« Върни се назад Публикувано на 16.09.2021 / 23:02

БЯХА ОТКРАДНАТИ ОКОЛО 50 МЛН. ЛЕВА, ХРИСТО АЛЕКСИЕВ БЕШЕ В ТАЗИ СХЕМА. ОТ ДНЕС Е СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА. ЛИЦЕМЕРЪТ РАДЕВ ДА ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ!

С Христо Алексиев се срещнах през 2007 по време на конкурса за Централна гара. На конкурса получих втора награда, като първа награда не бе присъдена. Според абсурдното Решение на Възложителя, на първо място в класирането бе „Студио Архитектоника“ , но поради нарушение на анонимността, първа  награда не се присъжда, но класирането остава в сила??? При положение, че при нарушена анонимност, Законът изисква нарушителят да бъде отстранен от процеадурата. Това възложителят не направи.

Проведено бе представяне на проектите пред министър Мутафчийски и пред журналисти. На изложените табла, името на фирмата беше променено на „Архитектурно студио“.

Когато в представянето на проекта си аз публично обявих, че първокласираният проект е на арх. Калин Диков, брат на главния архитект тогава, Христо Алексиев подскочи и изсъска – „Ся що ги прайш тия работи!“ ?

По-нататък, гарата бе изпълнена по проект на арх. Петър Диков след процедура за инженеринг. Строителната стойност бе 75 милиона лева.

Според моя проект, стр. стойност беше 8 милиона без навесите над коловозите. По моя преценка, бяха откраднати около 50 милиона лева. Като ръководител „Проекти“ в НКЖИ, Христо Алексиев беше основен участник в тази схема.

Когато назначиха Алексиев за министър на транспорта в първото служебно правителство на Радев, аз информирах Десислава Радева (с която тогава бяхме приятели във ФБ) за измамата и й изпратих съответните документи (по спомен, някои бях качил и тук). Зер, нали и при служебното правителство на Герджиков щяха да се разследват безобразията на ГЕРБ ?

Радева замота нещо от сорта на „моментът е деликатен, има и други обстоятелства“ и толкоз…

От днес, Христо Алексиев е отново служебен министър…

Абе, важното е да сме живи и здрави и да споделяме ценностите свобода, солидарност и справедливост и „Мутри вън“ ?

А казано в стилистиката на Кирил Петков – лицемерът Радев да върви на майната си.

Емил Попов

«