Публикувано на 20.03.2008 / 19:16

Вандалски съсипаха зелената ограда на Летния театър във Варна

 

 

На редовния си брифинг във вторник, варненският кмет Кирил Йорданов демонстративно обеща, че ще бъде извършен мащабен ремонт на Летния театър в Морската градина.

Кметът щедро раздаде обяснения, че пред Летния театър ще се изгради третия по големина площад в града. Проектът бил на стойност 840 хил. лв. и трябвало да бъде реализиран до началото на юни месец.

Според проекта освен площада и новите подходи са включени и средствата необходими за ремонт на трибуните и сцената на театъра за нуждите на балетния конкурс.

Кирил Йорданов обеща да сбъдне и мечтанията на Фондация “Международен балетен конкурс”, които преди месец единствено в afera.bg алармираха, че има опасност балерините и балетистите да си потрошат краката, ако не бъде изграден специален подиум от бяла мура.

Тогава обаче шефът на Фондацията Емил Димитров подчерта, че направата на подобен подиум трябва да е далеч назад във времето преди провеждането на конкурса, тъй като има технологическо изчакване на изсъхване на материала. Очевадно е, че това няма да се случи.

Ден след като варненският кмет засипа медиите с блестящото бъдеще на Летния театър, ремонтът започна с грандиозен гаф.

Със знанието на шефа на “Инвестиционна политика” в Община – Варна е била изсечена цялата естествена зеленина заедно с оградата на Летния театър, която беше не само чара на театъра, но и има изключително значение за акустиката при провеждането на концертните и конкурсни мероприятия.

Зеленината опасала оградата на Летния театър е дело на природата от повече от двайсет години. С лека ръка обаче вандалски бе изсечена под вещото ръководство на общината.

Сега спешно трябва да се търси вариант за да се поправят безумните щети, нанесени на това красиво съоръжение. Налага се да бъде изградена нова ограда, която що годе да замаже непоправимите поражения. С акустиката очевидно е свършено, сега докато започне да расте зеленина ще се търсят варианти за замазване на пейзажа, който няма как да не заприлича на циркаджийски.

Иначе обществената поръчка за ремонт на пространството пред Летния театър не е нова. Още преди три години тя бе възложена на една от любимите общински фирми “Инжстройинженеринг”, но бе спряна от Общинския съвет. Сега очевидно отново е на дневен ред, а и парите все пак трябва да бъдат усвоени.

След като съсякоха многогодишната зеленина около Летния театър във Варна, нищо чудно в суматоха покрай реденето на плочки пред театъра да отрежат и вековните дървета.

Кметът се кълне, че това няма да се случи. Но и отговорност за съсипията на зелената фасада на Летния театър в Морската градина никой не поема.

Вместо моментално да се потърси виновния, по случая тотално се мълчи.

Яна Маринова

Коментари 0 за
“Вандалски съсипаха зелената ограда на Летния театър във Варна”

  1. Не е зле кметът да се заинтересува кой от неговите подчинени с какво се занимава в поверената му община и кой от тях какви поразии прави из Варна. Смятам, че изсичането на зеленината около Летния театър трябва да бъде проблем на прокуратурата, за да не се повтарят такива вандалски мероприятия и такава престъпна липса на контрол от страна на кмета и безброя от архитекти и озеленители в общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *