« Върни се назад Публикувано на 29.01.2011 / 12:41

Българската 2011 – още една изгубена година?

Тази година в България ще се проведат и местни, и президентски избори. Какво означава това за правителството на Бойко Борисов? Какви са шансовете на опозицията? Марк Майнардус, който ръководи представителството на германската фондация "Фридрих Еберт" в София, представи своята прогноза за политическото развитие на страната през тази година. Маринела Липчева разговаря с него преди лекцията му пред германо-българския форум в Берлин:

"Прогнозите на българското правителство за икономически растеж от 3,6 процента са твърде оптимистични", казва Марк Майнардус, който предпочита явно умерения оптимизъм. Майнардус добавя, че чуждестранните инвеститори отново проявяват интерес към страната, което означава и разкриване на нови работни места. "Това обаче е благодарение най-вече на постепенно преодоляваната икономическа криза в глобален мащаб и на локомотива Германия", бърза да допълни икономистът.

Ще раздава ли правителството "подаръци" преди изборите?
Кабинетът няма концепция за решение на проблемите. Неговите критики са насочени най-вече към социалната политика на българското правителство: "Социалното положение на хората е тежко, защото правителството не можа да проведе най-важните социални реформи в страната. Изключение прави само системата за пенсионни осигуровки. Положението в здравната сфера обаче е катастрофално и правителството все още няма никаква концепция за решение на проблемите", казва Марк Майнардус.

Дали това ще се превърне в бумеранг за правителството по време на местните и президентските избори тази година? "Мисля, че социалното недоволство би могло и ще бъде една от темите, които ще доминират предстоящите избори. Това ще накара някои избиратели да променят досегашните си предпочитания към управляващата партия", прогнозира Марк Майнардус.

Той не изключва и вероятността от демонстрации и протести, които ще накарат правителството да се активизира, "раздавайки подаръци" в навечерието на изборите, за да извлече изгода от тях. "Опасявам се, че в година, в която се провеждат местни и президентски избори, осъществяването на реални реформи е по принцип доста тежка задача. Така че за съжаление това ще бъде още една изгубена година без реформи, година, в която ще става дума за загуба или запазване на властта", предупреждава представителят на фондация "Фридрих Еберт".

С уговорката, че да правиш днес прогноза за изборите в България, е все едно да гледаш на кафе, Марк Майнардус все пак отговаря на въпроса какво очаква от предстоящата предизборна битка:
50 процента от българите не искат да участват в изборите

Какво сочат анкетите?
"Вярно, че социологическите анкети сочат спад на доверието в правителството, но те показват също така, че 50 процента от хората не желаят да участват в изборите. Така че, ако броим неизбирателите като изгубени гласове, то тогава се вижда, че правителството има много явно предимство", прогнозира Марк Майнардус.

Дали опозицията все пак ще успее да се мобилизира в предстоящата предизборна кампания? Според представителя на фондация Фридрих Еберт реална алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство няма. Що се отнася до БСП, тя печели от обърналите гръб на ГЕРБ, но основната й дилема ще бъде дали ще може да мобилизира достатъчно силно избирателите, най-вече тези, които все още не искат да гласуват.

Един от най-горещите въпроси си остава все пак кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президентските избори и по-точно дали самият Борисов ще се насочи към президентския пост. "Решението за това обаче ще бъде взето в последния момент", прогнозира Марк Майнардус.

М. Липчева-Вайс
/www.dw-world.de/dw

«