« Върни се назад Публикувано на 03.01.2021 / 10:20

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: „МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС“ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, НЕ ОТ ИСТОРИЦИТЕ

https://lokalno.mk/do-izborite-vo-mart-teshko-ke-se%E2%80%A6/?fbclid=IwAR0QllpAS46b_Kf362Ls5xngj7s6K4uorwE1UqGCrFgWk7MqyGs8ugrzK3s

– Смятате ли, че има голям шанс да се постигне споразумение между С. Македония и България до парламентарните избори през март 2021 г.?

– Убеден съм – до парламентарните избори през 2021-а България няма да вдигне евроветото и Македония ще остане в чакалнята на ЕС. Изключено е да отстъпим, дори канцлерът Ангела Меркел ултимативно да поиска това от София.

Правителството на Борисов има твърде много грехове в този мандат, за да си позволи да превие глава пред Берлин и вдигне бариерата пред държава, в която имената „България“ и „българин“ са ерес вече над 70 години.

Антибългарската кампания от комунистическа Югославия автоматично се пренесе в политическата реторика на Република Македония, която на 15 януари 1992 г. стана независима държава, а България първа призна тази независимост. Но в Титова Югославия имахте оправданието, че антибългаризмът е дело на сръбските комунисти и хърватинът Йосип Броз Тито.

Сега нямате това алиби.

– Смятате ли, че ако има смяна на правителството в България след изборите, може да има смекчаване на преговорите с Р. С. Македония и постигане на споразумение?

– У нас има пълен консенсус по „македонския въпрос“, потвърден както от всички партии в Народното събрание, така и от Българската академия на науките /БАН/. Така че няма сила – вътрешна или външна, която може да принуди българското правителство, което и да е то, да пусне Република Северна Македония в ЕС, преди Скопие да е изпълнило българските условия.

А условията са ясни – ревизия на учебниците по история, литература и география в средните училища и във висшите учебни заведения във вашата страна, прекратяване на езика на омразата в македонските медии, признаване на българските корени на езика и историята ви.

Докато във вашите учебници България е сатанизирана като държава на хуни и татари, а голяма част от нашата средновековна и възрожденска история е присвоена като „македонска“, ние няма да отстъпим.

Кажете ми кой българин няма да се възмути от това изречение в македонските учебници по история: „Българите били монголско-татарско племе, от турската етническа група. И като скитническо племе, се занимавали с отглеждане на коне, лов и грабежи…“.

Вие си позволявате към България такава вербална агресия, която в цивилизования свят е недопустима!

И как да не се смееш от сърце на този пасаж от вашите учебници: „Жителите на днешната Република Северна Македония са наследници на антични македонци и на митичния герой Македон, претопени от славянски племена през 5-8 век…“

При това авторите на това изречение не сочат нито един исторически извор, който да потвърди този мит. Защото такъв извор няма и никога няма да се открие.

Всъщност вие залагате на фалшива историческа идентичност. Както заложихте при режима на Груевски на антиквизацията, която вече отричате, след като подписахте Преспанския договор в Гърция.

След като вие се държите така към България като кандидат-член, мога да си представя какво ще последва за нас след вашето пълноправно членство в Евросъюза.

Ако зависеше от мен, бих изтеглил българския посланик в Скопие и бих понижил ранга на посолството ни – като ответна реакция на изявлението на македонския президент Пендаровски, според когото „българският парламент прилича на парламента на Северна Корея“…

Премиерът Борисов не се решава на тази дипломатическа стъпка, но тя е била обсъждана като възможност. Поне за мен е странно, че премиерът Зоран Заев си вярва, че ЕС и САЩ ще ни принудят да преглътнем тези учебникарски пасквили и да отминем антибългарската кампания в Република Северна Македония.

Как коментирате факта, че Чехия и Словакия са блокирали приемането на заключенията за Западните Балкани в Съвета на ЕС, т.е. не са съгласни с текста на Р. С. Македония, предложена от германското председателство?

– Обяснявам си го с неразбирането на проблема. Както ние, балканците, не разбираме малцинствените проблеми в миналото между Чехословакия и Полша, например.

Но не си спомням Прага и Братислава да са имали резерви към продължилата близо три десетилетия гръцка неотстъпчивост към името и знамето на Република Македония.

Защото в Европа, Северна Америка и Австралия България няма такова силно лоби, каквото Гърция има на тези три континента. Да не говоря за македонското лоби по света, превъзхождащо българското лоби в САЩ, Канада, Европа и Австралия.

Апропо, къде изчезнаха при преброяването на населението в Република Македония около 80 000 ваши граждани, приели българско гражданство?

Или те се страхуват да признаят, че са декларирали българско самосъзнание, за да получат български паспорт, или вашата статистика съзнателно не ги отчита при преброяването?

Очевидно чехите и словаците трябва да бъдат запознати с този смущаващ страх и с тези статистически манипулации.

– Как оценявате интервюто на премиера Зоран Заев за българската агенция БГНЕС, което възбуди остри реакции сред обществеността в Северна Македония? Какво мислите за изявлението му, че в периода 1941-1945 г. в Македония не е имало българска окупация, а администрация?

–  Това е похвален опит на Зоран Заев, но закъснял. Тук вината е най-вече наша. България трябваше да повдигне спорните въпроси за учебниците още при преговорите за членството на Македония в НАТО, като подробно запознае с този проблем евроатлантическите ни партньори.

Тогава ние вдигнахме бариерата пред Северноатлантическия пакт без никакви условия. Защото Красимир Каракачанов и Бойко Борисов не посмяха да се противопоставят на САЩ, настояващи да вкарат Македония в пакта по бързата процедура. Заради имагинерната руска и китайска заплаха.

Да, Русия и Китай имат военнополитическо и икономическо влияние в съседна Сърбия и в Република Сръбска в БиХ, но Македония е в съвършено друга ситуация. Албанците в републиката са възпиращ фактор пред това влияние, което е забележимо само в среди на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Що се отнася до т.нар. българска окупация, тук Заев е прав. Ние сме освободители на Вардарска Македония от сръбската окупация, започнала през 1919 година и завършила през 1941-а.

Проблемът е, че извършваме това освобождение с неподходящ съюзник в лицето на Нацистка Германия и че на Парижката мирна конференция през 1946 г. България бе третирана като победена страна.

Но има ли в Македония и една паметна плоча, на която пише обидното за Ангела Меркел „германски фашистки окупатор“?

– Какво мислите за назначаването на бившия премиер Владо Бучковски за специален пратеник на македонското правителство за България? Може ли да движи нещата напред, за да намери някакъв компромис в преговорите?

– И Хенри Кисинджър да дойде на Балканите, резултатът ще е негативен, а компромисите – непостижими. В българо-македонските отношения има натрупани през годините планини от противоречия и взаимно недоверие. Само местен посредник, познаващ отвътре тези разногласия, може да има някакъв успех.

Владо Бучковски е точният човек! Въпросът е дали той има по-широки пълномощия за пряко договаряне, вкл. отстъпки от македонска страна, или е само дипломатически куриер.

Всъщност вашата задача е по-трудна, защото вие все още не сте съборили Берлинската стена, разделяща гражданите на България и Република Северна Македония. Събарянето на тази стена минава през болезнено преосмисляне на националната идентичност.

Сега се кланяте на фалшиви идоли, като този абсурден Македон, а трябва да извършите ревизия на историята си. Каквато ревизия направихте с Преспанския договор и се отрекохте от абсурдната антиквизация.

Вие наистина ли не виждате, че езикът ви е диалект на българския? Нима не усещате, че граматически и лексикално това е един език, че нямаме падеж, за разлика от всички други славянски езици?

Отворете „Българско-македонския речник“, издаден през 1968 г. в Белград и Скопие, и ще видите, че тези около 35 000 думи са или еднакви, или с общ корен, или чисто сръбски…

Просто премахнете сръбските думи и ще видите какво остава.

А какво да кажем за именната система в езика ви? Не е ли странна „еволюцията“ при масовата смяна на имената на славянското население във Вардарска Македония по модела, който да ви отдалечи от българския произход на дедите ви. Напр тристепенният модел: Иванов – Ивановски – Иваноски

Смятате ли, че властите в България, особено вицепремиерът Красимир Каракчанов, правят предимно арогантни изявления и вървят с радикална национална реторика към Република Северна Македония? Как коментирате факта, че основните македонски действащи лица в цялата ситуация, президентът Пендаровски, премиерът Заев или министър Османи са по-предпазливи в изказванията си и не искат да използват обидна реторика?

– Вече показах колко „предпазлив“ в реториката си е президентът Пендаровски, за когото Народното събрание на България е като севернокорейския парламент. А обидната реторика във вашите учебници е толкова брутална и обидна за нас, че не може да се сравни и с най-арогантното изявление на български политик.

Всъщност защо не използвате такива епитети към Кайзерова и Хитлеристка Германия, която в две световни войни воюваше на т.нар. македонски фронт и извърши престъпления срещу човечеството и на гръцка, и на югославска територия?

„Македонският проблем“ е дело на балканските политици: На първо място на сръбските, в лицето на идеолога на македонизма от края на 19 век Стоян Новакович. На второ място – на Коминтерна в Москва. На трето – на българските комунисти, сляпо изпълняващи директивата на Сталин за националния въпрос и за раждането на „новите“ нации на Балканите – тракийска, мизийска, македонска…

„Македонският въпрос“ трябва да реши от политиците, не от историците. Тези, които заплетоха този „гордиев възел“, само те могат да го разсекат.

––––––––

От интервюто ми в македонските издания са премахнати пасажите в моите отговори, в които говоря за македонския език, за ролята на Коминтерна и Сталин при формирането на „македонската нация“, за абсурдния българо-македонски речник, за бащата на македонизма Стоян Новакович…

Очевидно в македонската преса тези исторически истини все още са опасна ерес.

Велизар Енчев

«