« Върни се назад Публикувано на 22.03.2010 / 10:03

Бюджет 2010 не може да се оправдава с предишното управление

Не може да става дума за влияние на задължения от предишното правителство,
 категорична е Христова. Тя поиска ясно да се направи анализ и да се каже пред обществото кои договори са били разумни и необходими, кои договори са били извън закона и те да се анулират.

От НДСВ ще подкрепят всички мерки насочени към икономии в публичната администрация.
 Скептично съм настроена към мерки, които бъркат в личния бюджет на хората. Приоритетът на мерките на правителството трябва да бъде насочен към икономиката, а не погледът да бъде към бюджета на хората, сподели председателят на партията. Според нея по-добре е да се съкратят бройки от администрацията, които са в повече, отколкото държавните служители да бъдат принуждаване да излязат в неплатен отпуск.

Тя разкритикува и възможното намаляване на платеното майчинство.
Става въпрос за парите на самите хора, всички мъже и жени в България внасят осигурителни вноски за майчинство, а една жена ползва това свое право 1-2 пъти, допълни Христова.

Ръководството на НДСВ
 е изпратило писмо до социалното министерство с две конкретни антикризистни мерки – да се увеличи срокът за изплащане на обезщетенията за безработица от 9 до 15 месеца и да се изплащат такива обезщетения на т.нар. "кризисни безработни” –хората, които принудително са излезли в неплатен отпуск.

„Разочарована съм, че се спря пенсионната възраст.
Имаше група, която работеше доста непрозрачно към социалното министерство. За пенсионната реформа нищо не е ясно какво възнамерява да прави правителството. Вярвам, че поне дебатът по темата ще продължи”, изтъкна още тя и допълни:

"Не му завиждам на социалния министър.
Парите за активни мерки на пазара на труда в бюджета са 65 милиона лева, а в бюджет 2009 за тази цел имаше 195 милиона лева”.

afera.bg

«