« Върни се назад Публикувано на 14.12.2023 / 9:57

ВАРНЕНСКИ БАРАБАНИСТ СЪДИ „ТРАНЖОРНАТА“ МБАЛ „СВЕТА МАРИНА“ – ВАРНА, ЗАРАДИ ТРИ БЕЗОБРАЗНИ НЕУСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА КРАКА МУ

Димитър Симеонов е талантлив варненски барабанист, и колкото и да е скандален в медийното пространство, е признат с таланта си в световен мащаб. Той е вторият в света, след американеца – Травис Бейкър, и първия в България, свирил на въртяща, специално конструирана за него – сцена във въздуха, в Индия, през 2015 г., на 20 м. височина, на която е демонстрирал великолепния  double stroke roll, в темпо 210.

Бил е барабанист на групите “ ПИФ “ и “ Сленг „, Фанданго, свирил е с ФСБ, Мария Илиева, Мариана Попова, Варненския камерен оркестър, тромпетиста Арик Давидов, и други.

Свири в стил “ ню фюжън прогресив „, признат е от виртуозни барабанисти като Върджил Донати, който при срещата им през 2002 г., казва за него, че е твърде специален, както и други артисти – лейди Гага, Моника Белучи и други. 

Пътувал е, и свирил дълги години в Азия – Китай, Индия, Южна Корея, както и в Скандинавските държави – Норвегия, Дания, Швеция, Гренландия, а също така и във Великобритания, където е следвал в “ Дръм Тиътър “ , в  Северен Лондон.

В момента, Димитър Симеонов се възстановява от операция, с която дясната му тазобедрена става е сменена с изкуствена. 

През месец май 2022 г., по време на лечение в УМБАЛ “ Света Марина “ – ЕАД., той пада и си чупи ставата, в коридора на отделението, в което е настанен. Причината затова е, че пода е мокър, след регулярно почистване от дежурен санитар, без да се обезопаси почистения участък.

Опериран е 10 дена по-късно, а операцията, която му е направена, за да бъде успешна, е трябвало да се направи до 12 часа от счупването, или най-късно до 48 часа. През това време е бил неподвижен, вързан и не е имал възможност да се обслужва сам, да се храни и да пие вода. Някои от сестрите и санитарите в отделението са му давали храна и вода. Давали са му  само лекарства за болката.

В същото време, на следващата сутрин, след фрактурата, изведнъж се оказва, че той има бронхит, след двуседмичен престой в болницата, което е недопустимо, според медицинските стандарти, тъй като е вътрешноболнична инфекция. Вероятно, това е било с цел да се оправдае забавянето на операцията. След това, единствената възможност е била смяна на ставата.

Вместо това, обаче, на 10 – тия ден, операцията, която е направена е била – остеосинтеза, която се оказва неуспешна, защото фрактурата е била много тежка и този вариант е бил неподходящ за него, а и късно извършен.

Впоследствие, се налагат още две операции, тъй като винтовете се разместват, а костта не зараства. При втората се изважда единия винт, а при третата операция – се прави втора остеосинтеза, която също е била абсолютно ненужна и безсмислена, и отново – неуспешна, като този път винта е тръгнал да пробива тазовата кост, което е изключително опасна и тежка травма.

Така, се налага четвърта операция, при която вече ставата се сменя с изкуствена. Операцията е изключително тежка, но се оказва успешна, благодарение на опита и професионализма, на лекарския екип, но вече е извършена във Военна болница – Варна, от проф. Васил Обретенов,  заедно с  най-добрите специалисти, между които и доцент Юлиян Крумов. Проф. Обретенов е признат специалист и завеждащ отделението по ортопедия и травматология.  

Проф. Васил Обретенов поема тежката задача да изправи на крака Димитър Симеонов, и го прави, въпреки настъпилите преди това – усложнения от предходните операции.

В момента, Димитър Симеонов се възстановява, вече ходи без патерици, почти няма болки, преминал е един курс по рехабилитация и физиотерапия, предстои му още един, за да се възстанови напълно. По прогноза на лекуващия лекар, пълното възстановяване ще продължи една година, заради предходните три операции.  Предстои и освидетелстване от ТЕЛК по повод смяната на ставата с изкуствена. 

Димитър Симеонов обаче завежда гражданско дело пред Варненския окръжен съд срещу МБАЛ „Света Марина“ – Варна за обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди, вследствие на счупването и последващите три неуспешни операции.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи отговорите на множество въпроси, свързани с причината за фрактурата, и последиците от нея. Същата вече е изготвена и представена по делото, както и комбирана съдебно-психологическа и психиатрична, която да установи как се е отразила на психиката му – фрактурата на тазобедрената става.

Назначена е и съдебно-графологична експертиза, която да установи дали подписите, които фигурират в медицинската документация на болницата, са положени от самия Димитър Симеонов. Предстои същата да бъде изготвена и представена по делото.

Графологичната експертиза установява съществени различия в подписите, които са положени в декларациите за информирано съгласие, с тези, които Димитър Симеонов е подписал в други документи. Въпреки това, вещото лице не дава категоричен отговор, дали тези декларации са подписани от него. Това навежда на мисълта, че не смее, за да не злепостави болницата.

В първото заседание са разпитани четирима свидетели, между които и майката на Димитър Симеонов – Величка Симеонова. Тя потвърждава, че той е бил вързан, в безпомощно състояние след счупването, както и че година и половина той е бил почти неподвижен, с много силни болки и отчаян, че едва ли ще може отново да живее нормално и да свири на барабани, а това осмисля живота му.

Разпитани са и лекуващият психиатър и ортопеда, който е направил първите три операции. От психиатърката става ясно, че той е постъпил в отделението в напълно адекватно състояние и по свое желание, а не защото е било наложително, от което следва, че е бил здрав физически и ако е подписвал документи, би трябвало да го помни. Тя заявява също, че за падането на Димитър Симеонов, тя не е била уведомена, а някой от персонала го е вписал в някаква тетрадка.

Ортопедът заявява, че операцията, която е направил, е трябвало да стане до 48 часа, за да е успешна. Въпреки това, той я е направил след 10 дни. В резултат на това, Димитър Симеонов, вече година и половина е в обективна невъзможност да работи, претърпял е продължителни силни болки, обездвижване, затруднения при ежедневното си обслужване и социалните контакти, направил е разходи за над 10 000 лв.  за лечение. Това също се отразява неблагоприятно и на личния му живот и психическото му състояние, и е пречка да се занимава с музика – неговата страст в живота.

Вероятно, след около 6 месеца Димитър Симеонов ще е възстановен напълно и ще може да замине за чужбина, за музикални участия и концерти.  Дотогава, се налага да преживява от пенсия и социална помощ, което ограничава до голяма степен качеството му на живот. Като се има предвид и дългия период на ограничения, свързани с ковид – пандемията, и невъзможността да свири, се получава една поредица от събития, вследствие на които не е в състояние да работи като музикант. 

Димитър Симеонов и защита му считат,  че отговорността за здравословното му състояние през последната година и половина, се дължи на небрежността, проявена от страна на болничния персонал, по време на хоспитализацията, когато е счупил ставата си, и последващите три неуспешни операции, за които отговорност носи МБАЛ „Света Марина“ – Варна. Ще се търси отговорност  за проблемите, които са възникнали в живота на Димитър Симеонов след счупването на тазобедрената му става, вследствие на небрежното отношение на персонала на болницата и усложненията след това, в резултат на неправилно оперативно лечение от лекарския екип, осъществил лечението му.

Фрактурата, която официално е записана в медицинската документация на МБАЛ „Света Марина“ е – пертрохантерна, а всъщност е – базоцервикална.

При първия вариант, зарастването е сигурно и настъпва до 75 дни от операцията. В този случай, остеосинтезата е подходяща.

При втория вариант, който е случая на Димитър, тази операция е неподходяща и костта не може да зарасне, затова единствената възможност е да се смени ставата с изкуствена.

Това е видяно и от други ортопеди.

При това положение, възниква въпроса – дали ортопедът, който е направил трите първи операции, е знаел това, и ако е знаел, защо ги е направил?

 Това предизвиква и съмнение за извършено деяние по смисъла на НК, а ако не е знаел, това означава, че е допуснал лекарска грешка – неправилна диагноза, довела до неправилно лечение.

Следващото заседание е насрочено за 15.12.2023 г., от 15 ч., когато ще се изслушат експертизите и още свидетели.

На страницата си във Фейсбук Димитър Симеонов пише след преживяното в МБАЛ „Света Марина“: „Искам да предотвратя в името на цяла България транжорната, която се извършва в Варна „Света Марина“. Не се оперирайте там. Ще покажа снимки. Там убиват хора. Доверете ми се. Третата снимка е успешна, направена е във Военна болница. Първите две снимки са от кладница Терапията. Не ходете там, направиха ми куп компрометирани операции с цел да ме убият заедно с психиатрично отделения. Оцелях. Благодарение на себе си и най вече на Професор Обретенов.Никоя медия не иска да публикува това. Аз искам да предпазя хиляди хора. Пуснете тези снимки на всякъде, спасете хора. Спасете себе си.“

Afera.bg

«