« Върни се назад Публикувано на 31.01.2008 / 13:54

Великата Борисова Революция

От има-няма месец насам всяка божа сутрин някой ми обяснява от телевизора как в тази страна предстои революция. Много добре ми е известно кой пусна мълвата – Бойко Борисов, но все още не съм наясно кога точно ще пада властта – напролет, когато калта по жълтите павета омекне или може би по-рано – при следващия сняг, когато и кметският джип, и правителствени танкове биха закъсали в снега. Чудя се и коя електронна медия да следя, за да разбера пръв кога Бойко е превзел телеграфа. Засега чета анализи, в които умни хора се питат: Абе, не е ли по-добре уважаемия г-н Борисов да поизчака година и половина и тогава да вземе властта, щото сега ако е вземе, ще завари една дестабилизирана държава… В доста глави тя, властта, очевидно е презряла круша, която всеки момент ще се затъркаля на земята.
Защо Борисов създаде очакването за разпад на управляващото мнозинство и неизбежен курс към предсрочни парламентарни избори – нямам идея. Абсолютно ясно обаче е какво ще се случи, ако лютите закани на кмета не се осъществят овреме – всеки би си казал: "Този човек само се пъне, но явно няма силици да свърши работата".
В България

една власт може да падне по два начина –

като се саморазпадне или като дойдат шопите със сопите. Действаща власт се саморазпада, това е факт, но с тези темпове едва ли ще загуби парламентарното си мнозинство и през 2015 г. Желаещи да нападнат с камъни и дърве парламента винаги е имало, но рядко са били повече и по-мотивирани от агитката на "Левски".
Борисов сигурно е наясно, че неговата армия, колкото и огромна и добре тренирана на татамито да е, не е достатъчна за осъществяването на революция. Трябват партньори, защото революцията е тънка работа. А кои са партньорите на ГЕРБ, ей бога ми, не се сещам. Коя е братската партия, зад която стоят маса реални избиратели? Не е СДС тази партия, въпреки че онзи ден Борисов и Юруков решиха да вземат курс към въоръжена борба. Аз повече вярвам на други думи на Юруков: "Сега СДС има 4 %, не сме готови за участие във властта", по-реалистично звучат някак си.
Цветанов хвърля взор към НДСВ. Зове царя да влезе в историята като излезе от тройната коалиция. Но това си е жив призив за абдикация… Цветанов, да си чул нашият цар доброволно да се е отказал от нещо?
Възможно е Бойко да е понапълнил с

троянски коне парламента –

тук таме в НДСВ, малко в ССД, няколко независими…, но те едва ли ще могат да се противопоставят в пряка схватка с ордите на тройната коалиция, за които властта е непреходна ценност.
Другият начин – генерал Борисов да поведе народа срещу държавните институции, не го виждам някак си. Този способ за превземане на властта не е приложим тук. Кое въстание е успяло в България? Априлското? Войнишкото? Женските бунтове? Септемврийското?
А 10 януари – ще попитате вие. Ами на 10 януари нищо не се случи, ще ви припомня аз. Тя, властта, падна на 4 февруари, когато Николай Добрев метна оставката. Ако не беше го направил, кой знае какво щеше да се случи – можеше по-бетер от Беларус да е тук сега.
Че планът на Борисов за сваляне на кабинета е сериозен, се вижда само в един пункт – привличането в заверата на Евгений Бакърджиев. Валяка е човек с доказан опит – той може и жива верига да организира, и оркестър да докара. Малко ще му е трудно сега, в контекста на дългогодишното му отсъствие от реалната политика и най-вече в контекста на офертата, която СДС му отправи в четвъртък – да се върне на "Раковски".
Има голяма вероятност след година и половина ГЕРБ по безкръвен начин да вземе властта в страната. Това е ясно на всички. Защо тогава Борисов и Цветанов викат "Хоп" месеци преди гарантирания им успешен скок. В едно от изявленията на Цветанов май става ясно защо. Логиката е следната: Ако ГЕРБ-ерите вземат властта сега, ще оправят бързо поразиите на тройната коалиция, а ако изчакат редовните избори, поразиите ще бъдат толкова много, че дори и на този Богочовек Борисов ще му е трудно да ги изчисти.
Съжалявам, Цветанов, но по-традиционно, по-елементарно и по-банално политическо презастраховане трудно може да се измисли. Една работа като не може да бъде свършена – не може. От приказки и този кабинет няма да падне.
А ако все пак Великата Борисова Революция избухне, хубаво е овреме да се запасим с хляб, вода и сол.

 

Петьо Цеков

petyotsekov.blog.bg

 

«