« Върни се назад Публикувано на 02.03.2011 / 10:11

Вадят СРС за 200 000 евро подкуп взет от министър Найденов

"Призоваваме всички ощетени граждани и хора, на които е търсен подкуп от тази група да представят факти и данни в централата на РЗС най-късно до 15 март“, се казва в съобщение на РЗС до медиите.
Това ще бъде вторият сигнал на РЗС срещу Найденов за търговия с влияние. В началото на декември миналата година РЗС поиска с него да се занимае парламентарната комисия за борба с корупцията. Поводът, според близките до Алексей Петров депутати, е вземане на подкуп от 200 000 евро от Найденов.

Министърът, разбира се, отхвърли всички обвинения.
В съобщението на РЗС се посочва дословно следното:"РЗС смята, че когато излезе истината, Калина Илиева може да се окаже положителен за корупционната среда ентомологичен субект, а министъра на земеделието опасен трипс, който смуче корупционен сок от фаза вретенене до цъфтеж на всяка обществена поръчка в системата на МЗХ.

При евро проектите се нахвърля главно върху последния обвивен лист, чрез който си гарантира поне 20% комисионна. Кметове от монтанска, хасковска и пловдивска област знаят подробности. И други разследващи органи разполагат със сведения за развиващи се корупционни практики, но истината се прикрива и премълчава."

Според формацията на Янев, фалшивата диплома на Калина Илиева е далеч по-маловажна, отколкото корупционните действия на министър Найденов.

По информация на Mediapool става дума за информация, изтекла от спецслужбите към РЗС, за разработка на земеделския министър Мирослав Найденов. Тя е започната миналото лято и се отнася за споразумения между него и големите тютюнопроизводители. В един от телефонните разговори била произнесена крилатата фраза, циркулираща из общественото пространство "Махай я тая Калинка, че пречи на далаверата“.

www.mediapool.bg

«