Публикувано на 15.02.2021 / 11:46

БЪЛГАРСКА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ЦЪРКВА. ЦЪРКВА НА ПОВИКВАНЕ. ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ НЯМА!

„Нямa кaк дa нe cпoдeля, чe oнoвa дълбoкo чувcтвo нa увaжeниe към Вac и към личнocттa Ви, и към дeлoтo Ви зa мeн ocтaвaт в тaкaвa дълбoкa cтeпeн, чe дoкaтo cъм жив, щe ce мoля зa Вac“. Тoвa пocoчи Вaрнeнcкият и Вeликoпрecлaвcки митрoпoлит Йoaн при пoceщeниeтo нa миниcтър-прeдceдaтeля.

Българска ПРАВОСЛАВНА църква

в България няма.

Има българска ПРАВИТЕЛСТВЕНА църква.

Обсипва Българоубиеца с ордени.

Посещава го в болница, щом вдигне кръвно.

Но остана сляпа и глуха за живите човешки факли по площадите,  за отчаяните от безизходица  българи.

Църква на повикване.

Освещава ваксини.

Освещава джипове.

Превърна се в търговско  дружество, чийто главен интерес са имоти и луксозни возила.

Висша проява на търговски нюх е откриването на специалност  „Църковен   мениджмънт“.

И резултатите не закъсняват  –  в някои църковни дворове изникнаха ресторанти.

Пример – храм „Преображение Господне“ в кв. Лозенец, София

Не Христос,  търговецът днес е в храма.

Стела Банкова

 

Коментари 28 за
“БЪЛГАРСКА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ЦЪРКВА. ЦЪРКВА НА ПОВИКВАНЕ. ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ НЯМА!”

 1. С какво помага на бедните бълг.православна църква ?????????
  Кога е дала в петъчни или съботни дни помощи за бедни и нуждаещи се хора????????????
  Пълна пародия на измислени православни скопени и педофилни срамни предствители на
  измислената наша православна църква.
  СРАМ е за нацията от такива нагаждачи.

 2. Всъщност у нас се живее чудесно. Просто има някои дребни правила, които трябва да се спазват!

  Не плувайте във Варненския залив. Не минавайте с микробус покрай Своге ,ако скоро са ремонтирали пътя. Не стъпвайте по шахтите в София. Ако отивате към Рилски манастир не си пускайте песента „Камъните падат“.

  Когато минавате през тунелите на АМ „Хемус“ не гледайте нагоре. Ако ви откраднат бизнеса ,бягайте веднага към Дубай независимо дали продавате фъстъци или въртите хазарт. Никога не питайте „Какво стана с фурмите?“.
  Ако сте певец, то тръгвайте веднага с Рашидов за Париж – плащат , за да не пеете. Не се занимавайте никога с пътно строителство, енергетика, медии, футбол и въобще пазете се от голям успех в бизнеса.

  Не се разболявайте никога, а ако се случи не умирайте на стълбите пред болницата. Престанете с въпроса за пътя Русе – Велико Търново!

  Никога не побеждавайте на тенис Бойко Борисов! Обичайте го и ще ви каже “ наборе“ ,независимо на колко години сте. Прочетете Винету! Ако имате кюлчета, пистолети или банкноти от 500 евро ги занесете на известното за целта място доброволно.

  Ако всичко това не помага, веднага си помислете ,колко лошо е било преди това и колко лошо ще стане след това.

  Арман Бабикян

 3. До г-н Виктор Динков /// Естествено, че ходя и паля свещ заради светиите. Както съм ходила с родителите ми като дете- тогава, когато много от сегашните вярващи не стъпваха в църкви. Не беше „модно“. Под „Църквата“ имах предвид институцията и ръководството й, не самия храм. Уважавам храмовете. Да не говорим, че повечето от тях, както знаете, са строени върху стари светилища или върху силни, енергийни места.
  Г-н Динков, след промените в България се практикува „аматьорско“ христианство сред хората. Не се спазва дори най-елементарното: че в храма или в манастира не може да се отиде с уличното облекло или с джапанките. Дори на това не можаха да ни превъзпитат и научат църковните служители, какво да говорим за другото. Считам, че вероучението в училище трябваше да се изучава, както е в Гърция например. Св.Синод за 30г. не можа да се пребори за това. Защо? Ето, сега благославя светската ни власт като „много богоугодна“…Защо тази власт не въведе вероучение? Православното христианство също изисва грамотност и обучение- както всяка друга област на познанието.
  Бъдете здрав, г-н Динков! (Макар че г-н Богданов Ви нарича „госпожо“, непонятно защо. Това са си лични неразбории помежду ви.)

 4. Щом болниците станаха търговски дружества, защо не и Църквата?!

 5. Уважението ми към свещенослужителите е обратно пропорционално на килограмите и обиколката на талията им.
  Владиката Йоан се е наклАл кат’ коледно прасе и отпрал едно шкембе, сякаш не е постил през живота си.
  А само преди месец и половина свършИха постите за Рождество Христово.

 6. Не, не сме „експерти“. Просто си пишем мненията. И никого не подвеждаме. Нямаме такава власт. Всеки има глава на раменете си да преценява сам.
  В страната се ширят мизерия и безнаказаност. Убиват се невинни старци за 5 лв, изнасилват се старици…Младите бягат, защото няма ред и правосъдие. Преди няколко години имаше поредица от самозапалващи се хора, факт срамен и позорен за европейска държава в 21век. Да изреждам ли още и вълнува ли се Църквата от всичко това? Спомням си и друго- как веднъж изгониха инвалид от манастир (мисля, че беше от Бачковския). Спомням си и как не искаха да признаят църквата в Рупите. Не била по каноните. А леля Ванга какво им каза? Каза: „Ееех, канони-манони!“ 🙂
  При протестите от преди няколко години Патриархът не отиде сред хората, а отиде в болницата при премиера. През лятото, когато пребиха младежите, питах какво мисли Църквата за случващото се. Явно нищо, щом никой от митрополитите не беше сред народа и не посети пребитите в болницата…Те не са ли христиани? Нямат ли нужда от утешение?
  Когато Св.Синод слезе от своя пиедестал и отиде сред хората, когато спре да ухажва властта и да се суети около нея, когато отвори сърцето си за загиващата България, тогава ще изпълни истинското си предначертание. В този смисъл съм съгласна с „отлъчения безбожник“ Лев Толстой, че Църквата поставя на преден план личните си интереси пред изначалните христиански идеи.
  И между другото…Добре е, че Иисус е нямал нужда от ордени, нито пък ги е раздавал.

  1. Госпожо, какво ли не бих дал за да влезе сега Патриарх Евтимий в Светия синод. И не, не съм религиозен, може би малко вярващ. Все още.

  2. Мария, конкретен пример: когато Пламен Горанов, живата факла на човешката съвест, обгорен, береше душа в болницата, Патриархът в същия ден не отиде при него, а цъфна при Боко-то, който беше „на лечение“ в правителствена болница, понеже вдигнал кръвно… Има ли нужда от повече примери, за да стане ясно какви субекти обитават БПЦ-то и какви християни са властниците, които днес палят свещ след свещ с тайната надежда, че ще излъжат някой ден и Бога колко са смирени и добри…

 7. Ами подмазват се естествено и се съревновават кой по-бързо и с по-голяма наслада ще целуне Падишаха на “ още по-така място“ и понеже знаят,че веднага ще захвърчат още пачки започват новите поклони- направо до земята. Кога ли някой от подлизурките ще прочете някоя историческа книга и ще се светне,че може да се помаже повече-да се приближи да НЕГО припълзявайки на колене. Той отдавна е свикнал да му целуват дашната ръка,ще му се услади веднага да му пълзят в краката. Което всъщност е действителност,но все още само фигуративно казано.
  Само вижте ,с какво са го накичили- то хомот около врата,то висяща част на гърдите,то пандели,то джувки-ум да ти зайде. И цветът е специален-нещо като кралското червено. Някой да е виждал някога такова нещо ? Наистина ли това е орден,който досега е даван и на други хора ? Или изработиха един брой и счупиха калъпа ?
  Виждали сме,че и на конете-победители в дербитата наградните „пандели“ са в пъти по-малки.
  А ТОЙ. орденоносецът, благодетелят стои- горд,величав,със съзнание,че заслужава да го нацелуват навсякъде, защото е дал пари.Изръсил им е щедро чужди пари-нашите .
  При разходките на Онуи с слугите му обезпечават благодарни,които да го славословят и да подхранват безгранично раздутото му его. Потокът от благодарности е абсолютно задължителен и няма защо да се чудим на църковните служители за това,че като част от тълпата сметкаджийски се държат като хора без грам достойнство.
  Това е той-готовият за четвърти мандат.
  А ние сме наясно,че бивша мутра няма-има само пребоядисана.

 8. Дааа, тия са попове, не свещеници. Свещеник е Бай Иван от Нови хан. Господ е в сърцето и душатата ти, ако спазваш 10-те Божи заповеди – там е твоята църква! Другото е: Не ме гледай какво правя, ами слушай какво ти говоря!

 9. Трудните времена и сложни периоди винаги са раждали титани на мисълта и духа…
  Само „Безкрайният преход“ не роди нищо значимо. Единствено мижитурки.
  Къде са съвременните богомили, които да заявят гордо и смело, че вярата в Бога, че общуването с Него, не се нуждае от посредници?!?

 10. Вярата в Бог няма нищо общо с БПЦ.Доказателство е факта, че Юди- бивши комуниста като Боко и шайката ,които не ни пускаха в църквите за Великден, сега целуват ръце на епископи и им дават доста, ама доста пари!
  Срам за църквата и за тези продажници, които не мислят за бедните, сираците и страдащите / както повелява Боблията/,а само за търбусите си и за коли, часовници, имоти и други не Богуугодни неща.
  Тази църква, която ни е превела през мрака на робството и ни е пазила като народ, днес е просто слугиня на прости и нагли хорица.
  След 11 века отново се възражда учението на Богомилите, че Бог е в нас и около нас, а не в църквата, защото хората виждат какви ги вършат „църковните водачи“!

 11. БПЦ отдавна е превърната в проститутка на властта.
  Ако БПЦ беше истинска Божия обител, нейните представители трябваше да са начело на протестите срещу престъпния режим на комуниста-сикаджия Бойко Иуда Борисов.
  Само бой и ебан за Тиквата и приятелите му!

 12. ЗАПИСВАМ АЗ ДА ГИ КРЪЩАВАМ ВНУЧЦИТЕ МИ В ЕДИН МНОГО СПЕЦИАЛЕН ЗА МЕН МАНАСТИР , ИДВА ДЕНЯ ОТИВАМЕ ДА АМА ПОПОВЕТЕ НИ НАБУТВАТ В НЯКАКВИ ПРИСТРОЙКИ ЗАЩО НЕ В ЦЪРКВАТА НА МАНАСТИРА ТАКА И „НЕ РАЗБРАХ“ , ТАКА И НЕ ПОПИТАХ РЕКОХ СИ ПОКОЙНИК НЯКОЙ СИГУРНО ОПЯВАТ СПЕШНО ТАМА В ЦЪРКВАТА ЗАТУЙ ЩЕ ДА Е БИЛО ДА СА НИ ПРЕНАСОЧИЛИ У КИЛЕРИТЕ . ПРИКЛЮЧИ КРЪЩЕНКАТА ТРЪГВАМЕ СИ И ТОГАВА ГО ГЛЕДАМ „ПОКОЙНИКА“ КРАЧИ СРЕЩУ МЕН ЗАОБИКОЛЕН ОТ ОГРОМНА ТУМБА ГОВАЗИ ТИ ДА ВИДИШ , БЕШЕ СИ РЕЗЕРВИРАЛ ХРАМА ГА ЧЕ СИ РЕЗЕРВИРА …………..

  1. Държавата отново е започнала да плаща на Доган за студен резерв от този месец. Не е ясно колко пари е получил почетният председател на ДПС. Раздадени общо за краткия месец февруари са били 2 милиона лева. Техен получател не е само Доган. Суми са получили държавните ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК. Както и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ “Бобов дол”.

 13. В нашата църква е пълно с мафиоти, начело с пловдивския митрополиТ Николай. Кръсти се и краде. Вози се с в луксозен „Мерцедес“, от където като неговия главатар от джипката Боко Тиквата, маха пренебрежително на миряните. НО ИМА БОГ!

 14. Браво за позицията Ви, госпожо Банкова! Познавам Ви много, много бегло от един предишен Парламент. Не съм се излъгала – мислещ, родолюбив човек сте! Бъдете здрава!

  1. Защо. Да мине тънка лайсна ли? А горките внучета да харчат заграбените от нашите деца и бъдещето им милиарди? Не съм съгласен. Трябва бързо да влезе там, където му е мястото. А после дълго да е жив и да страда, както страда народа! Не хулете господа и не се отвръщайте от него. Той забавя но не забравя! На всички градове наказанието им седи. И лошото е, че внуци и правнуци ще изкупват греховете. (При друга една религия, на това му се вика трупане на лоша карма, а те си мислят, че пачки трупат.)

 15. Църквата е Богочовешки организъм, и ако човека е оставил Бог, то какво очаква в замяна… рай ли?
  Кесаревото кесаря, Божието Богу.

 16. Боже,Слез и НЕЗАБАВНО ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ, които протестиращите оставиха да върлуват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *