« Върни се назад Публикувано на 25.12.2014 / 21:25

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ЛИ? КАКВО ПО -ТОЧНО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Българската КоледаДните между Рождество и Нова година са направо отвратителни. Де що има социолог, политолог, антрополог и повечето сбъркани журналисти се втурват дивашки да правят равносметки, класации, сравнения и несръчни анализи. И естествено, вариантите са най-малко три.

Първата група влъхви припява, че сме жертва на неолиберализма, свободния пазар и интересите на ЕС, САЩ и НАТО.
Втората група търси вината в политиката на Русия, петата колона на Путин у нас и някакви останки от структурите на ДС и БКП, които отдавна са се трансформирали до неузнаваемост.
Третата група влъхви го раздава обективистично и се опитва да обедини в едно позициите и становищата на първите две.
А на мен ми липсва една друга група. Която да каже на населението, че въпреки истините, които се съдържат във виковете и подвикванията на тия анализатори, не се формулира истината за липсата на икономика и производство в остатъците на нашата държава. За какви реформи можем да говорим, когато няма стопанство? Как ще реформираш здравеопазването, когато не си произвел, не си продал и нямаш приходи и печалби? Как ще реформираш съдебната система или образованието?
Не се реформира нещо, което практически съществува в остатъчен и силно деформиран вид.
Цели 25 г. не се намери политик или партия, които да напишат ясна и категорична доктрина за приоритетите в дългосрочен и краткосрочен план. Никой от досегашните президенти не успя да се еманципира от партията си и да застане зад позицията на националните ни интереси. Никой от лидерите на политическите ни партии не се захвана с реформа на политическата ни система, на изборния кодекс и създаване на ясни, точни и категорични правила и условия за участие в управлението.
Всичко това е съотносимо с всички браншове и ресори на цялата ни структура.
Разните български Коледи, Великдени и прочие показни и парвенюшки благотворителности няма да променят драматичната безизходица в подредбата на нещата около нас. Тая работа със SMS-и не става.
В последните дни разни сайтове и автори оповестиха, че за два месеца над 5 млрд. лева са напуснали българските трезори и са заминали зад граница. При дефицит на купюрите държавата лесно ще напечата едни нови банкноти. Ще предизвика увеличаване на покупателната способност, ще свие производството поради липсата на реални пари за инвестици и един ден ще осъмнем в нечувана криза. Предизвикана от нашите „гении“ – политици и всякакви други управници.
Много бих искал да греша в нерождественските си песимистични уклони.

АНТИКОЛЕДНИ БЕСОВЕ

Т. н. „Българска Коледа“ удивително ми напомня благоевградския музикален фестивал „Ален мак“. В града на Дядото всяка година се събираха певци и групи, които показваха политически песни. Нещо като реплика на западняшките хипита и техните сборища от рода на Уудсток. Пееха се антиимпериалистически и антивоенни парчета от правилните групи и солисти.
По времето на соца властта много си падаше да имитира всякакви видове ерзац и псевдо демократичност. Правеха се всякакви фестивали, асамблеи, спартакиади и пр. форуми, където соца показваше мускули и мощ пред вражеския свят на капитализма. Властта раздаваше награди, показваше всичко това по единствения телевизионен канал, а хората гледаха и възприемаха всеки по своему тая идеологическа вакханалия. Е, имаше, разбира се, и хубави изпълнения, които радваха публиката. Но патосът беше в плюс и определено дразнеше.
В сегашните времена се наблюдава същия лаишки ентусиазъм за пропагандно и агитационно утвърждаване на някакви измислени ценности – параван за днешните мошеници и далавераджии. Разликата е само в това, че тогава държавата ограбваше населението си с възторжени лозунги, а сега си го граби посред бял ден без да се укрива зад постановления, наредби и закони.
Член Първи е жив. Начело на държавата стоят измамниците и бандитите. Дали се припознават в абревиатурата БКП или в някакви други словосъчетания, няма никаво значение. Приликата е в това, че и онова не беше държава, а това сегашното още по-малко е държава.

Любо КольовскиЛюбо Кольовски

П.П. Внушава ли ви празничност Българската Коледа, излъчена щедро от БНТ? Усещате ли посланията за съпричастност от мазните физиономии на главните благотворители – измамниците и крадците от „елита“ и политическата „класа“?
Тия типове нанасят имуществени и морални вреди на цялото население! Добре е, че главпрокурорът е мек и добър човек. Иначе можеше веднага да им сложи прангите и легни, стани, на колене. Ти си абсолютен престъпник!
Нали така се прави, когато ни управлява ОПГ, а неговото МВР-пикчърс вярно и предано носи службата?

Колаж: Иво Ангелов, „Сила“

«