« Върни се назад Публикувано на 10.08.2022 / 21:53

ВЕЛИСЛАВА ПЕТРОВА – ГНИЛАТА ЯБЪЛКА, КОЯТО СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ НАСЛЕДИ

Имунолог по образование, с двойно гражданство и с отнет достъп до класифицирана информация отново е служебен заместник-министър на външните работи.

Външната политика на България или не е приоритет на служебното правителство, или пък дотолкова са важни дейностите на някои дирекции в МВнР, че се назначава за зам.-министър 32-годишна дама с диплома за имунолог – така че да е само един ням изпълнител на нечии интереси. Става въпрос за Велислава Петрова, която заемаше поста на заместник-министър на външните работи и по време на правителството на Кирил Петков.

Името на Петрова нашумя в редица електронни медии още с назначаването ѝ през 2021 г., след като се оказа, че е назначена неправомерно за зам.-министър, тъй като има двойно гражданство – българско и английско, както разкри преди време сайтът „Афера“. Гражданството ѝ идва от първия ѝ брак с англичанин. Така през 2014 г. Велислава се сдобива с английски паспорт, но пропуснала да декларира това обстоятелство при назначението си.

Тези обстоятелства станаха причина Петрова да е с отнет достъп до класифицирана информация от ДАНС още при предишното правителство. И досега няма яснота дали Петрова още има двойно гражданство и дори въобще как е придобила и британско преди години. На колко години е била, когато се е омъжила за британски гражданин? Кога е добила гражданството, след като са нужни 5 години, да придобиването му? Съществуват несъответствия, чието изясняване може би осветли как една 31-32- годишна жена може с лекота да стане зам.-министър на външните работи без да има дипломатическо образование.

Всъщност, бившият ѝ шеф Кирил Петков едва ли се е впечатлил от тези факти, след като и той самият излъга за гражданството си и в нарушение на Конституцията стана служебен министър, а после и премиер. Но законово въпросите не отпадат.

Харвардци бяха уж доверили Външно на ИТН и уж кадрите там бяха техни. Не напълно така е случаят с блондинката Велислава Петрова. Въпреки че в политическите среди се шушука, че тя е сърдечна приятелка на Тошко Йорданов, истинският двигател на кариерата ѝ са семейство Лорер (малко са политическите семейства, в които и двамата съпрузи са били рамо до рамо във властта – точно като в „демократичен“ Азербайджан, например). Бившият министър на иновациите Даниел Лорер и съпругата му Виолета Лорер, която бе шеф на кабинета на Асен Василев, се запознават с Велислава Петрова преди години в Женева.

Според официалното ѝ представяне на сайта на МВнР, Велислава Петрова е „завършила Университета в Кеймбридж, Великобритания, където защитава и придобива ОНС „Доктор“ в сферата на био-медицинските науки. Притежава опит в ООН и други международни организации с фокус върху държавите от Глобалния Юг. Специалист е в сферите на сътрудничеството за развитие и глобалното здраве. Работила е и като експерт по оценка на риска от бедствия в България към Световната банка. През последните две години работи в Женева над редица проекти за засилване на партньорствата между Европа и Африка за постигане на Целите за Устойчиво развитие“.

Истината за шеметната кариера на младата дама, обаче, е малко по-друга. Тази „имуноложка“ по образование, която няма никакви сериозни позиции в Европа, в България има бурна, успешна кариера именно заради добре написаното си CV. Дори самият Атанас Пеканов (заместник министър-председател по управление на европейските средства в първото и второто служебни правителства на Стефан Янев и в служебното правителство на Гълъб Донев) видимо „излъга“ пред БНТ за нейните позиции в Женева и Париж. А истината е такава, че в Женева сред работещи в системата на ООН и хабер си нямат от този „качествен“ кадър Велислава Петрова.

Според проверка на сигурни източници, Велислава Петрова няма никакъв опит или стаж нито в ООН, нито в СЗО, както тя се хвали в биографията си. Петрова е работила в организация в Женева, в която е заемала твърде ниска позиция: GAVI – Global Alliance on Vaccines. Тези факти със сигурност са известни обаче на семейство Лорер. Въпреки това Даниел Лорер непрекъснато я предлагаше чрез ИТН ту за министър, ту за зам.-министър, докато най-накрая успя да лансира протежето си.

Отделен въпрос е какво може да направи една млада, учила био-медицинските науки, пък било то и в Кембридж, в областта на външната политика на България. Още повече, че в ресора ѝ на зам.-министър попадат изключително важният в момента Национален план за възстановяване и устойчивост, както и 9 ключови дирекции, които Петрова контролира:

В предишния кабинет като зам.-министър тя отговаряше за консулските служби единствено и благодарение на сърдечната връзка с ИТН и доброто познанство с Лорер. Сега само може да гадаем какъв изпълнител, но не и управляващ кадър може да бъде „младата надежда“ на българската политика с тези важни дирекции на нейно подчинение. Тук трябва да добавим още, че вицепремиерът Пеканов каза преди дни, че Велислава Петрова е най-верният му човек в преговорите с Европейският съюз по темата за присъединяването на България към ОИСР – програма за влизане в Еврозоната. Може би трябва да припомним на г-н Пеканов, че Велислава Петрова не е никакъв ръководен фактор в тази програма, а обикновен координатор, който дори няма работно място в Париж, където е централата.

Чак страшно звучи бъдещето на България в ЕС и съответно сигурността ни да зависят от такъв кадър. И едва ли е утешително, че служебното правителство е само за два месеца. Видимо Велислава Петрова може да прелива с „експертизата“ и лустросаното си CV от правителство в правителство.

www.big5.bg

«