« Върни се назад Публикувано на 22.03.2011 / 23:42

Веселина Томова: Дянков играе двойна игра срещу Борисов и Цветанов

 

 

Как бихте коментирали визитата на вицепремиера Дянков при Алексей Петров? Знаете, че финансовият министър отиде на крака при Октопода, за да се консултира с него за Пакта за финансова стабилност.

– Аз много внимателно слушах интервюто с премиера Бойко Борисов, когато той прибързано отрече да има насрочена такава среща и каза: "Симеон Дянков ми каза, че няма такава среща".
Аз се питам дали Бойко Борисов излъга, или Симеон Дянков излъга Бойко Борисов. Очевидно срещата е факт и то на територията на Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров. Както вие много удачно написахте във вашия сайт – Дянков отиде на крака при Алексей Петров.  Мисля, че

това е изключително лош знак и показва вече наяве очевиден разнобой в правителството.

Единият вицепремиер, Цветан Цветанов, проучи Алексей Петров, арестува го, обяви го за Октопод, предяви обвинителен акт със 7 обвинения. А другият вицепремиер – финансовият министър, отива при него в качеството му на изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициятива, за да му дава Алексей Петров акъл за Пакта за финансова стабилност.

През цялото това време Бойко Борисов мълчи или играе по схемата "разделяй и владей", или има задкулисна договорка между Бойко Борисов и Алексей Петров, която вече няма как да бъде скрита.

Не беше никак случайно това, че Алексей Петров дни наред преди тази срещи сам, и чрез засилен пиар от определени негови медии, внушаваше, че той е човекът, който е инициирал тази среща и че едва ли не ще спаси страната с неговите ценни съвети за финансовата стабилност на икономиката в България.

С тези ходове Алексей легитимира и иска да внуши това, че е важна фигура, която няма нищо общо с организираната престъпност,с делото, което предстои и че той е добре приет от самата власт и от самото правителство в лицето на един вицепремиер. От своя страна, смятам, че ходът на Симеон Дянков пък с отиването на крака при Алексей Петров показва войната, която върви задкулисно между Цветан Цветанов и кръга на Симеон Дянков  и Ваньо Танов.

Тази война лъсна и при изнасянето на съдържанието на СРС-тата. Те показаха тайната битка, която се води между двамата вицепремиери. Много е озадачаващо, че Цветан Цветанов мълчи за това, което се случва, Бойко Борисов също мълчи. Мълчи и Волен Сидеров, мълчи Костов и всички онези, които би трябвало в друга ситуация да направят словесна война от това, което се случи.

По тази логика, която тече в момента, и един вицепремиер отива при един обвиняем за огранизирана престъпна група, аз смятам, че

нищо странно и нищо скандално няма да има в това Златко Баретата, Митьо Очите и Маргините, още повече, че те са оневинени вече, да бъдат поканени незабавно за съвещание на МВР и на ДАНС, или на Консултативния съвет за национална сигурност, за да дадат ценни съвети как да се борим с организираната престъпност.

– Какво прогнозирате, че може да се случи в държавата оттук нататък?

– Аз смятам, че абсолютно нищо няма да се случи. От тази ситуация ще излязат с усмихвка и двама – и Алексей Петров, и Симеон Дянков. Петров ще бъде доста ласкав към финансовия министър, разбира се, елегантно критикувайки управлението на ГЕРБ. За мен тази среща е безпредметна и безсмислена, както и поредицата от срещи със синдикатите и другите стопански сдружения.

Според мен, каквито и съвети и акъли да дават от Съюза на стопанската инициатива, аз не си спомням този Съюз нещо реално да е направил за икономиката на България или за тежката икономическа криза, в която се намира страната. Това са тънки, мръсни властови игри, които се въртят в самото правителство от една стана и от които се възползва прекрасно и брилянтно Алексей Петров, като си прави имидж. С това неминуемо ще повлияе и на правораздаването, и на съда, и на прокуратурата, и на обществото.

Внушението е, че Алексей Петров е добре приет от тази власт като съветник на финасовия министър.

А има ли вариант, в който Дянков прави напук на Борисов и Цветанов? Има ли основания да мислим, че самият Дянков има договорка с Алексей Петров?

– Още в самото начало, при изтичането на флашките на СРС-тата, за мен беше ясно очертан кръгът Ваньо Танов – Симеон Дянков. Аз имам дълбоки съмнения, че тези флашки излязоха и оттам. От една страна там лъсна битката между Цветанов и кръга на Ваньо Танов и Симеон Дянков. От друга страна Дянков се прави на самостоятелен играч. Знаем, че той има международна подкрепа и вероятно заради това Борисов все още не може да си разчисти сметките с него.

Възможно е и това Дянков да играе самостоятелно и срещу Цветанов, и срещу Борисов.

В такъв случай, тежка е царската корона на Борисов при едно такова правителство, при което разнобоя е очевиден.

– Каква е целта на Алексей Петров и Симеон Дянков, ако приемем сценария, в който той играе с Трактора?

– Алексей не е играч, който залага само на един кон. Колкото и да прави наглед за анализаторите тъпоумни и глуповати ходове, той използва ситуацията, присламчвайки се винаги, когато може да спечели и да има някакви дивиденти. Да, в момента той ще използва срещата си с Дянков. От друга страна, той използва свои контакти с Борисов. Както виждаме, премиерът е изключително пестелив по темата Алексей Петров и ситуацията около него. Смятам, че единственото, което цели в цялата игра Алексей Петров… Това даже не са така прокламираното му участие в президентските избори. Съмнителна е кандидатурата му за президент. Смятам, че той няма да може да е кандидатира, имайки предвид закона.

За него специално  най-важно и задача номер 1 е делото "Октопод".

А там, като внушение, всичко е позволено. Той използва всички ходове, включително и пиарски и задкулисни ходове, за да може да спечели това дело.

Споменахте, че Волен Сидеров и Иван Костов също мълчат. Каква е причината за това според Вас?

– Ако за нещо съм изненадана, то е от това защо мълчи Волен Сидеров. Имам предвид, че той е изключително лоялен и коректен до момента партньор във властта на Бойко Борисов. Още повече – той е яростен критик на Алексей Петров и на разгромяването на Октопода. Аз съм изненадана и това ми говори, че Бойко Борисов не е индиферентен към това, което се случва.

А Иван Костов отдавна не знае къде се намира.

Знаем много добре, че докато подкрепяше изцяло това правителство, докато ръкопляскаше на Цветан Цветанов за всичко това, което върши, изведнъж обърна палачинката – поиска оставката на Цветанов, направи темата "Алексей Петров". Забележете, че той от месеци не говори за Алексей Петров и дори избягва тази тема.

Според мен текат жестоки, мръсни и подли задкулисни договорки, свързани с предстоящите президентски и местни избори.

 

Десислава Пътева

http://www.bnews.bg

 

 

«