« Върни се назад Публикувано на 14.02.2011 / 14:11

„Великият кормчия“ Борисов управлявал като ТИР без спирачки

Проблемът на при министър-председателя е, че той вече не е национална, а партийна фигура. Доверието към ГЕРБ е 27%, а към премиера – 39 %, с 6 пункта е спадът при него за последния месец. При вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов има намаление от 5 пункта. На въпроса виновен ли е той за подслушванията, с " да" отговарят 39% от гражданите, 34% от тях смятат, че той трябва да подаде оставка, а 21% – да се извини.

Общественото недоволство все повече се концентрира около тази личност – преди той бе на върха на рейтингите, заговори се, че ще става президент и очевидно е изпаднал в пълна самозабрава, подчерта Кънчо Стойчев. Тези 39% показват, че обществото се ориентира кой е виновен. Ходът с оставката му е необходим на страната и ако Борисов не го махне, нещата ще продължават да се сриват, допълни социологът.

Не е трудно да се досетим, че Цветанов ще продължи надолу с рейтинга, а след него и партията му, поради неадекватните им отговори на проблемите в обществото. На фона на скандалите напоследък Кънчо Стойчев каза, че властта у нас се упражнява с търговия с влияние, което е скрито до голяма степен за обществото, но пораженията са много големи. Проблемът на България днес не са министрите, а начинът, по който се упражнява властта, отбеляза Кънчо Стойчев.

ГЕРБ очаквано остава водеща партия по влияние. Aко изборите бяха днес с нейните 27.3%, след нея се нарежда БСП- с 15.7%, следват ДПС-6.1%, Атака-2.8%, СК-2.3%, РЗС-0.7%, НДСВ-0.3% и др. При политиците рейтингът за февруари т.г. води Кристалина Георгиева с 58% доверие, следват я Росен Плевнелиев и Бойко Борисов с по 39%, Георги Първанов – с 36%, Меглена Кунева – с 35%, Йорданка Фандъкова – с 31%, а в края на скалата на първите десет е Трайчо Трайков – с 23%.

Последните 2 месеца има спад сред електората на ГЕРБ с 5 пункта, но има ръст при тези, които заявяват, че няма да гласуват – 40%, като процентът на тези хора продължава да расте. 53% срещу 18% е разпределението на нагласите у хората дали виждат друга партия или коалиция, която може да управлява. Сред обществото преобладава недоволство, че МВР злоупотребява с подслушването – 51%. При скандала "Мишо Бирата" и дали намират Борисов за виновен с по-скоро "да" отговарят 30% от запитаните.

Във връзка с правителствения индекс дали правителството се справя по-добре или по-лошо, при проучването прави впечатление, че хората са недоволни от безработицата, здравеопазването, материалното положение, цените. Към по-добре върви отношението към ЕС, отношенията с Русия, борбата с престъпността, заяви анализаторът Първан Симеонов.

Според Кънчо Стойчев, процесите на осмисляне на ставащото в обществото не са приключили. Какво се случва с електората на ГЕРБ- 27% доверие е сериозен спад, къде отиват тези хора, пита той. Отговорът е прост – никъде, в графата "няма да гласувам". За съжаление, управляващите от ГЕРБ не са хора, които имат капацитета да признаят грешки и да сменят курса на управление, посочи Стойчев.

За него властта у нас днес се крепи на 2 стълба: че правителството се справя добре с престъпността и че ГЕРБ са обичани в Европа. Драмата ще настъпи, когато хората осъзнаят, че се отнася за шумотевици и когато разберат, че политическото доверие от ЕС към ГЕРБ е снето, но не е обявено официално.

БГНЕС

 

«