« Върни се назад Публикувано на 12.07.2017 / 19:34

ВАРНА – ХИБРИДЕН ХАКАТОН И ХЪБ ЗА ИНОВАТИВНИ ВЪЛНИ

Всички се питат кога градът ще стане Европейска младежка столица, а то се оказа, че вече е. И половината събития вече са минали.

Заглавието е цитат от концепцията, с която Варна кандидатства и спечели титлата „Европейска младежка столица“ (ЕМС) за 2017 г. Обяснява същността на мероприятието:

„Фокусът на кандидатурата се състои в сферата на социалните иновации, и по-специално в развитието на социалното предприемачество, възприемано в критичната му роля на въвеждащ инструмент за развиване на младежко участие, устойчиви решения за заетост, творчество, работа в мрежи, обмяна и обучение. Социалните иновации, широко дефинирани като плод на интелектуалната креативност, която включва компетенции и гъвкавост от широк набор от дисциплини е онова, което ние считаме за перфектната концепция, която да рамкира нашата програма за ЕМС. Ние поставяме акцента върху новите комбинации или хибриди от съществуващи елементи, като прекрачваме организационните и дисциплинарните граници и създаваме нови връзки между някога разделените индивиди и групи. Програмата гради върху концепцията на Innowave. Концепцията и слоганът се фокусират върху основната тема за социалните иновации, комбинирани с автентичната характеристика на Варна, като едно от най-големите черноморски пристанища на Източна Европа, но също играейки с идеята за създаване на вълни, провокиране на промяна, разпространяване на ентусиазма и енергията на младите хора сред цялото общество“.

Ако има неразбрали, ето още разяснения: „Какво е социална иновация в програмата на Европейска младежка столица? (Това е…) стойност, представена във всички области на развитие на програмата, разпространение на идеята за мащабно участие и съвместна работа в името на устойчиво общество, фокусиране върху новите определения на работата като цяло и младежката работа в частност и нови форми на сътрудничество (бизнес модели)“.

Вече сме юли, половин година Варна е Европейска младежка столица. Има обаче проблем и той не е горният новговор. Нито че българският вариант на концепцията е пълен с правописни грешки (с едър шрифт думичката резюме е написана „резуме“, пропускани са букви и т.н.). Проблемът е, че за половин година мнозинството варненци така и не разбра, че градът вече е Европейска младежка столица.

Що е то Европейска младежка столица

Варна спечели титлата в края на 2014 г. след три неуспешни опита. Пробва да стане и „Европейска столица на културата“ за 2019 г., но победител бе Пловдив. В битовия варненски фолклор нещата изглеждат така – „Пловдив спечели, ама и ние не сме без хич“. Има обаче фундаментална разлика между двете отличия. Столица на културата е титла, родена от Съвета на министрите на ЕС, връчва се от държавата домакин за съответната година (България и Италия през 2019-а), правителствата отпускат средства. Младежката столица пък е по идея на неправителствена организация, именувана „Европейски младежки форум“. В титлата ЕМС няма институционалност. Спечелилите градове следва да се оправят сами, а насреща получават аплодисменти и усмивки. С други думи идеята за ЕМС е леко несериозна още в генезис. Но никой от многото физически и юридически лица, натоварени с организацията, не сметна да обясни на гражданите и гостите на града тези подробности, за да няма излишни илюзии.

Финансовите потоци и… пързалки

Представете си 20 водни пързалки една до друга. Или 50. А вие качен на топола над тях. Наблюдавате ги. Улеите на пързалките се пресичат във височина, получава се лабиринт. Вие гледате спускащите се хора, чудите се кой от коя пързалка е тръгнал. Обаче в лабиринта не може да разберете. Всеки накрая цамбурка в басейн и вдига надпис „Варна – европейска младежка столица“. Горе-долу това е моделът на финансиране и подкрепа. Много прояви се провеждат с логото на ЕМС, но не е ясно откъде точно идват парите, как, плащано ли е въобще…За публична отчетност към момента и дума не може да става. А извън тия пързалки пари са харчени и по подготовка на кандидатурата – за „тренинги“, „обмен на идеи“, „интегриране“ т.н.

Общата финансова рамка, с която Варна е кандидатствала и спечелила, е 4.95 млн. евро. Те са за периода 2015 г. – 2018 г. 43% от средствата трябва да дойдат от бюджета на община Варна, 10% от национални институции (МОН, Министерство на младежта и спорта…), 28% от грантови схеми, 14% от частни спонсори и т.н. Парите, извън осигурените от общинския бюджет, се получават на конкурентен принцип, тоест градът кандидатства за тях. И кандидатстването, и цялото оперативно управление е поверено на сдружение, чийто председател е кметът Иван Портних, а практическият ръководител – бившият евродепутат Биляна Раева. На въпрос на „Сега“ каква част от 4.95 млн. евро към момента са осигурени, тоест има ли успех в кандидатстването, а и изпълнява ли общината ангажиментите си от пресцентъра на сдружението отговориха в бъдеще време – че това е „таргет сума“, която до финала трябва да бъде привлечена. Точна сметка за паричните количества и източници щяло да има в края на годината. Неофициална информация сочи, че нищо кой знае какво допълнително не е привлечено, инвестираната до сега сума е малка и идва предимно от перата, които община Варна ежегодно дава за спорт, младежи, култура и т.н. Което не предоставя добавена стойност, а отнема, тъй като ощетява прояви, които се организират всяка година, но сега не (не отговарят на критериите за ЕМС).

Ето още данни. На 30 януари 2017 г. Варненският общински съвет предостави 914 000 лв. от бюджета си на сдружението по ЕМС. 314 000 лв. от тях, тоест над една трета, са за „разходи по секретариата“ (за възнаграждения в тесен смисъл на понятието). 110 00 лв. са за фестивал с име „Фън сити +“, 490 000 лв. – по т.нар. „ключови направления“, за които граждански организации после кандидатстваха с проекти. Фактът че има общинско сдружение, създадено специално да движи и реализира организацията по ЕМС, не значи, че извън него не върви друга общинска организация. Напротив –  пари за прояви текат и директно от местния парламент  и кметските администрации. Така например за концерта на MTV, който ще се състои на 15 юли на плажа и е гвоздеят в мероприятията, са дадени 50 000 евро с решение на ОбС. Отделно общинските дирекции самостоятелно финансират събития с емблемата на ЕМС. Дирекциите ползват традиционните си годишни бюджети, които са за стотици хиляди левове. Няма публичност какво точно се реализира при тях, как, изискванията понякога съвпадат с тия на сдружението, друг път – не.

Отделно от това има прояви, за които общината и сдружението не са дали и лев, но са помогнали някак, примерно с реклама или площ. И тези прояви получават щампата ЕМС. Има и такива, като фестивала „Варненско лято“, които се провеждат от десетилетия, нищо ново няма в тях, но и те стават част от ЕМС. Има трети, които са 100 процента частна инициатива, обаче организаторите искат престиж – и те слагат логото на ЕМС. Има четвърти, които са подсъбития към други събития, и те са с емблемата. Ако читателите нищо не са неразбрали от всичките тия схеми – няма проблем, неразбрана е работата. Но това е бял кахър, защото по стара традиция на финала документите ще са изрядни и европейската младежка столица Варна ще се окъпе в пълна отчетност и прозрачност.

По-бавно от костенурка

Ето още любопитни детайли. Кандидатстването на организации с проекти пред сдружението става на няколко сесии, първата от която стартира в края на есента на 2016 г. – когато всичко следваше да е приключило. Оценяване тече и сега през юли. Вторият любопитен момент е, че варненският общински съвет прие правилник за сдружението по ЕМС, който определя начина на финансиране на проктите, на датата…19 май 2017 г. Пак в същия период, когато отдавна следваше да са приключили всякакви подготовки, чрез портала „Джобс бг“ се издирваше ударно персонал (пиар, счетоводител, финансист…) за цялата галимация.

Джунглата от парични знаци и „финансови инструменти“ не бива да заблуждава, че се постига качество и забележимост на проявите. Напротив.

Вземаме произволна дата от календара на ЕМС – петък, 7 юли. Събитията са 5. Ето ги: Фестивалът „Екзит“, който неведомите европейски пътища са отвели в Нови Сад, Сърбия, там се провежда; регата „Порт Варна“, която е ежегодна; фестивал „Фолклорна нощна фиеста“, която хем е нощна, хем свършва в 20 часа, провежда се доста години досега, без да е била нощна в заглавието; хип-хоп фестивал в Юнашкия салон. Петото мероприятие заслужава специално внимание. Варненци са поканени на: „Предстои част 2 на творчески маратон за проектите, подкрепени от Варна – Европейска младежка столица. Нали сте съгласни, че няма друго по-подходящо място, в което да омесим хъс, любопитство, младежко вдъхновение, енергия, желание за промяна… Че идеите са иновативни и надъхващи, може да се убедите и сами. В неделя, 9 юли, точно в 13:00 ч. следобед! Защо тогава ли? Защото в последния ден на тридневния хакатон претендентите да направят Варна по-възхитителна, иновативна и атрактивна за младежко предприемачество публично ще представят идеите си.

И в края, нещо далеч по-прозаично.

Иначе казано, програмата на хакатона:

Петък – 17:00 – 17:30, регистрация и лека вечеря…“ (Със съкращение.) Да дешифрираме – това е сбирка за авторите на вече спечелили проекти, която може да бъде наблюдавана от публиката, поканата уж е за петък, ама реално за неделя, но в петък ще има хапване, очевидно не за всички… И цялата работа се казвала „хакатон“ (в превод – състезание за разработване на технологични проекти).

Ето извадка от друг проект: „NuFix – модел за нови решения от младите за бизнеса. Проектът представлява модел за мотивиране и иновативно обучение на младежи (студенти и професионалисти) за генериране и валидиране на решения на реални бизнес проблеми на варненски компании по метода на „разрушителните иновации“. Като част от ЕМС минава и сбирка на младежи от цяла Европа, организирана от студентските съвети. Поканата наподобява хотелска обява: „Участниците следва да заплатят таксата си за участие до 09.08.2017 г. – 280,00 лв. за настаняване в стая за двама или трима или апартамент. Цената включва: 6 нощувки и закуски – на блок маса, 6 обяда, 6 вечери – на блок маса и официален коктейл и концерт за закриването, ползване на басейн. 340,00 лв. за настаняване в единична стая…“. В абсолютно всички одобрени проекти фигурират думичките „проактивно“, „иновативно“, участниците непременно решават „ключови проблеми“ и „преоткриват себе си“ – дори в хотелските стаи.

В програмата фигурират и стойностни неща – прожекции на филми, фестивала „Варна лит“, хип-хоп театъра „е-врабчетата“, гостува и свръхзвезда като писателя Фредерик Бегбеде…Но всичко тече между малки групи, в изолирани пространства, без широка реклама, не канализирано, очевидно без обща идея, с минимален културен продукт и изключително далеч от очакванията и патетиката в документите. Не е ясно как ще бъде направен мониторинг на качеството, макар че 2018 г. ще бъде посветена на това.

Всъщност в доста официални документи пише, че „Варна – ЕМС“, този „хъб на иновации, на сближаване“ цели устойчивост – нищо не свършвало през 2017 г,. тепърва започвало. Не се знае това добра новина ли е, лоша или никаква. Защото и това лято Варна си има артистичен и младежки дух, но той не идва от организираните прояви, а от уличните артисти, които гастролират.

––––-МНЕНИЕ––––

„Две от явленията, дали основание Варна да има изобщо претенции да е младежка столица, по-скоро пострадаха в последната година. Едното от тях е фестивалът „Фън сити“, който в предишни лета преобразяваше Морската градина. Леко хаотичен и изненадващ с проявите си, той показа на какво са способни младежите със собствените си сили, ако бъдат оставени „без надзор“. Варненци от всички възрасти им се радваха, дори и да не разбират съвсем цялата тази весела анархия. Община Варна обаче реши един вид да дисциплинира феста, което доведе до разрив със създателите му още миналата година. И оригиналът бе подменен с общинския „Фън сити +“. Резултатът – сериозно обезличаване на проявата.

Друг пример е алтернативното пространство „Хале 3“, което точно през 2017 г. беше на крачка от затваряне. Това място е създадено с доброволни усилия на няколко граждански организации, които категорично не искат да печелят пари от него, а да осигурят възможност младежите да се занимават максимално свободно с нещата, които харесват – скейт, джаги, алтернативна музика и изкуство, да правят първите си изложби и постановки и т.н. Но изправени пред двойно по-висок наем, те се оказаха без възможност да продължат. В крайна сметка „Хале 3“ оцеля след собствена кампания в медиите.

Има и нещо концептуално сбъркано в акцентите, които община Варна си постави през 2017-а. Беше решено да се копира Капана в Пловдив и да се създаде варненски аналог, наречен Таляна. Да, но ако попитате къде е Таляна, никой във Варна не може да ви отговори, защото такова градско пространство не съществува. За сметка на това част от бюджета за култура на общината се насочи уж за изграждане на идентичност на тази измислена зона. В резултат на това част от традиционните за Варна прояви, включително и насочени пряко към младежите, останаха без финансиране. Пример е международният конкурс за поп изпълнители „Откритие“, който през годините е дал начална скорост в кариерата на певци като Миро, Деси Добрева, Поли Генова, както и на поредица от местни звезди в страни от Европа и Азия. През 2017 г. Варна не намери средства за „Откритие“, конкурсът за млади поп-певци не се състоя.

Друг важен проблем е, че в провеждането и подбора на събитията за ЕМС определено липсва прозрачност – както откъде идват парите, така и къде точно отиват. Струва ми се, че логото „Варна – Европейска младежка столица“ се превръща в алиби определени кръгове къде младежи, къде не чак толкова, да правят каквото си искат. А от обществеността се очаква да ръкопляска и харесва. В противен случай излиза, че е враг на младежта, че не успява с ретроградното си мислене да схване какви грандиозни „социални иновации“ (каквото и да значи това) се реализират в града“.

Веселин Златков

В. Сега

ВАРНА

Сцена в началото на ул. “Преслав”, на която трябва да текат “ключови събития”. Понякога е пълна, друг път празна, в повечето време хора посядат да почиват.

ВАРНА

 В “ключовото пространство” Таляна ЕМС тече така – рушащи се сгради биват окичвани с цитати на възрожденци. Идеята е определена за иновативна.

ВАРНА

 На бизнес модела не му върви. Българският вариант на концепцията за ЕМС – почва с „резуме“.

ВАРНА

Младежи от различни държави танцуват на “нощна фиеста” през деня.

«