« Върни се назад Публикувано на 11.11.2014 / 21:09

Вазов – Уилсону

Димитри ИвановИван Вазов, деца, написал разни работи – романи, пътеписи, стихотворения, оди. Ода е, когато се възхищаваш от нещо или от някого. Иван Вазов, деца, написал ода за президента на Съединените американски щати, който се казвал Удроу Уилсън.

Докато децата четат одата, ние да похортуваме. Захладня, отива си циганското лято. Ще потърся „Циганските напеви“ на Пабло Сарасате и „Циганското лято“, Indian Summer, на Жо Дасен. Политкоректните не ще да са ги преименували на ромски напеви и ромско лято. Забранените Хък Фин, Том Сойер и негърът Джим отново се носят с техния сал по Мисисипи. Негър престана да e обидна дума в US армията. Тя сега воюва предимно отдалеч, с дронове против главорезите, а за Израел не зная, само знам, че има и черни евреи. Сигурно са роднини на Савската царица, the Queen of Sheeba. В Библията и в Корана пише, че тая Куийн ъв Шиба се шибала с еврейския цар Соломон. Блазе му; рисуват я като Наоми Кембъл, но по-красива. Шекспир е антисемит и расист, понеже лихварят Шейлок във „Венецианският търговец“ е евреин, а онзи ревнивец Отело е мавър. Защо NGO борците не забраниха Шекспир? Защото Жулиета казала на Ромео, че е без значение как ще назовеш някого или нещо. Монтеки или Капулети? Розата е роза и както и да я наречеш, тя все тъй сладко ще ухае, казва Жулиета на своя Ромео. Ама вносните GMO храни и рози не ухаят. Пък българските турци хленчат, че им сменили имената. Да хленчат само когато им каже хидроинженерът. Деца, четете одата, не подслушвайте какво си говорим с вашите баби и дядовци.

Вярно, Ахмед Доган не е хидроинженер, ама си е баш политически инженер. За Хемингуей не знам. Знам, че Гертруда Щайн преправила думите на Жулиета така: A rose is a rose is a rose is a rose. Аз го преправям така: Циганинът е циганин, е циганин, е циганин. Президентът на България Плевнелиев е глупак, е глупак, е глупак, е глупак. Премиерът на България Бойко Борисов като комунист или като демократ да се пъчи е мутра, е мутра, е мутра, е мутра. – Е как да не знаят за золумите му. – И за золумите на генерал Нориега знаеха, но го подкрепяха. Отгърмяха го, като решиха, че повече полза нямат от него.

Деца, четете одата, не подслушвайте!

Знаят даже повече, отколкото ние знаем. Комунист, демократ или Бойко Борисов да се казва, той е мутра, е мутра, е мутра. Как е на английски ли? Не знам. На северноамерикански е гангстер. На френски лафът за гангстерите беше ле-гранд-гьол, ама май че е демоде вече. Бе харесват ги жените. За харизматични ги намират. И Мерилин Монро, уж с Артър Милър туй-онуй, ама тя беше хлътнала по такъв. Пред Бойковата „харизма“ се подмокряше жената на много добрия мой редактор – Петьофи, Петър Тодоров. Русенска патка написа стихове за Генералът наш. Не, не. Не, Иво. Вярно, че Иво Хаджимишев му направи студиен фотопортрет в наперена генералска поза. Иво после ми обясни своята схема как да станем щат на САЩ:

– Те хрускат пуканки.

– Да – съгласих се.

– Значи: пращат ни един самолет царевица за пуканки. Ние ги изпукваме и им ги връщаме в три самолета, щото пуканките са по-обемни от царевичните зърна за пуканки, нали е така.

– Така е.

– После те ни връщат трите самолета, пълни с царевица, после ние им връщаме девет самолета пуканки, после те пращат 9 самолета, ние им връщаме 27 и САЩ правят все повече самолети и ние правим все повече пуканки, докато станем щат на САЩ.

Вие разбрахте, че Иво ме пързаляше, но не разбрахте защо. Живеех срещу паметника на патриарх Евтимий („Попа“). Падна бомба отнесе ми пианото, клавишите, особено черните стояха красиво разпилени на снега пред „Попа“. Беше обикновено пиано „Фьорстер Кремона“. А когато след години отидох на гости у Иво, видях истински малък роял „Стайнуей“ за домашен салон. Приближих се да го разгледам, но Иво ме спря – не искал да слуша „Котешкия марш“. Не възнамерявах да дрънкам „Котешкия марш“ на неговия наследствен „Стайнуей“, оттеглих се до камината. Иво разпали камината и английската си лула брайър-пайп, сиреч брюйер, сиреч от коренище на дива метла на нашия роден български език Забелязах, че китките на ръцете и пръстите му са по-издължени и по-артистични от моите. Казах си, че вероятно е-добър пианист от мен. А за царевицата Иво ме поднасяше, понеже аз по това време беснеех на тема царевица. Демократизираща се България прегладува гладната „Луканова“ зима. Настъпиха промени и предприемчив US предприемач намери в US залежала загнила царевица за изхвърляне. Изкупи я с пари, предвидени по Foreign aid bill в съдружие с конгресмени от лобито на корабоплавателите, което беше прокарало през US Конгреса един друг Bill, съгласно който помощите по Foreign aid bill се транспортират с US карго-шипс за сметка на страната, получаваща храна по Foreign aid bill. Под натиска на моряшките профсъюзи US cargo ships поддържаха най-високите навла в света и затова корабособствениците предпочитат да са под флага на Панама или на някой друг Flag of Convenince. Но да не ви занимавам с икономиката на морския транспорт. Ще ви кажа само, че платихме скъпо и прескъпо за мухлясала царевица. И че тогава се вгорчиха отношенията България – САЩ, които са маловажни за САЩ, но са важни за България. САЩ бълха ги ухапала, ако ни подарят безвъзмездно ескадрила изтребители от последно поколение, не да купуваме бракми втора или трета ръка, когато нямаме пари за учители и лекари. Сега, сега, когато Москва казва дружбата си е дружба, но сиренето е с пари.

Ама деца. Ядосахте ме. Сега за наказание ще напишете три пъти Little pitchers have big ears. Това се отнася за вас. После ще проверите какво то значи и ще ми кажете. Пък сега аз ви казвам:

В Първата световна война по вина на княз Фердинанд ние сме воювали с французите, англичаните и със сенегалците от Африка, със сикхите от Индия, с виетнамците и с камбоджанците от Индокитай, с австралийците, с новозеландците, с канадците, но не и със Съединените щати, чийто президент Уилсън симпатизирал на България и искал хората да кажат какви са – австрийци или унгарци, турци, или гърци, румънци или сърби, или македонци, или българи. Затуй нашият народен поет Иван Вазов написал одата „Уилсону“. Но Франция и Англия прекроили картата на Европа и не позволили на хората да кажат кой какъв е. Те искали някои да бъдат наказани и други да им заграбят земите. Българите били от наказаните. Това било преди сто години. Сега Съединените американски щати за разлика от Уилсън не позволяват на хората да кажат кой какъв е. Хайде сега вървете на двора да играете.

Димитри Иванов
В. Сега

«