« Върни се назад Публикувано на 22.12.2023 / 8:18

БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ СИ ОТИДЕ ЗАЕДНО С ДЪРЖАВАТА – ОТ АЛЧНОСТ, ГЛУПОСТ И МАХЛЕНСКО ЛИЦЕМЕРИЕ

Винаги съм смятала, че естественият начин да се пребориш с разрухата е съзиданието. Казвам се Теменуга Маринова и бях учителка.

Започнах да преподавам по времето на партийния социализъм, когато крачехме в единен строй. Проблем с дисциплината нямаше. През 90-те влизах в класове с по 45 ученици. Под майчинския поглед на Културното министерство вестниците агресивно се грижеха за половото възпитание на първокласниците, запътени рано сутрин към училище, а родителите им четяха „Емануела “и „Рамбо “.

Убийствата, порнографията и решетките се превърнаха в символ на демокрацията. Бяхме преситени от смърт. Пословичното ни българско търпение по правило се изражда в чудовищен садизъм, когато най-после се сдобием с някаква относителна независимост. Повечето от децата ставаха проститутки, наркомани, крадци и убийци в същия този единен строй. Бяха свикнали да се подчиняват.

После думата авторитет изчезна. Мизерното ни заплащане предизвикваше откровени подигравки. Трябваше да отстояваме достойнството си всяка минута. След седмия час треперех от глад и умора. Пътувах в разбитите, мръсни автобуси с хората, които също се връщаха от работа и очите ни гледаха еднакво. В съзнанието ми се въртеше само една мисъл. Децата. Поне децата трябва да спасим. Може би не успях съвсем, но направих всичко възможно.

Казвам това, защото на земята ключовата дума е труд, а от разговорите ми с министерството на образованието се убедих, че всички там са сто процента небесни жители. Не намирали за необходимо да отговорят на въпроса, който зададох в писмото до министъра, защото не виждали въпросителен знак. Изобщо не съм изненадана.

Преди години друга представителка на министерския образователен елит упорито твърдеше, че във Варна има селскостопански техникум. Чудя се само дали наистина си вярват, че дигиталните технологии ще направят децата по-умни, по-свободни и по-знаещи, при условие, че развитите общества вече връщат в клас молива и тетрадката.

Българското образование ще си отиде заедно с държавата- от алчност, глупост и махленско лицемерие.

Теменуга Маринова

«