Публикувано на 05.06.2021 / 20:39

ВАСИЛ БОЖКОВ В ПИСМО ДО ПОСЛАНИКА НА САЩ: ЗАЩО ПРОПУСНАХТЕ „ЛИДЕРА“, КОЙТО Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ ОТ МЕН? ЗАЩО АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ ФИНАНСИРАТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ЧРЕЗ НАТИСК ПРЕЧАТ НА ДРУГИ ПАРТИИ ДА УЧАСТВАТ В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА?! БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА, НЕ Е КОЛОНИЯ НА САЩ!

„БЪЛГАРСКО ЛЯТО“ С ПИСМО ДО АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО: “БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА, НЕ Е КОЛОНИЯ НА САЩ” 

Във връзка с безпрецедентното и изрично включване на “Българско лято” – демократична партия в независима държава, страна членка на ЕС – в списъка на санкционирани лица на OFAC, публикуван от държавната администрация на САЩ, ПП „Гражданска платформа Българско лято“ изпраща официално писмо до Посолството на САЩ в България и Държавния департамент на САЩ. “Гражданска платформа “Българско лято” е и единствената политическа партия в света, засегната по Глобалния закон “Магнитски”. България е независима демократична република, а не колония на САЩ.

В писмото е ясно заявена позицията на партията спрямо недопустимата намеса на правителството на САЩ в демократичните избори на държава членка на ЕС и посегателството над правото на избор на стотици хиляди български граждани, дали доверието си на „Българско лято“.

Гражданска платформа „Българско лято“ настоява за ясни и конкретни отговори на следните въпроси:

 1. Защо в списъка на OFAC за пръв път в историята на Глобалния закон „Магнитски“ е включена демократично създадена политическа формация, учредена с инициативен комитет от граждани със свободна воля и право да бъдат независимо представени в управлението на страната?
 2. Защо умишлено е пропуснато името на „настоящия политически лидер“, който, според OFAC е получавал пари от г-н Васил Божков? Това опит за протекционизъм ли е?
 3. Защо американски фондации финансират конкретни български политически партии чрез свързани с тях НПО-та, а опитват чрез натиск да попречат на други политически субекти да участват в демократичните избори на собствената си държава? Не е ли това грубо вмешателство в правото на суверена да избира управляващи, които да не обслужват чужди интереси?

Категорично  се противопоставяме на опитите за тенденциозна дезинформация на българската общественост и за вмешателство във вътрешната политика на страната ни. Подобен прецедент е пагубен за демократичните устои на България и нарушава конституционно гарантираното право на всеки българин да избира и да бъде избиран, да бъде представен в управлението от партия, която няма да се поддаде на подобен натиск.

Настояваме за изясняване на истинските мотиви на действията на OFAC. Настояваме за премахването на демократично и напълно законно създадената партия “Българско лято” от списъка със санкционирани фирми.

Действията на САЩ са недопустимо вмешателство в политическия живот, което напомня действия от времената на комунистическия режим в България, които смятахме за отминали.

Всичко случило се в последните дни е доказателство за целенасочена атака именно срещу “Българско лято”. Това включва реакцията на временното ни правителство, което започна изготвянето на т. нар. „черен списък“, въпреки липсата на нормативна база за подобно действие. Изричното становище на Европейската Комисия е, че „Американските санкции не действат на територията на ЕС и нищо не би оправдало предприемането на контрамерки от страна на държавите членки“. Тези действия не оставят никакво съмнение кой е бил действителния обект на удара.

Всичко това е ясно доказателство пред целия свят за потенциала на „Българско лято“ и на г-н Васил Божков да бъдат единствената политическа алтернатива в следващия парламент, която няма да може да бъде подложена на натиск, за да служи на чужди  интереси.

#ЛятотоИдва  #СправедливостЗаВсеки

Пълният текст на писмото можете да прочетете  на сайта ни тук: https://gpbl.bg/pozicii-politika-izbori-2021-bg/us-embassy-letter/

Писмото е изпратено с копие до:

Европейска комисия

Министерство на вътрешните работи на България

Министерство на външните работи на България

Министерски съвет

Държавен департамент на САЩ

Президента на Република България

 

 

 

 

Коментари 25 за
“ВАСИЛ БОЖКОВ В ПИСМО ДО ПОСЛАНИКА НА САЩ: ЗАЩО ПРОПУСНАХТЕ „ЛИДЕРА“, КОЙТО Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ ОТ МЕН? ЗАЩО АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ ФИНАНСИРАТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ЧРЕЗ НАТИСК ПРЕЧАТ НА ДРУГИ ПАРТИИ ДА УЧАСТВАТ В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА?! БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА, НЕ Е КОЛОНИЯ НА САЩ!”

 1. Ми, както вървят нещата, май ще има, “ ЗА БОШКОВ, ЗА РОДИНУ“, на предстоящите избори!!! Та така!!!

 2. Браво Божков. Най-после се намери един смел Българин да им каже право във очите на тия нагли самозабравили се, освирепели от алчност кравари.

  1. Ами само той има още 2-3 партии които всячески биват натискани да не казват истината че ние се намираме на стратегическо място на Балканите и сме много важни за САЩ!!

   А и съвсем спокойно си казват че сме колония на САЩ!

 3. Тая избирателност и на мен не ми харесва.
  Прилича на липосукция за временно подобряване на плажната форма.
  Диета трябва,диета а а а …
  Прочистваща диета с много,много дълбоки клизми

 4. Цялата магнитска работа е уговорена и нагласена с американската кучка боко и герб разбирай и дпс.
  На предишните избори не беше включен дебелянчо от дпс тъй като са знаели предварително от уговорките с серо мустафа, че ще е в черния списък. Жертвеното прасенце ще запази парите си а дпс няма да се свързва с него и така ще е в листата за избори. Постоянното търчане до американската амбасада дава резултати.
  Божков е в магнитския списък поради две причини – да забранят достъп на българско лято до избори и да се оневини баце и горанов. Разбира се това са само част от уговорките които свалят баце от трона и хитреца знае, че е бита карта.
  Затова подхвърля поста си на друг по принуда.

 5. Америка вербуват с паричната бухалка – раздават яко пари за създаване удобни за тях партии в България и по света.
  Забележете това се прави в името на демокрацията и борбата срещу престъпността и корупцията.
  Американските пари срещу услуги и контрол за използване на дадена държава чрез продажниците.
  Висша форма на корупция под предлог за благоденствие, от това по-извратено и арогантно здраве му кажи.

 6. Бай шишан отдавна е вързан, ама теб едвам те изджагъртаха на последните избори, та затуй… току виж и с машините та аресат, ще настане вой до небесата 😀

 7. Днес г-н Путин го каза ясно и в прав текст:
  „Днес САЩ уверено вървят по стъпките на Съветския Съюз!“ – кое не е ясно?

 8. АЙДЕ, СТИГА ГЛУПОСТИ! Номера ви вече се изтърка. Нещо по хитро не можахте ли да измислите. Всички вече разбраха, че вашия МИР означава ВОЙНА. Вашата борба против световния глад означава още повече глад. Вашата борба за по добро и по справедливо здравеопазване означава бомбардиране или приватизиране на болници, вследствие на което- НИКАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, с цел да умрат колкото се може повече невинни хора по Земята, защото според Вас ЗЕМНИТЕ РЕСУРСИ НЕ СТИГАЛИ ЗА ВСИЧКИ.https://health-inequalities.eu/bg/eu-beyond/global-action/

 9. Божков е пропуснал още ТРИ ВАЖНИ ВЪПРОСА :
  1. Защо ГЕРБ НЕ СА В СПИСАКА СЛЕД КАТО ТОЙ Е ДАВАЛ РЕКЕТ И ПОДКУП НА БОРИСОВ И ГОРАНОВ ?
  2. ЗАЩО БОРИСОВ И ГОРАНОВ НЕ СА В СПИСЪКА?
  3. ЗАЩО ДПС НЕ СА В СПИСЪКА , СЛЕД КАТО ПЕЕВСКИ Е БИЛ ТОЛКОВА ГОДИНИ ТЕХЕН ДЕПУТАТ И НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И Е ЯСНО , че е Касичката на ДПС!
  Американските проститутки -ПАК С ДВОЙНИЯ АРШИН!

 10. Боли ги шмайзера краварите, нали кинтите се печатат нон стоп. Разделяй и владей.

 11. Божков е единственият с топки, за разлика от цв василевци, миньо стайковци, арабаджиевци и тем подобни посранковци дето мълчат като потки.

 12. ДПС на Запад я наричат Етническа Партия-Ние НЕ!!!ГЕРБ бе създадена от Немска Фондация!!! ДаЙ България от СОРОС …Дотук три Партии които по Закон не би трябвало да съществуват!!!Има и още толкова!!! Но Божков е виновен че им развали РАХАТЛЪКА!!!

 13. тотално видиотяване, гласувах за бсп и конкретен човек в нея, съотвено курнела се сети за синчето заложник и се забърка обратно с всичките ренегати (моят човек беше низвергнат някъде на майната си), за другата измет не искам и дума да отварям + козяк сикситйн – гласът ми отивапри черепа, с отвращение – без, май-май друго неостана след взимането ни на „ръчно управление“.

 14. Защо умишлено е пропуснато името на „настоящия политически лидер“, който, според OFAC е получавал пари от г-н Васил Божков? Това опит за протекционизъм ли е?

 15. Те, кравите не могат да четат. Колония ни направи приземеното Хвърчило.

 16. По- добре щеше да е обръщението да е До Нейно превъзходителство Херо Мустафа чрез Президентството, защото такава е ситуацията – президентството е изпълнителнят орган, а Херо – разпоредителният.
  Доколкото няма изрично решение на ЦИК за заличаване на Българско лято, тя си е регистрирана.Въпросът е нейните 4-5% кой иска да прилапа.Със сигурност те няма да идат за герб и ДПС, значи ИТН, ДБ , Мутрите на Мая и БСП ще се надяват на тях.
  Най- комичното в американския черен списък е, че са включили Българско лято, а не
  Възраждане на Отечеството ,Атака или Възраждане.

 17. Глупавите американци само концентрираха протестният вот срещу олицетворяващата ги грозна физиономия на херо мустафа в партията на Божков. С това дирижиране на служебния кабинет и символичната атака само ни дават добри поводи да ги мразим заслужено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *