. Ако бъде ударена знакова фигура, ако някой задейства дори интригантски механизма, посочвайки я на враговете и и нахъсвайки ги да я ударят, това вече отключва кутията на политическия пандор. Особено преди избори. Падне ли труп, или не дай боже, повече, рефренът ще заклокочи – връща се времето на поръчковите убийства. Не изслючвам тази схема да се мисли в някои пъклени мозъци.

Говорейки за рушвети – отговоря ли на истината твърдението, че Алексей Петров е взел навремето половин милион евро рушвет от Иван Тодоров-Доктора, за да спре съдебно дело срещу него? Доктора беше осъден на пет години затвор от Хасковския съд в едно проточило се почти десетилетие дело – за отвличане и насилие над хасковския бизнесмен Мирослав Кръстев.

– Не знам, но познавайки Алексей Петров, ще ти кажа, че само този, който няма хабер от него може да предположи, че Петров ще вземе от някого рушвет директно. Алексей Петров никога не действа от първо лице, нито пък „има нещо общо с това”, което прави. Тези хора са обучени нещата винаги да се правят „през трети човек”, а понякога и през десети. Подобни огромни рушвети никога не се броят в куфарчета, автомобили, потайни кътчета, или в найлонови торби. Те миниват лежерно и елегантно през комисионни, консултантски услуги, има стотици начини за да бъдат „оправдани” подобни пари. Разбира се, имаше и години, в които се носеха огромни пари, от порядъка на половин милион и в големи сакове, но тези години на ъндърграунда вече са история. Алексей Петров не е никак глупав. Той създаде Съюза за стопанска инициатива, въпреки че ако го питаш няма никакъв бизнес, а е само „доктор на науките”. Познавам такива като него, които нямат нищо тяхно на хартия, всичко е на жени и други лица. Препоръчвам на всички „доктори на науките” и хабилитирани лица в България да отидат на ул. Арарат 8 при Алексей Петров за да им даде безценни съвети как да материализират в парични дивиденти знанията си, освен онези, които получават като лекторски от часове със студенти.

Когато става дума за престъпен бизнес, чрез който текат огромни парични потоци, празно пространство не може да има. Не случайно се оказва, че след Доктора, Алексей Петров е свързан със закопчания впоследствие Даниел Славов – Дидо Дънката. Твърди се, че именно той е поел контрола върху печелившия бизнес на Доктора, очевидно обаче не сам, след като в ДАНС ресорът на Алексей Петров били митниците?!

– Нещата не стоят точно така. Познавам Дидо Дънката и ще ти кажа, че това е изключително умен и качествен човек. Приписваната му връзка с Алексей Петров вероятно идва от факта, че Малкия Дамбовец, който бе арестуван по операцията „октопод” е приятел с Дънката. Даниел и Малкия Дамбовец обаче са много близки приятели от детските си години, далеч преди съдбата да срещне Дамбовците с Алексей Петров. Сега ще ти кажа и нещо любопитно, което убягва на медиите. Въпреки че са напъхани по едно дело – „окпопода” с Алексей Петров, Дамбовците не са никак възторжени от Трактора, да не говорим за това, че изобщо не са приятели, нито в комбина. Когато Петров е спуснат в Кремиковци „на прикритие”, той започва да събира компромати за Дамбовците и да ги работи. Много по-късно, когато излиза от ДАНС, Петров, според мои изключително точни източници, подава тази информация към управляващите в лицето на Борисов. Става така обаче, че Петров не изчислява онова, което други бяха анализирали далеч преди него – първо думват него по очи, а по-късно с предадената от него информация, набутват и Дамбовците в делото и ги пришиват към Трактора. Впрочем, подобна е врътката и с „мозъка на октопода” Николай Велков. На практика в шумната операция „октопод” пришиха към Петров куп народ, който наистина се е допирал до него, но не в смисъла, който беше оповестен. Дамбовците никак не са очаровани от Алексей Петров и те знаят защо. Дънката по същия принцпип бе съшит медийно към Алексей Петров, покрай Румен Цайса. Но докато Дънката бе официален представител на „Филип Морис”, а го спрягаха за контрабанден бос на цигарите, Петров се срещаще с Цайса във Виена. Истината е, че Дънката изгоря заради председателя на местния парламент и шеф на БСП – Варна Борислав Гуцанов, чийто приятел е. Дънката можеше да си седи в Швейцария и до днес, ако Гуцанов не го бе върнал в България с един телефонен разговор. Дънката знае много и държи ужасно важни козове, но е изключително добър математик. За разлика от „огледалните образи” – Борисов и Алексей Петров.

Много съдебни дела през годините са се водили и срещу олигархът Николай Банев, който преди време каза една много нагла реплика – „И мен ме удари кризата, вече по- рядко летя с личния си самолет и намалих возенето с моя „Майбах“!” Всъщност въпросната лимузина „Майбах“, чиято цена надхвърля два милиона лева, е само едно от 30-те ултраскъпи возила в гаража на Николай Банев. Освен тях богаташът притежава и „Ферари – Тестароса“, както и две Бентли–та. Според специалисти ако сега Банев продаде всичките си коли, ще прибере сума не по-малка от 20 млн. евро – космическа сума в сравнение с мижавите 500 хил. лв., които Олигархът дължи като неизплатени заплати на работниците си в различните предприятия, които притежава.

– Някой спомня ли си вече АКБ – Форес с шеф Банев, която прибираше приватизациинни бонове от хиляди българи? Баневи са точно от онези набедени български „олигарси”, които си мислят, че копат домати в Холивуд. Парвюнищаната и демонстрацията на разкош е въпрос на духовно ниво и на класа. Ако си цял живот по душа Драгойчо, няма как дори и с цената на милиарди да се събудиш внезапно сър Джордж. Баневи се снишиха и те напоследък, и запяха песента как не било щастие да живееш сред бедни, ех! Уважавам хората, които имат качества да правят пари, но когато не си си направил труда да работиш върху себе си за състрадание и милосърдие, и то тихо, тихичко, без крясъци, то няма как да излезеш от свинарника.

Веси, кои са скритите милионери в България? Мога да ти изредя имената на някои от известните родни богаташи, а ти да ми кажеш какво интересно има около тях – Валентин Захариев, Валентин Златев, Атанас Бобоков, Ветко Арабаджиев, Георги Гергов, Гриша Ганчев, Данета Желева, Ивайло Мутафчиев, Румен Гайтански, Митко Събев, Иван Костов, Румен Овчаров, Георги Първанов…

– Това са фасадните лица. Онези, които не се появяват във вестниците са по-интересните. Всички тези, които споменаваш са свързани винаги с властта – вчера с тройната коалиция, днес с ГЕРБ, утре с когото се сетиш. Вече разбрахме, че Цветанов си купува едната риза по 340 лева с монограм, кой обаче от институциите се интересува, че повече от половината депутатски съпруги пазаруват в Италия, или че дечицата им учат в швейцарски колежи, или че карат коли, дадени им заради някоя „наша си” обществена поръчка. В една община само от две здрави поръчки се взима рушвет от около половин милион…После детенцето ти учи в швейцарски колеж – честито!

Връщайки се съвсем малко назад във времето се сещам за бившата шефка на НАП Мария Мургина, върху която бяха изсипани тежки обвинения, включително за покровителстване на олигарси и източване на ДДС…

– Мургина е като Алиса в страната на чудесата. Тя беше разпъната от Алексей Петров и Яне Янев в комбина. Днес Мургина дава упоителни интервюта точно във вестника на Трактора как Румен Петков бил „къртицата” в НАП. Просто да се разплачеш. Вместо да се чуди накъде да си завърти задника, Мургина е добре да излезе и да каже цялата истина – кой я рекетира и за какво, когато я разработва ДАНС по времето на Алексей Петров. И сега какво и обещават, че се чуди накъде да се врътне. Тя обаче никога няма да проговори, защото когато си се набъркал в схемата с големите пари, мълчиш и си носиш кръста.

Какво следва оттук нататък за родните олигарси – какво ги чака според теб, най-общо казано?

– Пренареждане и презареждане. Тези хора винаги ще бъдат увити около властта, която е да е тя. Вчера ближеха задниците на Костов, тройната коалиция, днес козируват на Бойко Борисов. Вкупом и поотделно всички са поставени на гилотината – идват избори – или играеш по нашата схема и даваш пари, или … ти си знаеш. Каквито и да са българските „олигарси” ако те бъдат оставени да развиват бизнеса и инвестициите си свободно, това ще е от истинска полза за България. Повечето от тях обаче са зависими хора, създадени изкуствено и не смеят да мръднат. Като мишки в капан. Каквато държавата ни, такива и олигарсите ни.

Едно интервю на Анелия Попова

В. Шоу

«