« Върни се назад Публикувано на 07.01.2009 / 15:24

Васил Филипов: Държавният резерв от мазут е окраден от хората на Доган

 

 

Васил Филипов е завършил ВИИ “Карл Маркс” (сега УНСС) през 1979 г., специалност “Вътрешна търговия”. Бил е изпълнителен директор на “Булгаргаз” в периода 1997-98 г. В момента е енергиен експерт и анализатор на енергийни проекти.

– Г-н Филипов, как ще коментирате спирането на газа?

– Това е много хитра геополитическа стъпка на Русия. Правят го, защото им се стопяват парите от износ на суровини, а те от това правят пари, не от друго. Петролът падна, остана газът. Лятото предстои финализиране на сделка между Украйна и САЩ и руснаците искат да попречат. Искат да изолират Украйна. Главната цел на целия този цирк е да се запазят възможно най-високи цените на газа, които така или иначе са много над това, което реално трябва да бъдат. Ако падне газът, Русия ще се сгромоляса. Тази цена е спекулативна и ако тя замине надолу, руснаците ще останат по валенки. Освен това България купува газа на най-високи цени. Реалната цена на газа е 200 долара на 1000 куб метра, ние го купуваме за 450 долара.

Вярно ли е, че Украйна краде от транзитния газ?

– Има такова нещо, но не това е важното в случая. Газовата промишленост на Съветския съюз води началото си от Украйна през 50-те години. От там започва газифициране на Съюза и постепенно се разширява на север. Така, че за две десетилетия си изтощават находищата на Украйна. Тя участваше активно, тръбите минаваха през плата, изобщо страната беше подложена на изтощителен труд. И изведнъж сега руснаците започват да рекетират Украйна, която е направила толкова много за тях. Най-лошото е, че искат да обърнат цяла Европа срещу Украйна. Това е истината. Кражби има, но това не е в основата.

Какво е положението в България в момента? Какви запаси имаме?

– Газохранилището в Чирен е с обем 1,2 млрд. куб метра, от които използваеми са около 750 млн. кубика, които при ежедневна консумация от около 4 млн., това стига за около 6 месеца. Но вчера премиерът каза, че има налични 570 млн., това значи, че използваеми са 150 млн., което е много малко. Там също има някаква далавера, не се знае колко точно наличност имаме, явно са крали от газа. Сега изведнъж като дойде кризата се чудят какво да правят. Ако се направи една ревизия на газохранилището ни, ще лъснат много измами. Русия няма да склони глава лесно. Нас ни чака дълъг период на студуване. Цените на храните ще се вдигнат, така че и гладуване ни чака. Народът трябва да се надигне и да иска отговори. Трябва да има алтернативни газопроводи, да имаме енергийна независимост. Тези престъпни елементи като Иван Костов играят за руските интереси и провалиха добрите намерения. Това е един негодник, който с нищо не е помогнал на държавата ни.

– Какви алтернативни горива имаме?

– Нямаме много. Държавният резерв от мазут е окраден от хората на Доган. Сега ще разчитаме на производството на “Лукойл”, но ако някой от Москва им нареди да спрат работа, ние ще престанем да съществуваме. Имаме малки запаси от мазут в топлофикациите.

– Вие за какви бъдещи алтернативи сте?

– Аз съм за “Набуко”, аз лично съм го тресирал през България. Това трябваше да стане отдавна. Умишлено ни спъваха и то пак руснаците. Трябваше да направим сондажи в Черно море и от там да черпим суровини. Но българските управници са престъпници, те не позволиха тези неща и трябва да бъдат съдени.

– Можем ли да искаме обезщетения от Русия?

– Категорично не. От умрял писмо не може да чакаме, Русия не плаща. Те така си правят нещата, че нищо не може да се вземе от тях.

– Необходимо ли е да отворим 3 блок на АЕЦ “Козлодуй”?

– Безспорно е необходимо, но е невъзможно. Нашия президент само си прави пиар като дрънка тези глупости. Ние сме подписали предприсъединително споразумение и не можем да го прескачаме. Те щели фостмажорно да искат от ЕС да отворим блока, това са празни приказки. Няма да ни дадат. Трябваше преди време да воюваме никой реактор да не бъде затворен, а не сега да се чудим какво да правим.

 

Десислава Боцева

www.vsekiden.com

«